Nyheter

Årsmøte i Vikebygd Bondelag med innslag fra semifinale-deltaker i Norske Talenter

Vikebygd Bondelag er et av 8 lokallag i Vindafjord kommune, med 41 medlemmer. Årsmøtet ble avholdt på mandag 12. oktober på Bjordalstunet.

Tur med kokkeelever

Sammen med Kokkenes Mesterlaug arrangerte Rogaland Bondelag en gårdstur for kokkeelever på videregående elever første oktober.

Styresamling på Suldal

Styret i Rogaland Bondelag styresamling med styremøte i Suldal den 10.-11. september.

28. August arrangerte Rogaland Bondelag et møte mellom fylkestingskandidatene og bondelagets medlemmer og tillitsvalgte.

8 politikere fra samtlige partier som stiller til fylkestinget møtte, og 26 interesserte bondelagsmedlemmer møtte opp på gården til Torgeir Kinn, leder i Stavanger Bondelag, for å diskutere jordvern.

Møte mellom fylkestingspolitikarar og Bondelaget

Rogaland Bondelag inviterer til møte med fylkestingspolitikere i Rogaland og våre medlemmer.

Åpen Gård med Gjesdal og Bjerkreim Bondelag

Gjesdal og Bjerkreim Bondelag inviterte 23 august til åpen gard på Søya Gard hos Magnus og Anne Karin Søyland. Dette vart ein svært velukka arrangement med svært mange besøkende ( 600). Vi hadde med oss mange gode hjelpere, der Bygdekvinnelaga i dei to kommunene tok seg av maten, Gjesdal BU laga natursti, Historielaget i Gjesdal fortalte om reiskaper frå gamledager og synte separering av mjølk.

Valmøte med fjoslokt i Vindafjord

Toppkandidatar til fylkestingvalet i Rogaland var samla til valmøte tysdag 25. august. Frå dei ulike partia møtte Jarle Nilsen (Ap), Arne Bergsvåg (Sp), Vidar Samland (Sv), Svein Abrahamsen (V), Solveig E Tengesdal (Krf), Per Fatland (H) og Terje Halleland (Frp).

5 grep frå fylkespolitikarane

"Kloke hender tar grep" var tittelen på seminaret på Tomatfestivalen på Finnøy fredag 21.august. Det var snakk om fleire forskjellige grep.

Solfylt Åpen Gård

Det ble arrangert seks Åpne Gårder i Rogaland søndag 23. august. Arrangementene ble preget av sommervarme og nydelig vær.

Åpen Gård i Rogaland 23. august

Seks lokale bondelag i Rogaland arrangerer åpen gård den 23. august.

Ny dyrkingsteknikk reddar fruktavlingane

For om lag eitt år sidan skreiv me her i avisa om ekteparet Roald Vold og Mariann Kåsen på Jørstad på Ombo som ved hjelp av ein ny dyrkingsteknikk kom til å revolusjonera fruktdyrkinga her i landet. Lenke til originalartikkel i Øyposten i artikkelen.

Åpen Gård på Rennesøy

Rennesøy Bondelag arrangerte Åpen Gård den 9. august på Sokn Gard, som er hjem til Gunnvor og Jostein Eiane, om lag 50 kyr, 320 vinterfora sauer og to katter.

Storbonde i Sola

Han klorer seg fast mellom stadig flere bolighus og et voksende veinett. Arnstein Røyneberg er bonde nær byen, og tror på romslighet. Les heile intervjuet i Bondevennen. Lenke i artikkel.

God sommer!

Kontoret vil kun være delvis bemannet i sommerferien. Er det ingen på kontoret, ring organisasjonssjef Olav Sande.

Fleire innlegg frå Rogalands-utsendingane

Under årsmøtet var Arnstein Røyneberg , Lisa Breiland og Bente Gro M. Slettebø på talarstolen og snakka om forskning og utvikling, biogassproduksjon basert på husdyrgjødsel og hvordan bruke heile garden sine ressursar i drifta.

Krav om lausdrift i melkeproduksjonen

Nestleiar Kjell Andreas Heskestad sa i sitt innlegg at det handler om framtiden til små og mellomstore melkebruk

Pelsdyrhald er eit viktig dyreslag i norsk landbruk

Fylkesleiar Ola Andreas Bykjedal tok opp pelsdyrhald som er ein del av og eit viktig dyreslag i norsk landbruk.

Tor Inge Eidesen sitt innlegg på årsmøtet

Tor Inge tok i sitt innlegg opp korleis betre økonomien i kornproduksjonen og at ordingar som premiere kvalitet må innførast.

Norges Bondelag sitt årsmøte er i gang på Lillehammer

Fylkesleiar Ola Andreas Byrkjedal har med seg 11 engasjerte utsendinger på årsmøte

Fylkesleiar Ola Andreas Byrkjedal og org. sjef Olav Sande er på representskapsmøte i Norges Bondelag.

I morgon onsdag den 10. og torsdag den 11. juni er det årsmøte i Norges Bondelag. Tema for rep. skapsmøte er evaluering av jordbruksoppgjeret, forhandlingane og resultat.

Landbruksdebatt med lokale politikarar frå Time på Jærdagen 2015

Time Bondelag arrangerte landbruksdebatt med lokale politikarar på Jærdagen. Viktige tema som blei tatt opp var blant anna kommunevalg, kommunesamanslåing ,jordvern og bomringen på Jæren.

Åpen gård på Tveit videregående skole, søndag 31. mai kl.12.00 - 16.00

Offisiell åpning med Brita Skallerud, Norges Bondelag. Dyreutstilling, kjøring med hest og hund, trøtraktor løype, gråtass slår gras m.m.

Lars Petter Bartnes kom til Rogaland for å greia ut om årets jordbruksavtale

På tysdag 26. mai var leiar i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes på besøk i Rogaland for å delta på åpne møter der jordbruksavtalen var tema.

Åpent møte med Lars Petter Bartnes om jordbruksavtalen 2015

Bjerkreim og Rogaland Bondelag inviterer til åpent møte på Bjerkreim samfunnshus, tirsdag 26.mai kl. 19.30. Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, kommer for å orientere om jordbruksavtalen.

Besøk på Terje Hålands pelsfarm og Rogaland Pelsdyrfôrlag

Styret i Rogaland Bondelag var invitert av Pelsdyralslaget på befaring på Terje Hålands pelsdyrfarm på Brusand, og til Rogaland Pelsdyrfôrlag SA på Sirevåg.

Norsk matproduksjon - eit verdispørsmål!

Lokallaga i Nord Rogaland var samla til møte tysdag kveld. Det ferske tilbodet frå Staten i jordbruksforhandlingane vart sjølvsagt debattert. Norsk landbruk står for ein stor verdiskaping i tillegg til å gje forbrukaren sikker og trygg mat. Slik skal det vera i framtida og. Desse verdiane må også regjeringa sjå!

- Et skuffende tilbud

- Statens tilbud er skuffende, og svarer overhodet ikke på landbrukets krav om økte inntektsmuligheter for å øke norsk matproduksjon. Det er svært urovekkende at regjeringa ikke tar Stortingets krav om mer mat på norsk jord på alvor, sier Ola Andreas Byrkjedal, leder i Rogaland Bondelag.

Traktordager i Kongeparken

Gjesdal bondelag har hatt stand i Kongeparken i helgen (25 og 26. april) i forbindelse med traktordager som Kongeparken arrangerte.

Et nøkternt krav

Jordbrukets krav er nøkternt og danner et godt grunnlag for en jordbruksavtale, sier Ola Andreas Byrkjedal, leder i Rogaland Bondelag.

Innovasjon Norge Rogaland har brukt opp potten av bedriftsretta landbruksmidler til Jæren.

Fordelinga av bedriftsretta midlar frå Innovasjon Noreg Rogaland til investeringar på Jæren er nå brukt opp og det er stopp i mottak av søknader om investeringsstøtte og rentestøtte.

Aksjonsdag på Øksnevad videregående skole

Rogaland Bondelag hadde aksjon sammen med Jærkokken Heine Grov på Øksnevad vgs.

Bondevennaksjon i Suldal

Ingvild Hovind fikk årets Bondevennpris av Suldal Bondelag. Årets bondevennaksjon setter lys på de som ikke driver som heltidbønder, men på deltidsbønder og andre som jobber i landbrukets randsone.

Full støtte til ny E39- trasé over Høg-Jæren.

Om lag 150 personer deltok på Time Bondelag sitt informasjonsmøte om nytt forslag til E39-trasé som ble arrangert på Undheim samfunnshus torsdag kveld.

Arild og Hanne Helland har hatt besøk av unge bønder fra Sør- Trøndelag

Arild (28) og Hanne (26) har drevet Helland Holstein på Varhaug i Rogaland i seks år. Og her er det ungt pågangsmot! Vi bruker det vi har og prøver å gjøre det beste ut av det, sa de til de unge bøndene som var på besøk fra Sør-Trøndelag.

Stavanger Bondelag inviterte bystyrepolitikerne til møte

Stavanger Bondelag inviterte bystyrepolitikerne til et møte på låven hos Oddny og Torgeir Kinn mandag den 23.mars. Det møtte politikere fra de fleste partiene, og i tillegg så var lokallaget godt representert med mange medlemmer.

Bønder på Helland tildelt Gjesdals første næringspris

Helland samdrift er tildelt Næringsprisen i Gjesdal for 2014, skriver Gjesdalsbuen.

Fotokonkurransen 2015

Bli med på fotokonkurranse og vinn 5000 kr til ditt lokallag! Tema: Vi lager maten din

Time Bondelag - Årets lokallag i Rogaland

Time Bondelag er en engasjert gjeng som arbeider godt i lag og har stor aktivitet i laget.

Ser grobotn for godt gras-år

- All grunn til optimisme, seier seniorrådgjevar Ragnvald Gramstad, som reknar med tidleg førsteslått og mykje gras på Jæren i år

Bønder i Rogaland kjempar mot kravet om lausdrift

Bondelaget i Rogaland vil få myndigheitene til å droppa kravet om lausdrift i alle fjos, som etter planen skal gjelda frå 2024.

Resolusjonane frå årsmøtet i Rogaland Bondelag

Les dei her.

Ola Andreas Byrkjedal opnar årsmøtet i Rogaland Bondelag

Les heile tala her.

Dialogmøte med Lars Petter Bartnes på Bryne

17. februar møtte leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, 14 bønder fra Jæren på Bryne Kro. Bøndene var ikke medlemmer av Bondelaget, og hadde anledning til å diskutere deres uenigheter med bondelaget sammen med bondelagslederen.

Bonde i medgang og motgang (Vaulali, Aksdal og Rennesøy)

Norsk Landbruksrådgiving HMS arrangerar ope møte om garden sin viktigaste ressurs – menneske.

Investeringsvilje blant jærbøndene

Stadig flere bønder på Jæren går over til løsdriftfjøs. Dette fører til mer nybygging enn på lenge.

Kurs i kommunikasjon, presentasjonsteknikk og mediehåndtering

Infoutvalget i Rogaland Bondelag mener det er viktig at næringen står samlet med et lett og forståelig budskap utad. Dette kan gjøres ved å ha felles, enkel og tydelig budskap som synliggjøres i media. Formålet med kurset er å gjøre oss bedre til å formidle vårt budskap på en klar og god måte.

Hvordan få frem et budskap i media?

Brita Skallerud fra Norges Bondelag kommer for å snakker om utfordrende tema i landbruket. Hvordan gjøre disse mer forståelige for folk flest?

5. februar inviterer Innovasjon Norge og Forskningsrådet i Rogaland til Åpen dag

Innovasjon Norge og Forskningsrådet Rogaland inviterer til Åpen dag. De vil gjøre all sin kompetanse tilgjengelig for dere. Fra kl 0800 -2000 er det bare å komme innom enten for å gjøre en speed date om en idè eller et prosjekt, få tips om hvordan skrive en søknad, gi tilbakemelding om forbedringer til dem eller høre på korte foredrag mellom 1100-1300 og 1730-1900. I løpet av dagen vil også 9 utekontor være tilgjengelig.

Distriktmøtene januar 2015

Det ble holdt distriktmøter for Nord-Fylket 27. januar og for Ryfylke, Jæren og Dalane samlet den 28. januar.

Bondelaget ønskjer Listhaug-bønder velkomne

– Det er synd at dei ikkje vel å stå samla, seier Marit Epletveit, leiar i Gjesdal Bondelag om Gjesdal-bøndene som fekk besøk av ministeren, til avisa Gjesdalbuen.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere