Bondeyrket kan være ensomt, men bonden har mange potensielle støttespillere rundt seg som ønsker at han/hun skal lykkes. Bønder som driver med husdyrproduksjon har et spesielt ansvar, og Norge er et land som skårer høyt på dyrevelferd.

Det betyr ikke at vi kan bli enda bedre, og det betyr heller ikke at det er på stell i alle fjøs. Det er dessverre tilfeller der dyr ikke har det bra, og årsakene til det kan være mange. Uansett er tiden en avgjørende faktor for å avhjelpe situasjonen. Det er viktig for både bonden og dyra, at saken blir tatt tak i så raskt som mulig. Og det finnes mange som vil hjelpe.

Denne uka inviterte Heddal Bondelag til et møte med personer som via sitt arbeid møter husdyrbønder i Notodden og Midt-Telemark. Tilstede var det personer fra NLR sin HMS tjeneste, landbrukskontor, Nortura, TINE, Fatland, Mattilsynet, veterinærer, samt bondelaget både lokalt og fra fylket.


Lise Hagen fra Heddal Bondelag, til venstre i bildet, var initativtaker til møtet. 

Hensikten med et slikt møte er å bli kjent, dele erfaringer, bygge tillitt og styrke samarbeidet. Psykisk helse i landbruket og dyrevelferd, både i sammenheng og atskilt, er viktige tema og det er en stor fordel og styrke om vi er omforent på dette i våre ulike roller og ansvarsområder.  

I møtet ble det en runde på beredskapsplaner, varslingsrutiner og rutiner for oppfølging. De frammøtte fikk en felles forståelse for hvem som kan gjøre hva, og hvordan de kan bruke hverandres kompetanse og tjenester til å hjelpe bonden og dyra, der det er behov.

– Vi er best sammen, var konklusjonen etter møtet. Et nettverk rundt bonden bestående av rådgivere, veterinærer, faglag og bondekolleger/naboer, som sammen drar lasset i riktig retning. Og det er ingen fasit på løsningen, den vil være ulik fra sak til sak.

 

Nyttige nettsider:

Godt Bondevett – en nettside om psykisk helse i landbruket

NLR sin HMS-tjeneste  - Med HMS-avtale vil du få besøk av HMS-rådgiver på gården og bli fulgt opp av bedriftshelsetjeneste.

Norsvinskolen - Norsvinskolen har som mål å øke lønnsomheten og dyrevelferden i landets mange grisehus, og skape gode holdninger gjennom faglig skolering. Kursene er viktige sosiale møtepunkt som samler grisebønder fra hele landet.