Bjørn Buan, leder i Sparbu tildelingsområde, er initiativtaker til to demonstrasjonsfelt der rundballen har blitt kjørt sammen og gjerdet inn. På et felt er det brukt nye impregnerte gjerdepåler og nytt utstyr, mens det andre feltet er basert på hesjestaur og annet utstyr de fleste gårdbrukere har liggende på gården. Sammen med Sparbu Bondelag ble det nylig arrangert en visning av demonstrasjonsfeltene.

- Siden midt på 90-tallet har vi opplevd en konflikt med elg som har gått løs på rundball om vinteren. Ofte er det eldre elgkyr som smaker seg frem til det beste fôret. I prosessen kan de bite hull på et titalls rundball for å finne den beste kvaliteten. Når de har funnet en de liker spiser de seg innover til det gjenstående skallet kollapser rundt ørene på dem, sier Buan.

Morten Hammer er en av de som har opplevd å ha elg i rundballageret.

– I vinter stod det 11 elg og koste seg samtidig helt inne på tunet. Hvis jeg kjørte ballen inn i fjøset, fulgte elgen etter inn på fôrbrettet om jeg ikke stengte døra. Det skal ikke være sånn, jeg synes det er for mye elg. Dette er uholdbart, sier Hammer.

Både vilt- og landbruksforvaltning er derimot enige om at fellingstillatelse på skadeelg eller en nedskyting av stammen er uaktuell.

– Det er bondens ansvar å ta vare på eget fôrlager, sier Gunnar Vorum, avdelingsleder for plan og natur i Steinkjer kommune. Derfor er det positivt at den lokale viltforvaltninga setter i gang tiltak for å bøte på den situasjonen som har oppstått, påpeker Vorum.

Kåre Marius Holtan er storfekjøttprodusent og driver med salg av gjerdeutstyr, og har stilt både rundballer og gjerdeutstyr til disposisjon for demonstrasjonsfeltet. 

– Her ligger det 200 rundball med en salgsverdi rundt 50.000 kroner. Gjerdet rundt koster meg rundt regna 4500 kroner i investeringskostnader, og kan stå i mange år uten at det blir mye vedlikehold. Tre strømband, to ståltråder kobla rett på jordinga på strømgjeteren og en topptråd på 40 cm avstandsisolator. Alt satt opp så tråden kan fjære innover om elgen trykker på. Da er en sikra at elgen får en skikkelig trøkk, selv når snøen isolerer. Kanskje venner vi elgen av rundball, kanskje flytter vi problemet bort til naboen. Den rundballen som er inngjerda får i alle fall være i fred, sier Holtan.

Demonstrasjonsfeltet i Sparbu blir stående tilgjengelig for den som ønsker å ta en nærmere titt, og Sparbu Tildelingsområde kan være behjelpelig med visningsvert dersom det er ønskelig. Ta kontakt med Bjørn Buan på tlf. 90951168.

Tekst og foto: Jon Inge Bragstad