Nyheter

Kurs for nye tillitsvalgte

Hvordan drive et lokallag? Det var tema for 12 nye ledere og styremedlemmer som før jul deltok på et dagskurs for nye tillitsvalgte i Nord-Trøndelag.

Juletradisjoner med billigribbe og grønne poteter

KRONIKK: Den gangen jeg var liten, ja tidlig på 80-tallet, så bygget mine foreldre opp juleforberedelsene som et eventyr. Advent er ventetid.

God jul og godt nytt år!

Nord-Trøndelag Bondelag ønsker alle en god jul og et godt nytt år!

Myter om kornproduksjon

Jon Olav Forbord ville avlive myter om kornproduksjon, da han innledet for 50 frammøtte kornprodusenter på Stiklestad denne uka.

Samarbeid for å møte kyllingboom

Det er kraftfulle endringer som er i gang, og kyllingprodusentene må ha enda mer fokus på samarbeid. Dette var budskapet til bondelagslederen på møtet for kyllingprodusentene.

Krever folkeavstemning om Stor-Trøndelag

Nord-Trøndelag Bondelag og 18 andre organisasjoner krever folkeavstemning om sammenslåing av Nord- og Sør-Trøndelag. En bred allianse presenterte mandag aksjonen "Ja til folkeavstemning".

Løsdriftskravet 2024

Nord-Trøndelag Bondelag ønsker å opprettholde løsdriftskravet, men samtidig åpne for dispensasjon. Investeringsvirkemidlene må økes betydelig.

Optimisme og framtidstru preget en vel blåst sluttkonferanse for Kompetanseløftet

Sluttkonferansen samlet mye folk fra mange ulike ledd i landbruket. Konferansen hadde vektlagt et progrma med variert innhold, og ulike formidlingsmetoder. Foiler og filmer er tilgjengelig her.

Framtidsbønder trenger kompetanse

Marit Anna Morken fra Verdal og Ola Morten Græsli fra Tydal har et klart råd til ungdom og andre som vurderer å ta over en gård: - Det er bare å hoppe uti med begge føttene!

- Det holder ikke å ha vondt i magen

Høyres Ingunn Foss fikk vondt i magen av å høre om ICA-produsenter som mistet leveringsavtaler. - Det holder ikke å få vondt i magen, mente Aps Knut Storberget.

- Det holder ikke å ha vondt i magen

Høyres Ingunn Foss fikk vondt i magen av å høre om ICA-produsenter som mistet leveringsavtaler. - Det holder ikke å få vondt i magen, mente Aps Knut Storberget.

Jobber videre med kylling og LA-MRSA

Situasjonen innenfor kylling og MRSA-erstatning er to saker Norges Bondelag har engasjert seg sterkt i. Leder Lars Petter Bartnes er ikke fornøyd med regjeringas håndtering av disse sakene.

Frelste framtidas samvirkebønder

Noen var samvirkefrelst på forhånd, andre ble det i løpet av samvirkedagen for elever ved Mære landbruksskole og studenter ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) tirsdag.

Samvirkedag på HiNT

Samvirkedagen er en del av utdanningen for elever på Mære Landbruksskole, for studenter på HiNT og det er åpent for de som er interessert i å lære mer om samvirke som selskapsform.

Frist for å melde avlingsskade er 31. oktober

Været i Nord- Trøndelag har i år skapt utfordringer for kornproduksjonen i fylket. Foreløpige tilbakemeldinger fra Felleskjøpet tyder på at det er avlinger som ligger langt under gjennomsnittet for enkelte gårdsbruk. For å ha krav på avlingsskadeerstatning må hver enkelt bruker melde fra til kommunen innen 31.oktober.

Ta vare på jorda, vår viktigste ressurs

- Både samfunnet og den enkelte bonden må forvalte jord i evighetens perspektiv, skriver leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag i denne kronikken, som sto på trykk i Trønder-Avisa lørdag 24. oktober.

Ansatt for å øke gåsejakta

Ove Martin Gundersen skal hjelpe grunneiere med å organisere og legge til rette for jakt på gås.

Kompetanseløftet ved veis ende

24.november inviterer vi til sluttkonferanse på Scandic Hell. Reidar Almås gir oss et innblikk i hva det grønne skiftet vil kreve kompetansemessig, og Astri Liland utfordrer det trønderske landbruket.

Markdag om jord og jordsmonn

2015 er det FNs internasjonale år for jordsmonn. Dette markeres på ulike måter verden over.

Kreativ nyskaping på bygda versjon 2.0 - forlenga påmeldingsfrist

Ved første påmeldingsfrist har vi nå 6 plasser igjen før vi når full kapasitet. Det åpnes for påmelding frem til 15. oktober - men førstemann til mølla prinsippet gjelder.

Bred enighet på rovdyrdebatt

Nær 50 deltakere deltok på Nord-Trøndelag Bondelags debatt om beitenæring og rovvilt på Snåsa den 8. september.

Rovdyrdebatt med fylkespolitikere

Den dramatiske situasjonen for beitenæringa er tema når Nord-Trøndelag Bondelag inviterer til rovdyrdebatt på Snåsa tirsdag kveld.

Hvilken karrieremuligheter har jeg ved å gå naturbruk?

Manglende kunnskap om karrieremuligheter ved grønn utdanning har ført til at landbruket står ovenfor store rekrutteringsutfordringer, spesielt hos apparatet som rådgir bonden. Kompetanseløft Trøndersk landbruk lanserer nå en litt annerledes rekrutteringsbrosjyre for grønn utdanning. Her synliggjøres sentrale aktører i landbrukets behov for kompetanse.

Ny bonde eller skogbruker? Forvirra? Endelig er brosjyren som hjelper deg her!

I en oppstartsfase er det mye du skal forholde deg til som ny bonde og/eller skogbruker. Det er mange som har etterlyst en brosjyre som beskriver prosessene i denne fasen. Nå er den endelig her. Et stort apparat i Trøndelag har vært i sving for å få til denne brosjyren! Resultatet er endelig klart!

Se landbruksdebatt direkte

Det store "distriktsslaget" på Stiklestad tirsdag kveld, blir overført direkte på nett-tv her fra klokka 19.00.

Rikspolitikere til ”distriktsslaget” på Stiklestad

En rekke rikspolitikere og lokale politikere stiller til landbrukspolitisk debatt på Stiklestad i Verdal tirsdag 1. september. Debatten blir trolig den eneste, nasjonale debatten om landbruk før valget.

Oppstartskurs - Inn på tunet som næring

Til høsten arrangerer Mære landbruksskole i samarbeid med Inn på Tunet Trøndelag SA oppstartskurs for deg som ønsker å starte med inn på tunet.

Reagerer på ensidig evaluering av rovviltforliket

Rovviltforliket skal evalueres - men uten å vurdere konsekvensene for beitenæringa og lokalsamfunn. Bondelaget reagerer kraftig.

Politikere tar landbruk på alvor

Rundt 20 lokalpolitikere møtte opp da samstyret for bondelagene i Steinkjer inviterte til omvisning på Nortura og Inn-Tre.

Rekord for Åpen gård i Nord-Trøndelag

Aldri før har det vært så mange Åpen gård-arrangement i Nord-Trøndelag som i år! Med hele 11 åpne gårdsbruk, er Nord-Trøndelag det fylket med flest åpne gårder i hele landet.

Vaktskifte på bondelagskontoret

Anne Marit Igelsrud (34) startet mandag som organisasjonssjef i Nord-Trøndelag Bondelag. Hun skal vikariere for Marit Haugen, som går ut i to års permisjon.

God sommer!

Kontoret er feriestengt uke 28, 29, 30 og 31.

Coop-saken viser at vi trenger markedsordningene

Coops kraftige kutt overfor trønderske grønnsakprodusenter, er et godt bevis på at vi trenger gode markedsordninger. Det mener leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.

Lars Petter Bartnes gjenvalgt

Lars Petter Bartnes fra Beitstad ble gjenvalgt som leder for Norges Bondelag på årmøtet på Lillehammer torsdag. Trine Hasvang Vaag fra Snåsa gikk ut av styret.

Takket statsråden - men for hva?

Per Magnus Værdal fra Inderøy rettet en stor takk til landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på Bondetinget - men bare for en enkelt ting....

Mye leiejord gjør bønder til leilendinger

En stor andel leiejord kan gjøre bønder til leilendinger, mener nestleder Borgny Grande fra Nord-Trøndelag Bondelag, som etterlyser tiltak som kan redusere andelen leiejord.

Ser fram til neste vår

Fylkesleder Asbjørn Helland karakteriserte årets avtale som en konsolidering og realitetsorientering.

- Vi har ikke senket ambisjonsnivået

Lars Petter Bartnes gjør det klart at Norge Bondelag ikke har senket ambisjonsnivået, men at det var riktig å inngå en jordbruksavtale i år.

Følg årsmøtet på nett

Årsmøtet i Norges Bondelag streames på nett. Følg forhandlingene her!

Aktive bønder - framtidas leilendinger?

Et fireårig prosjekt i regi av Norsk Landbruksrådgiving Namdal, er nettopp avsluttet. Visjonen var å finne ut hvilke konsekvenser endringene i landbrukets arealbruk har for økonomi og agronomi hos den enkelte bonde.

Bortfall av Jarlsberg-eksport rammer hardt

Mellom 1000 og 1500 melkebruk kan bli nedlagt, og mange arbeidsplasser vil gå tapt i næringsmiddelindustrien dersom regjeringen får flertall for sitt forslag om å forby støtte til eksport av Jarlsberg-ost.

Helland: - Var så langt vi kom

Norges Bondelag og staten ble fredag ettermiddag enige om en jordbruksavtale, etter at staten økte sitt tilbud til 400 millioner kroner. – Det var så langt vi kom, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.

Bedre likviditet for nye sauebønder

For nystartede sauebønder vil omlegging av tilskuddet for lammeslakt gi bedre likviditet. Bønder med stabil produksjon vil ikke tape på omlegginga.

Trygg mat viktigere enn lave priser

Folk flest mener at trygg mat er viktigere enn lave priser. Og lavtlønte er mer villige til å betale mer for maten enn andre. Det viser en undersøkelse utført av Ipos MMI.

Trodde tilbudet var skrivefeil

To av lokallagslederne i Nord-Trøndelag trodde det var en skrivefeil i tilbudet - at det manglet en null. - Forhandlingene blir svært krevende, sier fylkesleder Asbjørn Helland.

Jordbruket går i forhandlinger

Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag har bestemt seg for å gå i forhandlinger med staten om en ny jordbruksavtale.

TTIP - handel med høy pris

TTIP og TISA hva er det, og hvorfor er det viktig for oss som bryr oss om utviklinga av landbruket, av handel og av folkehelse? Det inviteres nå til informasjonsmøte.

Tilbyr bønder mindre enn alle andre

Sylvi Listhaug og regjeringen tilbyr bøndene lavere inntektsvekst enn alle andre grupper, og avstanden mellom bønder og andre vil øke. – Helt uakseptabelt, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag.

Nytt prosjekt for økt jakt på gås

Gås gir avlingstap i grasproduksjon og mange bønder er fortvilte. Bondelaget starter nå opp et nytt prosjekt med fokus på effektiv jakt.

Vil øke matproduksjonen i hele landet

-Dette er et moderat krav som trygger matproduksjonen i hele landet, sier Asbjørn Helland, fylkesleder i Nord-Trøndelag Bondelag.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere