Arbeidsoppgavene står i kø for bondelagsleder Lars Petter Bartnes,  men humøret var på topp på ledersamlinga for bondelagene i Midt-Norge.

- Vi er enig i at det er fornuftig å bekjempe LA-MRSA. Men dette er ikke noe vi gjør for svineholdet sin del, men for folkehelsa, sa Lars Petter Bartnes da han innledet under ledermøtet for bondelagene i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal på Stjørdal fredag.

Beregninger viser at kostnader knyttet til å få den mulitresistente bakterien inn i helseinstitusjoner og sykehus, kan komme opp i 1-2 milliarder kroner pr år. Dette er kostnader som kan komme på Helsedepartementets budsjett, om man ikke lykkes med sannering.

- Det er bevilget bare noen få millioner kroner over statsbudsjettet til den jobben vi gjør for å løfte folkehelsa. Vi er svært misfornøyd med erstatningsordningene, sa Bartnes.

Ikke holdbart

Det gis kompensasjon for produksjonstap, men avbruddsforsikringa legges inn i beregninga. Det betyr at forsikringspremien har gått opp med 25 prosent.

- Dette er ikke holdbart, sa Bartnes.

Nordtrønderen Lars Petter Bartnes følte seg heime på ledersamlinga i Midt-Norge, her flankert av leder Lars Morten Rosmo i Sør-Trøndelag Bondelag og Inge Martin Karlsvik i Møre og Romsdal Bondelag.

Vanskelig for kylling

Bondelaget har også engasjert seg sterkt i den vanskelige situasjonen mange kyllingprodusenter har kommet i, etter at regjeringen doblet konsesjonsgrensa og noen har økt produksjonen kraftig. Det har ført til overkapasitet, og enkelte produsenter langt unna slakteri står i fare for å miste leveringsavtaler.

- Vi skal være til stede for medlemmene, og inviterer kyllingprodusenter i Trøndealg til møte 7. desember, sa Bartnes.

Bondelaget har også hatt - og skal ha - møter med Nortura, Jærkylling, Rema og de øvrige aktørene.

- Vi må ansvarliggjøre kjedene. Bønder sitter med gjeld, og de må føle på kroppen at Bondelaget vil lage furore om de er for brutale med bøndene, sa Bartnes.

Han varslet at regjeringa vil bli ansvarliggjort, siden dobling av konsesjonsgrensa er hovedårsaken til de store problemene i næringa.

Lars Petter Bartnes tok også for seg en rekke andre saker, som tollvern, markedsbalansering og eiendomspolitikken.

I artikkel 19-forhandlingene har vi ikke noe å gå på landbruk, påpekte han, og fortalte at regjeringens europaminister er døpt "No cheese Helgesen", etter inspirasjon fra "No fish Olsen"- tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

- Vi har ingen ting å gi. Det vi gir bort, får vi aldri tilbake, sa Bartnes.