Følgende uttale ble vedtatt i Telemark Bondelag sitt årsmøte 23. mars.

Velg norsk mat!

Telemark Bondelag mener det er viktig at forbrukeren får mulighet til å velge norskprodusert mat. Norske landbruksprodukter gir svært gode smaksopplevelser. I tillegg er produkter fra norsk landbruk trygge å spise, og de er grunnlaget for et ernæringsmessig riktig kosthold. For at forbrukeren skal få muligheten til å velge norsk, må norsk næringsmiddelindustri vise frem sitt store utvalg av produkter i butikk. Dagligvarekjedene må være villige til å ta inn produktene, og gi disse god synlighet i butikk.

Norsk landbruk byr på et bredt spekter av produkter. Felles for norske landbruksprodukter er at de er produsert med liten bruk av plantevernmidler, og liten bruk av medisiner i husdyrholdet. Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder lavt forbruk av antibiotika til husdyr. En av årsakene til dette, er at det drives et systematisk og godt forebyggende helsearbeid på husdyr i Norge. Lavt forbruk av plantevernmidler og medisiner gjør at det er trygt å spise norsk mat.

Produkter fra norsk landbruk utmerker seg også internasjonalt. I oste VM 2018, fikk 2 norske oster 1. premie. Den ene av disse var en lokalt produsert geitost fra Tinn i Telemark!

Det drives et kontinuerlig produktutviklingsarbeid i norsk næringsmiddelindustri, noe som resulterer i stadig nye produkter, og store valgmuligheter for forbrukeren. Som et eksempel på dette er valgmulighetene som finnes i ostedisken til Tine. Tine tilbyr over 90 ulike varianter av ost, - alt fra typisk norske oster til ost inspirert av utenlandske tradisjoner. Denne bredden av produkter er ikke enestående for Tine, den finnes hos mange av aktørene i norsk næringsmiddelindustri. Det er ikke alle butikker som fører alle produkter, så spør gjerne etter det du mener mangler. Med stor sannsynlighet lar det seg skaffe.

 

Årsmøtet til Telemark Bondelag 2019.

Aslak Snarteland
Leder Telemark Bondelag