Ny organisasjonssjef i Troms Bondelag

Nina Bolle fra Kastnes i Dyrøy er i gang som ny organisasjonssjef. Med erfaring fra både landbruk og ledelse, er hun klar til å ta fatt på oppgavene som venter.
Nina er 52 år gammel og driver Alstad gård sammen med mannen sin, Erling Bratsberg. På gården produserer de både melk og kjøtt, og driften har gjennom årene vært gjennom en omfattende utvikling.
– Jeg er oppvokst på gården og har sett hvordan familien har bygget opp driften. Fra båsfjøs på 70-tallet til løsdrift på 80-tallet og videre til vi bygde en ny driftsbygning med melkerobot i 2019, forteller Nina.
Hensynet til fremtidige generasjoner har vært en viktig drivkraft i arbeidet.
– Hovedtanken har vært at det skal være mulig for neste generasjon å drifte videre uten å overta en nedslitt driftsbygning. Vi ønsker å bidra til framtidig drift på den største gården i bygda og kommunen, sier hun.
Bred erfaring fra ulike roller
Nina har en variert bakgrunn som gir henne et bredt perspektiv. Hun har tidligere jobbet flere år i barnehage, blant annet som enhetsleder i en barnehage i Dyrøy. Hun har også vært frikjøpt tillitsvalgt i Utdanningsforbundet Troms og har lang erfaring fra politisk arbeid i hjemkommunen.
Innen landbruket har hun vært aktiv i ulike verv, inkludert arbeid i arbeidsutvalget (AU), lederrolle i produsentlaget og flere valgkomiteer i samvirker i landbruket.
– Vi har funnet en person som har god kjennskap til landbruk og i tillegg har ledererfaring, så dette lover bra, sier fylkesleder i Troms Bondelag, Øystein Iselvsmo.
Klar for utfordringer i Troms-landbruket
Landbruket i Troms står overfor både muligheter og utfordringer i årene fremover, og Nina er klar til å bidra til en positiv utvikling.
En rapport fra Agri Analyse, «Bærekraftig økonomi i Troms-jordbruket», viser at utviklingen i fylket går feil vei. Jordbruksarealet har falt med 11 prosent fra 2000 til 2023, og antallet aktive bruk har falt med hele 60 prosent i samme periode. Dette er en utvikling Nina ønsker å snu.
- Vi ser at det har vært en nedgang i antall bruk, og det er viktig å ta nødvendige grep for å sikre fremtiden for Tromslandbruket. Vi må legge til rette for at flest mulig kan fortsette med melkeproduksjon også i 2034, sier Nina.
Rapporten viser også at antallet dyr på utmarksbeite har gått ned med 29 prosent siden 2010, til tross for at Troms har utmarksbeiter av svært god kvalitet. Mulighetene innen digitalisering trekkes frem som et tiltak som kan bidra til mer effektiv drift og spare både tid og penger for bonden.
- Det blir spennende å følge med på om ny teknologi kan være en vei å gå for Tromsbonden, som kan gi en mer effektiv drift og bidra til økt aktivitet, sier Nina.
Med samfunnets økte fokus på beredskap blir bonden en sentral aktør i å sikre matforsyningen i hele landet. Nina understreker behovet for å styrke Tromslandbruket og utvikle det på en framtidsrettet måte for å møte samfunnets forventninger.
- Jeg gleder meg til å bli kjent med alle de flinke bøndene i fylket vårt og jobbe sammen med dem for gode vilkår i næringen og en framtid innen landbruk i Troms, sier Nina.
Åpen dør og varm kaffe
Nina hadde oppstart i begynnelsen av januar, men er allerede klar for å ta fatt på oppgavene i Troms Bondelag. Hun ønsker bønder og samarbeidspartnere velkommen til en prat.
– Jeg sitter på kontor i Nordavindshagen i Dyrøy. Alle er velkomne innom for en prat og en kopp kaffe, avslutter hun.
Troms Bondelag ser frem til samarbeidet og ønsker Nina Bolle lykke til i sin nye rolle!