Flom i Midt-Telemark
Store mengder nedbør rammet Bø-området i Telemark mandag. 80 mm nedbør gjorde store skader, i tillegg til ødelagte bruer, stengte veier og evakuering, har flere jorder blitt utsatt for flommen.
Leder i Telemark Bondelag, Trude Flatland, sier at det så langt er vanskelig å vite omfanget av skadene hos bøndene i områdene.
– Bønder jeg har snakket med meldte om noen jorder som står delvis under vann og noen har elver på jordet. Kornet ser ut som står fortsatt, men regnet har vært hardt med åkerbønnene, så de ligger stedvis flatt. En bonde jeg snakket med i går var også uten veiforbindelse, forteller hun til Nationen. Les mer her.
Det er meldt nye runder med styrtregn i området i kveld, tirsdag.
Telemark Bondelag har vært i kontakt med statsforvalteren og landbrukskontoret i de berørte kommunene.
Mandag kveld sendte vi e-post til alle medlemmer der vi oppfordrer bøndene til å skaffe seg oversikt over tilstanden på egen eiendom. Eventuelt oppståtte skader bør dokumenteres med bilder og beskrivelse av hendelsesforløp. Dette med tanke på erstatninger/forsikringsoppgjør.
Telemark Bondelag ber alle om å være varsomme når registreringsarbeid skal utføres! Ikke går for nær elver, bekker eller vannføring som har tatt nye løp. Liv og helse MÅ gå først.
Kontaktinfo:
Midt-Telemark landbrukskontor: 35 95 77 70
Telemark Bondelag: 97 66 75 90
Naturskadeordningen
I Norge har vi en lovbestemt offentlig naturskadeerstatningsordning for objekter som ikke kan forsikres og som blir ødelagt av naturhendelser
- Naturskadeordningen reguleres etter naturskadeerstatningsloven og naturskadeerstatningsforskriften.
- Erstatning innvilges etter søknad når de lovbestemte vilkårene er oppfylt etter naturskader på fast eiendom og byggverk i privat eie. Digital søknadsordning.
- Formålet med den offentlige naturskadeerstatningen er å bidra til at de som rammes av en naturulykke kan «fortsette sin virksomhet» eksempelvis fortsatt drive landbruk.
- Egenandelen er 15% av gjenopprettingskostnaden.
Vilkår for statlig naturskadeerstatning
- Skaden må direkte skyldes naturulykke.
- Ordningen dekker i utgangspunktet gjenoppretting av skadet eiendom, til samme stand som rett før skaden oppstod.
- Dersom gjenopprettingskostnaden er betydelig høyere enn bruksverdien er det bruksverdien som erstattes.
- Ordningen dekker ikke sikring mot nye naturulykker.
- Ordningen dekker ikke avling på rot (eller høstet avling).
- Søknadsfrist: 3 måneder fra da skaden oppstod.
Typiske skadeobjekter
- Private veier, broer, dyrket mark, Skog mm.
Nb! man kan ikke søke om erstatning på skade som skjer innenfor en eiendoms hageareal. For skade som har oppstått innenfor hagearealet må skade meldes til de respektives forsikringsselskap.
Søknad
Krav til dokumentasjon i søknaden
- Anbud. Nb! 2 stk. ved antatt skade over kr 200’.
- Bilder av hele skaden.
- Kartangivelse hvor skaden er.
- Fullmakt dersom man søker på annen eiers grunn.
Nyttig Informasjon: www.naturskadeordningen.no
Telefon Landbruksdirektoratet: 78 60 60 00
E-post Landbruksdirektoratet: postmottak@landbruksdirektoratet.no
Om krav til skadeoppgave, anbud eller takst. På Landbruksdirektoratets nettside står det:
- For skader under 50 000 kroner kan du selv dokumentere gjenopprettingskostnadene i en skadeoppgave. Du må beskrive hva du skal gjøre for å reparere skaden, hvor mye tid som skal brukes til dette, og hvilket utstyr/materiell som trengs. Har du fakturaer, legg ved disse.
- For skader mellom 50 000 – 200 000 kroner må du innhente ett anbud fra en entreprenør. Dersom det er vanskelig å få innhentet anbud fra en entreprenør, kan du innhente en takst. Kostnader til takst dekkes ikke av Landbruksdirektoratet. Anbudet/taksten må beskrive skaden, hvordan reparasjonen skal gjøres, samt spesifisere timer og materiell.
- For skader mellom 200 000 – 500 000 kroner må du innhente to anbud fra forskjellige entreprenører. Dersom det er vanskelig å få innhentet anbud, kan du innhente en takst. Kostnader til takst dekkes ikke av Landbruksdirektoratet. Anbudene/taksten må beskrive skaden, hvordan reparasjonen skal gjøres, samt spesifisere timer og materiell.
- Søknaden må sendes Landbruksdirektoratet innen tre måneder etter at skaden skjedde – med dokumentasjon som beskrevet over. Dersom du ikke har mulighet til å sende fullstendig søknad innen fristen, kan du søke om utsettelse. Du må da sende søknad med den dokumentasjonen du har tilgjengelig, og be om forlenget frist. Dette må skje innen tre måneder etter at skaden skjedde.