Åpne gårder i Troms

Av Ajna Nystad,
  • Tips en venn om denne siden

Kåfjord Bondelag arrangerte sin Åpen gård forrige uke, under navnet "Bondens dag" i Manndalen. Der fikk små og store muligheten til å glede seg over store og effektive maskiner, dyr med pels, ull og fjær, hest med vogn, lokale produkter, kaffe og kaker, og interesserte bønder. 28. august er vil det være muligheter til å besøke flere åpne gårder rundt om i fylket. Trondenes, Kvæfjord og Balsfjord Bondelag er klare for å vise frem landbruket og gi gode gårdsopplevelser og håper på gode besøkstall også der.

Bildene er fra Kåfjord Bondelags Åpen Gård i Manndalen der de kom i havn med et strålende arrangement i kjempevær. Rundt 800 besøkende må sies å være over all forventning, og det meldes om et fornøyd lokallag!

Siste søndagen i august er det duket for flere Åpne Gårder her i fylket. Dette er fine familiearrangementer som ofte samler mye folk som ønsker å få et innblikk i gårdslivet. Her kan man oppleve dyrene på gården, se på maskinparken og delta på ulike aktiviteter.

I Balsfjord er det Oddgeir Ophus og Birgitte Andreassen ved Sagelvvatn som åpner gården sin og som ønsker å bidra til å øke kunnskapen om norsk landbruk. Landbruksdirektør Berit Nergård Nyre skal foreta den offisielle åpningen av arrangementet, som må sies å være meget innholdsrikt. Her kan du møte lam, kalver, minigris, kaniner og høns. Det vil også være muligheter for å delta på ulike konkurranser, blant annet navnekonkurranse for 7-8 kalver. I tillegg vil det bli hesteskokasting, natursti, styltegåing, håndmelking av ku og spikring av fuglekasser. Det er mange fine premier å vinne, blant annet en tråtraktor som er sponset av det lokale næringslivet.

Smågrisene på bildet var til fremvisning på arrangementet i Kåfjord.

Vertskap for arrangementet i Harstad vil være Anne-Rebekka Kulseng-Hansen på Sæteråsen gård. Her regner vi med storinnrykk fra lokalbefolkninga for å se på alle dyra på gården, nyte serveringa, delta på ridning og ellers være med på aktivitene rundt omkring på gården.

I Kvæfjord er det Trond-Inge Vebostad på Kveøya som åpner gården i forbindelse med Kveøydagan. Begge steder vil det være mange ulike aktiviteter som ridning, natursti, og i Kvæfjord også roing. Det vil bli muligheter til å møte gårsdyr og kose seg på kafèområdet.

 Vi ønsker alle lykke til!

Årsmøte i Troms Bondelag

Onsdag ble årsmøtet i Troms Bondelag gjennomført - via Skype. I disse tider var dette et nødvendig tiltak, men vi håper at vi i fremtiden kan treffes til et tradisjonelt møte.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Beitende grågås

NIBIO til krig mot grågåsa

Grågåsa har skapt store problemer for bønder på øyene i Sør-Troms, men nå skal unikt prosjekt i regi av NIBIO redde avlingene.

Seniorkurs for bønder

Troms Bondelag inviterer til seniorkurs for bønder. Kurset er tilpasset bønder i alderen 50+ som om en tid eller ganske snart skal overdra gården til neste generasjon, selge denne eller avvikle gårdsdriften og fortsette å forvalte gården.

Seniorkurs for bønder

Troms Bondelag arrangerer Seniorkurs for bønder 1.april, kl. 1000-1700, Bardufosstun, Målselv

Diskusjon rundt bordet i Nordreisa

Årets regionmøter er i gang

Regionmøtene arrangeres i Nordreisa, Balsfjord, Bardu og i Tjeldsund. Første runde ble avhold i Nordreisa og der ble både jordbruksforhandlinger, kvoteleie og andre tema diskutert.

Regionmøter

I dag starter Troms Bondelag sin regionmøterunde, vi håper å se mange medlemmer fra nord til sør i Troms.

Våre samarbeidspartnere