Blant de langveisfarende var styremedlem i Norges Bondelag, Erling Aas-Eng fra Hedmark. Han orienterte om aktuelle saker i bondelaget. Salen fyrte av spørsmål underveis og vi fikk en god meningsutveksling. Temaene som engasjerte mest var melkekvote, dyrevelferd, organisasjonsprosess og medlemssituasjonen.Erling Aas-Eng

Fra nyttår blir det felles fylkeskommune i Vestfold og Telemark. Karl-Otto Mauland, rådgiver i Vestfold Fylkeskommune orienterte om oppbygningen av ny fylkeskommune og at han fortsetter på landbruk. Vi ønsker å videreføre det gode samarbeidet mellom fylkesmann, innovasjon Norge og bondelaget sa han.Karl-Otto Mauland

Fra næringspolitisk avdeling i Norges Bondelag kom Harald Velsand. Han snakket om nytt næringspolitisk program. Velsand skisserte hva som skal skje frem til årsmøtet i juni for å komme i mål med programmet. Høring i lokal- og fylkeslag vil skje i januar/februar. Høringsdokumentet blir sendt ut samtidig med innspill til jordbruksforhandlingene.
Landbruksdebatten er i endring sa Velsand, vi ser mange flere meningsbærere enn tidligere. Vi må hele tiden være en sentral stemme sa han.

 

Vi kommer ikke utenom temaet sammenslåing av fylkeslagene. Tidspunkt for sammenslåing må snart landes. Siste del av programmet på dag 1 var viet til dette. Fylkesleder Aslak Snarteland innledet denne bolken som ble avsluttet med gruppearbeid. Oppsummeringen av gruppearbeidet ble gjort på starten av dag 2. Neste steg i denne prosessen er et vedtak på årsmøtet i mars 2020.

 
Det ble gode diskusjoner i de seks arbeidsgruppene.

Et av temaene på dag 2 var «samvirke – som fremtidig organisasjons- og eierform». Erling Aas-Eng sammenlignet modellen for samvirke med modellen for aksjeselskap. En aksjeeier vil si «vi betaler ikke mer enn vi må», mens eiertenking i samvirke er å sikre bonden sin rettmessig del av verdiskapingen, sa han.

Kari Lise Joarsdotter Breivik, TINE – melkeprodusent i Melsomvik skisserte noen utfordringer for et samvirke, blant annet mente hun at det kan være vanskelig å ivareta demokratiske beslutninger og at alle føler seg hørt når medlemmene ønsker seg ulike ting. Videre sa hun at det er vanskelig å få med de unge.

Samvirke er bondens forhandlingsstyrke, sa hun. Modellen fungerer slik at vi bærer hverandre i utfordrende tider.

God intern konkurranse må vi ha, men det er samvirke som setter premisser for prisen til bonden, de private må følge etter. Blir dette rokket ved kan det bli tøft for bonden. Støtt opp om samvirke, ikke shopp rundt, oppfordret Breivik til slutt.

Kari-Lise Joarsdotter Breivik

Hans-Ole Sætra Erikstein, Nortura- svineprodusent i Bø var nestemann ut. Han mente at det er lett å glemme hvorfor vi har et samvirke, når frustrasjonen er stor over beslutninger som blir tatt er det lett å glemme verdisynet som ligger bak. Medlemmene i Nortura er en sammensatt og svært variert gruppe og det å løse alles problemer og innfri alles ønsker er ikke mulig, sa han.

Kjøpmennene ønsker billig billig billig og har skapt seg mye makt med egne merkevarer, sa Erikstein. Når vi mister markedsandeler så mister vi makt, derfor må vi stå sammen avsluttet han.

Etter disse tre innleggene ble det plenumsdrøfting og mange hender kom i været og det ble en god meningsutveksling i salen.
Hans-Ole Sætra Erikstein                      

Trude Flatland, HMS-rådgiver i NLRØ presenterte en flott ny mulighet for bøndene iblant annet Telemark; mentorordningen i landbruket. Hun håper at ordningen vil slå an og at bønder melder seg.

Er det noen i Telemark som kan tenke seg å være mentor eller få en mentor kan dere kontakte: Trude Flatland, NLR Østafjells, mobil 920 24 85, trude.flatland@nlr.no

Vestfold: Knut Olav Omholt, NLR Viken, mobil 922 00 180, knut.olav.omholt@nlr.noTrude Flatland

Siste innlegg var om Landkreditt og Per Ballestad orienterte om de ulike tilbudene som finnes, spesielt for forsikring og avtalen som Landkreditt inngikk med bondelaget for to år siden om kollektiv personforsikring.

Harald Velsand tok over stafettpinnen og utdypet innholdet i den kollektive personforsikringen som er erstatning til etterlatte, ulykkesforsikring, yrkesskadeforsikring, uføreforsikring (NY), barne- og ungdomsforsikring, kritisk sykdom og helseforsikring. Han understreket at det er viktig å få unge mennesker inn i ordningen, da blir premien lavere.

    Per Ballestad                                              

Informasjon fra fylkeskontoret ble det også tid til på ledermøtet. Jan Thorsen tok opp aktuelle saker i Telemark, han snakket om konsesjonssaker og klimaplan.

Turid Stalsberg fra fylkeskontoret snakket og viste fram den nye landbruksportalen for Telemark og Vestfold på nett. Portalen lanseres på grontfagsenter.no 2. desember. Det blir veldig viktig at landbruket i Telemark er på og får ut saker og aktiviteter på sida sa hun.

Jan ThorsenTurid Stalsberg
                                                              
 

Under ledermøtet er det en fin tradisjon at nye lokallagsledere hedres med bondelagsnek-pin. Her har andre f.v: Kjetil Nyhus (Saude og Nes Bondelag), Erik Dahl (Bamble Bondelag), Jon Magnus Hauen (Gjerpen og Solum Bondelag) og Åge Vrålstad (Drangedal Tørdal Bondelag) fått hver sin pin av fylkesleder Aslak Snarteland helt til venstre.

Henrik Kjeldsen (Holla Bondelag) og Svein Lønnestad (Seljord Bondelag) var ikke til stede men vil få utdelt sin pin senere.

 

 

Tusen takk for to flotte og givende dager!