Matproduksjon ved et endret klima var tema da Kornprosjektet i Telemark inviterte til åpent møte på Universitetet i Sørøst – Norge, campus Bø, 29. oktober. Hovedinnleder på møtet var Bob van Oort, forsker ved stiftelsen CICERO Senter for klimaforskning.

Bob van Oort var innom en rekke temaer i sin innledning, både hva som skjer av klimaendringer, konsekvensene av endringene og hvilke tiltak som kan settes inn for begrense virkningene av klimaendringene.

Bob van Oort engasjerte forsamlingen i salen på Universitetet i Bø

Hva kan vi forvente?
Ved en gjennomsnitts temperaturøkning på 1,5 grad i verden, vil selvsagt en del områder oppleve høyere økning og av temperatur, mens andre områder vil bli kaldere. Bob van Oort sa  at oppvarmingen skjer raskere i Europa enn for gjennomsnittet i verden.

En av konsekvensene av klimaendringene vil være at de nordlige delene av Europa vil få en lengre dyrkingssesong, men risikoen for våte høster øker. I de sørlige områdene av Europa vil dyrkingssesongen bli preget av økte temperaturer og perioder med tørke.

Bob van Oort tok det ned på fylkesnivå, og da ser vi følgende bilde for Telemark: Kraftigere nedbør med høyere intensitet og hyppighet, men også risiko for høyere temperaturer og tørke.

Ny forskning viser at endringene kommer mye raskere enn forventet, med store endringer allerede i perioden 2021 - 2040 perioden. Ekstrem varme og nedbør er beregnet å komme fra rundt 34 % til 47,5% raskere /oftere enn i før industriell tid. Med andre ord så ligger det an til at vekstsesongene blir mer krevende.

Bob van Oort kom spesielt inn på utfordringene klimaendringene vil skape i kornproduksjon. Mye dyrka jord er utsatt og dårlig tilpasset konsekvensene av et endret klima. Korn ble hardt rammet i både 2018 og i 2023, men også 2017 var et krevende år med mye nedbør som førte til lav matkornandel.

Hva kan vi gjøre for å redusere klimaendringene og konsekvensene av de?
Bob van Oort understreket at utslippsreduksjoner er viktig for å forebygge at problemet blir større enn vi kan håndtere. Han viste til flere tiltak som kan gjøres for å tilpasse matproduksjon til et endret klima:

  • Bedre drenert jord
  • Lettere maskiner
  • Jordstruktur - økt organisk materiale
  • Vekstskifte
  • Dekkvekst og redusert pløying

Bob van Oort tok og økonomi og kunnskap som kontekst for klimatiltak. Han pekte videre på at bedre værvarsling kan være et viktig tiltak for å bøte på konsekvensene av et endret klima, men at langtidsvær er vanskelig å prognosere.

Oppsummering:

  • Forventet økning i ekstremvær
  • Klimaendringer vil føre til økt tap og redusert kvalitet
  • Rammer både matplanter, fôr og husdyr
  • Viktig med rask utslippsreduksjon i alle sektorer
  • Økt klimatilpasning nødvendig (20 % av matproduserende areal er utsatt og lite tilpasset endret klima)
  • Kapasitet: bedre økonomi og kunnskap
  • Investeringer i utlandet for bedre klimatilpasning (matsikkerhet)

Klimaprosjektet i Telemark
Etter kveldens hovedinnledning orienterte prosjektleder Ambjørg Uverud om prosjektet Klimasmart bonde Telemark. Formålet med prosjektet er å få flere bønder til å gjennomføre klimatiltak på egen gård, med bakgrunn i klimarådgivning og bruk av klimakalkulatoren. Som Ambjørg understreket; «Klimatiltak på egen gård er svært ofte det samme som god agronomi». Ambjørg kunne også opplyse om at det vil bli holdt et eget «klimakalkulatorveksted» den 21. november på Landbrukets hus på Brenna, Gvarv. Formålet med møtet vil være å få flere til å ta i bruk klimakalkulatoren som grunnlag for klimarådgivning på egen gård. Nærmere informasjon om dette arrangementet vil bli distribuert bredt.

Det var stort engasjement blant de som møtte, både under innledningene og i spørsmål og kommentarrunden i etterkant. Takk til alle som bidro til at det ble en nyttig og hyggelig kveld!