Nyheter

KLOKE HENDER TAR GREP- Invitasjon til konferanse om praktiske arbeidsplasser og landbruk

medisin

Konferansen "kloke hender tar grep" arrangeres på Finnøy fredag 22. august i forbindelse med Tomatfestivalen 2014. Flere viktige tema settes på dagsorden.

Arbeiderpartiet vekket av Kæ seie bonden

Storberget

På Bondetinget uttalte Knut Storberget (AP) frå talarstolen at Kæ seie bonden hadde fått AP til å vakna. Den uttalelsen resulterte i fornying av garderoben.

Årsmøte i Norges Bondelag

kjell andreas

Rogaland Bondelag stiller med 12 utsendingar til møtet. Etter leiar i Norges Bondelag Nils T Bjørke sitt innlegg vart det opna for generaldebatt. Rogalandsdelegasjonen er aktive og følgjande har hatt innlegg frå talarstolen: Ola Andreas Byrkjedal, hans innlegg er lagt ved. Marit Epletveit, Sonja Herikstad Skårland, Lisa Breiland, Kjell Andreas Heskestad og Arne Berge har også hatt innlegg som fekk gode tilbakemeldingar , enten i replikk eller ved kontakt i pause.

Sammenligning av Statens tilbud og den nye avtalen

Onsdag kveld i forrige uke kom regjerings- og støttepartiene til enighet om jordbruksoppgjøret. Her på kontoret har vi satt forslagene opp mot hverandre. Den nye avtalen gir en økning på 250 millioner over budsjett utover Regjeringens originale forslag, og opphever eller demper noen av Regjeringens endringer.

Rekordstor Åpen Gård på Tveit Jordbruksskule

Tysvær Bondelag Åpen Gård

Søndag 25. mai holdt Tysvær Bondelag, Tveit Jordbruksskule og 4 H Åpen Gård for 6000 besøkende på Tveit Jordbruksskule.

Rogaland Bondelag i tog til Stortinget

forran tinget

Tirsdag 20. mai viste over 6000 bønder og støttespillere sin misnøye med Statens tilbud overfor Stortinget. Opptoget gikk fra Landbrukets hus i Schweigaardsgate, via Youngstorget til Stortinget og Eidsvolls plass.

Aksjon E-39

Torsdag 15. mai aksjonerte Berkreim Bondelag langs E-39.

Vardebrenning på Hebnes

vardebrenning

Bålbrenning på Haugalandet

haugalandet

Det ble arrangert bålbrenning på Haugalandet med ungdommer fra Tysvær

Blokkade på eggpakkeri

Rogaland bondelag blokkerer utkjøring av egg på jæregg, nortura og jonas h meling. Aksjonsviljen er på topp.

Finnøy og Rennesøy Bondelag aksjonerte på Mosterøy i dag

rennesøy

Bønder aksjonerte i nordfylket

Oppmøte utfor NAV

Stort oppmøte på aksjon mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Aksjon E- 39 krossmoen

aksjoner

Felles aksjon med Egersund, Helleland, Lund og Sokndal Bondelag.

Time Bondelag

timer

Time Bondelag har hatt traktorkolonne fra Håland til Bryne og endte opp på rådhuset der varaordfører fikk overrukket ein vase med en blomsterbukett i. Vasen var en tom melkekartong og blomstene var bjørkelauv og løvetannblomster. Han takka for buketten ,sa han forsto symbolikken å tilførte at han ikke var enig i alt med Listhaug. Time Bondelag

Brudd i jordbruksforhandlingene

”Regjeringa fører en jordbrukspolitikk som vil svekke matproduksjonen i Rogaland,” sier leder i Rogaland Bondelag, Ola Andreas Byrkjedal.

Gardsbesøk i Vindafjord

olaug

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KRF) var måndag på besøk i Vindafjord. Krf-følget la turen innom Haugen gard i Skjold der dei fekk møta representantar frå lokale bondelag. Vindafjordordførar Ole Johan Vierdal (SP) var og med på møtet.

Statens tilbud ble lagt frem i dag

Tilbudet fra staten i årets jordbruksforhandlinger svarer dårlig på framtidens utfordringer for norsk matproduksjon. Bøndene tilbys en inntektsvekst som bare er litt over halvparten av det andre grupper får. Dette vil øke inntektsavstanden mellom bønder og andre grupper. En økning av totalramma på 150 millioner kroner, som er ti prosent av det bøndene ba om

Månedens Agrigrûnder

Samboerne Audun Nårstad (31) og Christine Soma (27) er to unge sauebønder på Ombo i Finnøy kommune. De har barna Pia(4), Ailo(1) og Iben(3mnd). Det tok over gårdsbruket etter Audun sin tante og onkel i september 2012.

Bondevenner- Tysvær Bondelag

tysvær bondevenn

I påsken utnevnte Tysvær Bondelag sine bondevenner. Temaet var bruk av norsk mat, og Sandra Andrea Kvammen Aksland og Jan Atle Kalkvik ble hedret av næringen. Begge er opptatt av lokale råvarer og bruker mye kortreist mat i virksomheten sin.

Avduking av bautastein i Randaberg

randaberg, bautastein

Randaberg Bondelag satte opp en bautastein for å hedre alle de som med håndmakt har dyrka jorda, grøftet og fjernet stein. .Her synger Randaberg Mannskor før varaorfører Jarle Bø avduker steinen. Vel 150 personer møtte opp til sermonien i fantastisk vær søndag 27 april.

Norges Bondelag har lagt fram jordbrukets krav

”Bondelaget har lagt fram et klimasmart og nøkternt krav som vil være med på å sikre bøndenes framtid i Norge”, sier Ole Andreas Byrkjedal, leder for Rogaland Bondelag.

Oppsummering av kravet 2014.

Jordbruket sitt forhandlingsutvalg forventer at Stortinget sitt mål om auke imatproduksjonen og lønnsomhet vert følgd opp i årets jordbruksoppgjør. Inntektsnivået i jordbruket må hevjast slik at avstanden til andre grupper vert redusert.

Måltidets Hus Bondevenn

Måltidets Hus bondevenn

Stavanger Bondelag har utnevnt Måltidets Hus til Bondevenn.

GOD PÅSKE!

påske

Rogaland Bondelag ønsker alle en riktig god påske. Vi tar fri torsdag, fredag og mandag, men er ellers på kontoret og vi er tilgjengelige per telefon

Aksjonsdag på Kvadrat

aksjonsdag

Styret og kontoret sto på stand på Kvadrat, hvor vi delte ut chips, brosjyrer og utnevnte Jonny Engelsvoll til Bondevenn.

Bondevenn

bondevenn

Sokndal Bondelag utnevnte Sogndalstrand kulturhotell til Bondevenn. Dette fordi de bruker lokale råvarer fra gårdene i området på sitt kjøkken og fordi de har turer for turister hvor det å vise frem norsk landbruk og kulturlandskap er målet med turene.

Vårens vakreste eventyr

rasmus

På Fogn i Finnøy kommune er lamminga godt i gang. Rasmus Bø har 200 vinterfôra sau og venter ca 450 lam. Rasmus steller godt med dyra og det er populært for barn og forbispaserende å komme innom sauhuset for en titt. Besøket blir tatt godt imot og får både se fødsler og kose med lam. Det er lange dager og våkne netter, men Rasmus får god hjelp av sin far.

Prima Gruppen fokuserer på kjernevirksomheten - samordner slakterivirksomheten med Nortura

Prima Gruppen vil konsentrere seg om kjernevirksomheten og selger til Nortura den delen av verdikjeden som ikke bidrar til produktdifferensiering. Avtalen styrker konkurransekraften og bidrar til større produktmangfold og bedre økonomi for bøndene.

Ny telefoniløsning på kontoret

Vi har nå gått over til en ny telefoniløsning på kontoret. Fasttelefon- nummerne er ute av drift med unntak av sentralbordet som har TLF: 51 88 72 70. For øvrige tlf. nummer gjelder kun mobilnummer. Se Om Bondelaget på Rogaland sine hjemmesider for øvrig kontaktinformasjon

Styresamling i Sogndalstrand

titania

Styret la sitt styremøte til Sogndalstrand kulturhotell denne uken. Det ble fortalt en imponerende fortelling om Sogndalstrand og omvisning i området. Cittaslow fortalte om Sokndal kommune og det ble tid til besøk i Titania gruvene med leder i Sokndal Bondelag Tron Skjefsrås. Styret i Rogaland Bondelag fikk også med seg gårdsbesøk hos Gaute Urdal og hos styremedlem Kjell Andreas Heskestad.

Er mjølkekvoteordninga gamaldags?

aarsland

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug er på besøk i Rogaland for å møta blant anna mjølkeprodusentar. Ho seier mjølkekvoteordninga er moden for revisjon, effektivisering og mjølkebruka må få løyve til å produsera meir. Ut frå dagens regelverk - kven er det av de 1443 mjølkeprodusentane i Rogaland som har eit problem med taket på mjølkekvote?

Nei til Listhaugs forslag fra KrF- og Venstre- politikere

norges bondelag

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) og Pål Farstad (V) er enige om at forutsigbarhet for landbruket er det viktigste for å øke norsk matproduksjon i framtida.

Skjoldbønder fronter ny kampanje

jan idar

Kari og Jan Idar Haugen fra Skjold er to av bøndene som er med på å vise hvorfor Norge trenger bonden. - Jeg er stolt over at Norge har et godt landbruk som produserer trygge og gode råvarer, sier Jan Idar Haugen. Det er nå få uker til årets jordbruksforhandlinger er i gang, og i landbruket er spenningen stor til i hvilken retning den nye regjeringen vil ta næringa.

Invitasjon til åpent møte om matsikkerhet

Velkommen til debattmøte om matsikkerhet, onsdag 2. april i Etne Kulturhus, Hordaland.

Resolusjoner fra årsmøtet i Rogaland Bondelag 2014

FN har oppnevnt 2014 til det internasjonale året for familiejordbruk. Dette er en heder til den norske formen for jordbruk. Norge er annerledeslandet. Man må høre på bonden når han uttaler seg om utfordringene i norsk jordbruk.

Årsmøte i Rogaland Bondelag

Årsmøtedelegatene

Årsmøte i Rogaland Bondelag ble avholdt 14. og 15. mars, på Rica Maritim Hotel i Haugesund.

"Kæ seie bonden"

Videoen ble lansert på Årsmøte i Rogaland Bondelag i dag og ble møtt av stående applaus fra publikum. Den er nå blitt spredt på sosiale medier samt Aftenbladet, Dagbladet og Nrk. Videoen er rettet spesielt til Sylvi Listhaug og vi håper at budskapet når frem.

Kurs i praktisk HMS-arbeid.

hms

Kurset vart arr. av bondelaga i Dalene og Landbrukets HMS-tjeneste. Opplegget bestod i 3 deler; Ein kurskveld, nettbasert testprøve og gardsbesøk med kartlegging. I alt 16 deltakarar frå heile Dalane deltok og Arfinn Særheim var kursleiar. Det er altfor mange ulykker i landbruket og forebyggande arbeid er særs viktig i denne samanheng. Kurset tok tak i dette og belyste måter å få satt ting i system.

Film til Listhaug

film

Bøndene går til filmen for å nå Listhaug. Fem bønder fra Rogaland er i dag samlet på et gårdsbruk på Kverneland for å filme scener og mulgens årets hit. Stemningen er god og bøndene glimter til. Vi gleder oss til filmen er ferdig!

Gårdsbesøk hos Lisa Breiland

Lisa Breiland

Lisa Breiland i styret i Rogaland Bondelag hadde besøk av Helge Thorheim og Roy Steffensen som er stortingsrepresentanter for Frp og Finnøy-ordfører Gro Skartveit. Grunnen til at de ble invitert hjem på Gårdsbesøk er at styret i Rogaland Bondelag har diskutert hvordan de kan holde god kontakt med “Rogalandsbenken” på Stortinget.

Landbruksdag i Vindafjord

vindafjord

Fredag 14. februar hadde me besøk av stortingsrepresentantane Helge Thorheim (frp) og Arve Kambe (H). Dagen starta med frokostmøte på fjosloftet hjå Kari og Jan Idar Haugen i Skjold. Rogaland bondelag og Vindafjord høgre var arrangør saman med Tveit rekneskap, Vindafjordbonden og samstyret for bondelaga i Vindafjord. Landbruk i heile landet og lønnsomhet i produksjonen var sentrale tema.

Valgnemda har kommet med sine innstillinger til årsmøte i Rogaland Bondelag 2014

Valnemnda til Rogaland Bondelag for årsmøtet i 2014 har hatt 3 møte. Desse vart haldne på Rogaland Bondelag sitt møterom, Hillevåg, Stavanger. Desse utgjorde valnemnda: Sigmund Slettebø, Eigersund, leiar, Roar Lima Grødeland, Orre, nestleiar, John Egil Frøystad, Skåre, Jørn Apeland, Sandeid, Gunleif Haukelid, Forsand, Gerd Johanne Bøe, Fogn, Sigmund Rangen, Varhaug, Svein Roald Tengesdal, Bjerkreim Sigmund Slettebø leia møta.

Sår sommerkålene og gambler på godt vær

todnem

Ett etter ett ble sommerkålene mandag og tirsdag plantet ned for hånd på de 22 målene på Todnem. Salatbonden Einar Hanasand satser nå alt på at været holder seg.

Fellesmøte for Egersund, Sokndal, Lund og Helleland Bondelag.

møte

Det var 22 frammøtte og møtet var på Landbrukssenteret på Helleland. Programmet var : Familieheim ved Lena Westby, Frelsesarmeen . Ho snakka om garden som familieheim for fosterbarn som treng det. I dag er det årleg behov for 1000 nye heimar kvart år her i landet. Det er godt betalt og kan gjerne kombinerast med gardsdrift. Etterpå vart det diskutert årets jordbruksoppgjer. Viktige poeng vart notert og det blir laga ein felles uttale utifrå diskusjonen på dette møtet.

Landbruksmøte på Varhaug

Landbrukministeren taler

Tirdag 27.01.14 ble årets landbruksmøte avholdt på Varhaug.

Distriktsmøte 23.01.14 i Gjesdal

Forsamling

Prosjekt brannvarslingsannlegg

brann

Det ønskes å kartlegge omfanget og identifisere problem i form av feilmeldinger/falske alarmer på brannvarslingsanlegg i driftsbygninger i Rogaland. Prosjektet er godt forankret i næringa; Rogaland bondelag, Norsvin og Fjørfelaget sitter i prosjektgruppa. Vi oppfordre alle bønder (både de som har velfungerende anlegg og de som har trøblete anlegg) til å svare på denne nettbaserte kartleggingen når de får denne på epost fra Norsk landbruksrådgiving i begynnelsen av januar. Dette er bønder fra Gjesdal, Klepp, Time, Hå, Sola, Sandnes, Hjelmeland, Strand, Rennesøy, Finnøy, Tysvær, Vindafjord og Karmøy. Til sammen ca 2100 respondenter. Alle svar vil bli behandlet konfidensielt. Det er Høgskulen for landbruk og bygdenæringar som gjennomfører kartleggingen og som skal sammenstille og analysere opplysningene.

Distriktsmøte 21.01.14

Brita Skullerud taler på distriktsmøtet i Aksdal

Sylvi Listhaug kommer til Varhaug idrettshall mandag 27. januar.

varhaug

Bondelaga i Hå, Hå kommune og Sparebank 1 SR-bank inviterer til stormøte om landbruk i Varhaug idrettshall mandag 27. januar klokka 19:00. Det blir innlegg med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, Stortingsrepresentant (H) Gunnar Gundersen, regiondirektør NHO Rogaland Hallvard Ween og styreleiar i Nortura Sveinung Svebestad. Det blir god tid til debatt og spørsmål, det bys på enkel servering.

Bonde i stress og krise

LHMS

6 timers kurs med lærer som skal gi trygghet og kunnskap til å møte medmennesker i stress og krise. Dette er et kurs for de som har arbeid eller roller i landbruket, hvor de treffer og samarbeider med bønder. Rådgivere, ansatte og tillitsvalgte i landbrukets organisasjoner. Kurset vektlegger drøfting og erfaringsutveksling mellom deltakerne. Møte ledes av Anne Turid Salvesen Psykolog fra Gnist–psykologene.

Våre samarbeidspartnere