Nyheter

Fryktar senteralisering

Jordbruksmeldinga om framtidas landbruk blir ikkje godt mottatt i næringa. Fleire forslag vil gå ut over jordbruket i distrikta, seier Jan Idar Haugen, styremedlem i Rogaland Bondelag til Grannar.

NORGES BONDELAG søker rådgiver i Rogaland

Ved vårt fylkeskontor i Rogaland er det ledig et vikariat som rådgiver i 6 måneder med mulighet for forlengelse. Kontorsted er Sandvikveien 21, Stavanger og har 4 ansatte.

Fagdag med tema jakt på store rovdyr, jerv, gaupe, ulv og bjørn

Laurdag 3. desember. Kl 10.30-1600 på Tysværtunet, Aksdal. Det bler fagdag med tema jakt på store rovdyr, jerv, gaupe, ulv og bjørn. Kurset er gratis opent for alle interesserte – medlemmer og ikkje-medlemmer.

Ingve Berntsen er Årets Unge Bonde

Den nyslåtte Årets unge bonde, Ingve Berntsen har et stort engasjement. – Endringene i konsesjonsloven er direkte kontraproduktivt for å få flere inn i næringa.

Fylkesleder Ola Andreas Byrkjedal stiller ikke til gjenvalg ved årsmøte 2017

Ola Andreas Byrkjedal har vært fylkesleder i Rogaland Bondelag i 5 år og, han velger å ikke stille til gjenvalg ved årsmøte i mars 2017. Byrkjedal ønsker å prioritere gårdsdriften hjemme i Byrkjedal, men synes årene som fylkesleder har vært interessante og spennende. Vi ønsker å gå ut med dette allerede nå slik at valgnemda kan få komme i gang med sitt arbeid.

Unge bønder- kurs 2016

Det var hele 56 påmeldte på årets unge bønder-kurs som ble avholdt på alstor hotell, 28.-29. oktober i forbindelse med Agrovisjon 2016. Kurset er et samarbeide mellom Rogaland Bondelag og Samarbeidsrådet for landbruksorganisasjonane i Rogaland

Agrovisjon 2016

Det var topp stemning og besøksrekord med hele 14670 besøkende på Agrovisjon 2016 i helga. Rogaland Bondelag vervet 35 nye medlemmer.

Agrovisjon 2016- 28.- 30. oktober.

Utstillingen er i år Agrovisjons største med hele 20.000 m2 utstillingsareal! Det vil blant annet være livdyrauksjon og ponniridning under årets Agrovisjon. Til konferansen kommer blant annet leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og administrerende direktør i landbruksdirektoratet Jørn Rolfsen med flere. Besøk oss på vår stand i hall C.

Rogaland Bondelag har vokst til 6.500 medlemmer

Rogaland Bondelag har per i dag 6.500 medlemmer, som det høyeste medlemstallet siden 2010. "-Et tegn på at folk ser nødvendigheten av norsk matproduksjon, fordelt over hele landet," sier Ola Andreas Byrkjedal, leder i Rogaland Bondelag.

Oktober er måneden for haustmarken

Her er et bilde fra haustmarken i Randaberg som var lørdag 24. september.

Tur med kokkeelever

Rogaland Bondelag arrangerte også i år tur med kokkeelever fra videregående skoler. 50 elever og lærere fra Jåttå og Karmsund videregående skole ble med på gårdsbesøk på Jæren, før de lagde en festmiddag av lokale råvarer.

Utstilling av sau i 70 år i Bjerkreimsmarken

Bjerkreimsmarken blir heldt for 30. gang i år den 23-25. september, men visste du at Marken bygger vidare på en tidlegare saueutstilling på Hompen som ble heldt årlig frå 1946? I anledning av jubileet er det laget et jubileumsskrift, som du kan finne som pdf her.

Å elska ein bonde

Tid: Lørdag 29. oktober 2016 Sted: Stavanger Forum

Fagdag om økologisk landbruk

Tirsdag 27.09 kl. 10-14 i auditoriet på Øksnevad VGS Oikos Rogaland/ØKOUKA inviterer i samarbeid med Landbrukets ØKOLØFT til fagdag om rådgiving, sertifisering og markedet innen økologisk landbruk. Vi får også vite mer om hverdagen som økologisk produsent.

Åpen Gård på Randaberg og Sokndal

Bondelaga i Randaberg og Sokndal inviterer til Åpen Gård på søndag! Det blir varierte aktiviteter som hopp i høyet, visning av dyr, natursti og lignende. Salg av is og grillmat. Arrangementet er som alltid gratis.

Styret og kontoret i Rogaland Bondelag drar på studietur til NMBU i Ås, 23.-24. august 2016.

I løpet av studieturen avholder vi også styremøte for fylkesstyret og et fellesmøte med Akershus Bondelag.

Unge bønder-kurs 28.-29. oktober 2016

Rogaland Bondelag og Samarbeidsrådet i Rogaland ønsker velkommen til årets unge bønder-kurs som arrangeres i forbindelse med Agrovisjon 2016 på Stavanger Forum. Målet med kurset er å gi nyttig kunnskap til unge som har eller skal overta gården. Det vil blant annet bli gitt en innføring i juss og eierskifte, tilskuddsordninger landbruksøkonomi og HMS.

Midt i blinken

Nærmere 200 personer var møtt fram ved Gjesdal Bygdahus 27 juli for å heie fram skiløperen som deltok på årets langløp på rulleski i samband med blinkfestivalen. Det var enormt god stemning til tross for mykje regnvær. Mange hadde tatt utfordringa og hadde kledd seg ut som ulike dyr.

Her arrangeres årets Åpen Gård i Rogaland

Overskot i saueproduksjonen – kva med vegen vidare?

Innlegg på Bondetinget, av Bente Gro Slettebø, første vararepresentant i styret til Rogaland Bondelag

Beitebruk – klimasmart jordbruk på Norske ressurser.

Innlegg i generaldebatten, av Inga Steinsland.

Årsmøteinnlegg: Arkeologiske forminner, tilfeldig og uberegnelige kostnader for enkelte bønder

Innlegget ble holdt av Laurits Stokkeland, styremedlem i Rogaland Bondelag.

Bondetinget er i gang

Leiar i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes inviterte til årsmøte med ein inspirerande og klar tale. Rogaland Bondelag stiller med ein delegasjon på 12 tillitsvalde på årsmøte i Norges Bondelag med fylkesleiar Ola Andreas Byrkjedal i front. Det blir to dagar med landbrukspolitiske diskusjonar, besøk av landbruksministeren og stortingsrepresentanter. Fleire av utsendingane frå vårt fylke har førebudd seg på innlegg frå talarstolen.

Rogalandsbenken på årsmøtet i Norges Bondelag

25 års jubileum for Åpen Gård på Tveit videregående skole

3300 deltok på jubileumsfeiringen. Se bilder og les artikkel i Tysvær Bygdeblad.

Den viktige bonden - ny verdiskapningsrapport fra NIBIO

På bestilling av Rogaland Bondelag la Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) fram en ny rapport om verdiskaping i landbruket og landbruksbasert virksomhet. Den viser at landbruksfylket Rogaland står bunnsolid på norgestoppen. Dette er en stilling som må vernes og styrkes. Les mer i Aftenbladets leder fra lørdagsavisen. Trykk for å finne lenke til rapporten.

Gardsbesøk med Gjesdal kommunestyre

Gjedal kommunestyre har i dag vore på tur for å bli betre kjend i kommunen sin, deriblant landbruket. Gjesdal Bondelag var med, og vi fekk servert dei lunsj på vårt eige bygdehus.

Statens tilbud sikrer ikke mangfold og økt matproduksjon

«Statens tilbud på 4.200 kroner per årsverk er en lavere inntektsvekst enn andre grupper i Norge, og sikrer ikke mangfoldet i norsk jordbruk og rekruttering av nye, motiverte bønder. I stedet fortsetter den strukturutviklinga og ensrettingen mot større bruk», sier Ola Andreas Byrkjedal, leder i Rogaland Bondelag.

Oppsummering av statens tilbud 2016

Staten la i dag fram tilbudet til jordbruket. Her er en oppsummering og en sammenligning av de sentrale momentene ved statens tilbud og jordbrukets krav.

Brannsikkerhet i landbruket

Det er for mange branner i landbruket i Norge. Nå har forsikringsselskapene pålagt bøndene å ta en utvidet el-kontroll der termografering (varmesøkende kamera) er en del av kontrollen. Dette utløser rabatter som vil dekke inn i de fleste tilfeller merkostnaden over 3 år.

Agrovisjon 2016- 28.-30. oktober

Det er nå solgt utstillingsareal tilsvarende 8000 m2 og Agrovisjon utvider utstillingsarealet med 25 % i forhold til tidligere for å få plass til alle. Rogaland Bondelag sitter i hovedkomiteen for planleggingen av Agrovisjon 2016 og årets messe kan blant annet by på kjekke sosiale arrangement, spennende konferanse og varierende skulderarrangement.

Planting i Randaberg sentrum

Randaberg Bondelag inviterte i dag elever fra de 3 ungdomsskolene i Randaberg til å plante i Randaberg sentrum. Det ble plantet salat, blomster og urter og elevene lærte mye. Ungdomsskoleelevene har nå fått et eierskap til plantene og hadde en fin dag. Et godt tiltak av Randaberg Bondelag.

Dirdal barnehage på besøk hos fylkesleder Ola Andreas Byrkejdal

Til tross for travle tider i sauhuset med lemming tok fylkesleder i Rogaland Bondelag seg tid til et gårdsbesøk fra Dirdal barnehage. Det er stor stas for barna å få komme på besøk.

Møte med fylkesutvalget

Fylkesleder i Rogaland Bondelag Ola Andreas Byrkjedal hadde i dag et innlegg i fylkesutvalget.Ola Andreas poengterte viktigheten av norsk mat og jordvern for fremtidig produksjon av mat og målet om økt matproduksjon.

Melkebønder må bygge om eller legge ned

Bygge om fra båsfjøs til løsdrift eller slutte med storfe og melkekyr? Det er spørsmålet 870 bønder i Rogaland må ta stilling til de neste åtte årene. Les om møtet mellom Marit Epletveit, lokallagsleder i Gjesdal Bondelag og Roy Steffensen, stortingsrepresentant for Frp i Aftenbladet.

Resolusjonene fra årsmøtet i Rogaland Bondelag 2016

Årets resolusjoner er om rekruttering, løsdriftskravet og det grønne skiftet.

Årets lokallag- Forsand Bondelag

Forsand Bondelag er et relativt lite men aktivt lag som hadde 65 medlemmer i 2015. Laget har fokus på det sosiale og hadde i 2015 hele 14 medlemsmøter.

Årsmøte i Rogaland Bondelag

Rogaland Bondelag har årsmøte fredag 11. og laurdag 12. mars på Scandic Maritim i Haugesund. Sentralbordet stenger frå klokka 15.45 på torsdag. Les korleis du kan nå oss:

Kommunesammenslåing på Jæren

Stormøte på Undheim Samfunnshus tirsdag 8. mars kl. 19.00

Vervekurs i Dalane

Verveutvalget i Rogaland Bondelag arrangerte vervekurs for lokallaga i Dalane den 25.02. Kurset var bestilt av Bjerkreim Bondelag, og utvalget har latt seg inspirere til å reise rundt i fylket for å holde slike kurs for lokallaga.

Hvordan møte media?

Rogaland Bondelag arrangerer kurs i kommunikasjon, presentasjonsteknikk og mediehåndtering mandag 29. Februar 2016, Øksnevad vgs. Auditoriet. Kurset avholdes kveldstid fra 19.00-22.00.

Bondelaga i Dalane inviterer til politisk stormøte på Helleland Grendahus 16. februar

Tema: rekruttering og investering i landbruket - hvem er bonde i Dalane om 10 år? Innledere: Knut Storberget (Ap) og Dag Jørund Lønning (HLB)

Kurs i praktisk HMS- arbeid

Landbrukets HMS-tjeneste har satt opp flere kurs i praktisk HMS- arbeid i februar og mars.

Bondelaget på yrkesmessa på Dalane videregående skule

Bente Gro Milwertz Slettebø og May Sissel Nodland fronta bondeyrket i lag med avløyserlaget si Margrete Berge. Messa var på Dalane videregående skule.

Årets landbrukskonferanse går av stabelen onsdag 2.mars på Clarion Hotel Energy, Stavanger.

Landbruket vil være sentral i det grønne skiftet, kanskje først og fremst gjennom bioøkonomien. Bioøkonomien er en økonomi som baserer seg på fornybare råstoffer som jord, hav, vind og skog – samt å effektivisere produksjonsprosesser og ivareta og utvikle ressursgrunnlaget på bærekraftige måter. Og - i bioøkonomien ligger mange nye muligheter – også for Rogaland! Dette blir den grønne tråden på konferansen.

Distriktsmøter vinteren 2016

Vinterens distriktsmøter ble holdt tradisjonen tro i Aksdal og Gjesdal, den 26. og 27. januar. 26 deltakere møtte i Aksdal og 79 møtte i Gjesdal. Vi var heldige og fikk Birte Usland, styremedlem i Norges Bondelag til Aksdal, og Arild Bustnes, næringspolitisk sjef i næringspolitisk avdeling til Gjesdal.

Stormøte på Varhaug og stortingsrepresentanter på Jærbesøk

Mer en 600 bønder møtte opp på Varhaug Idrettshall på mandag for å høre den nye landbruksministeren debattere tollvern sammen med representanter fra Næringskomiteen i Stortinget. Før møtet fikk stortingsrepresentantene en omvisning i Rogaland.

God oppslutning på Lund Bondelags møte om ny E 39

Lund Bondelag arrangerte 19.01.16 møte om fremtidig E 39, med både god oppslutning og godt engasjement.

Dobbeltspor over Jæren

Fylkesleiar Ola Andreas Byrkjedal og org. sjef Olav Sande var på måndag i møte med fylkesordførar Solveig Ege Tengesdal og leiar i samferdselstyret Arne Bergsvåg. Grunnen til møtet var alle utspela som er kome i samband med dobbeltspor for jernbane over Jæren og eit ønskje å verta oppdatert på planen om dobbeltsporet.

Konsert/Kulturkveld til støtte for Rogalandsgarden

Konserten vert i Nærbø kyrkje fredag 5. februar kl. 19.00

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere