For femtende gang på rad arranges Tomatfestivalen på Finnøy helgen 18.-20. august. Statsminister Erna Solberg har i år valgt å besøke festivalen, noe vi er stolt av. Dette året feires det med et spekter av aktiviteter I tomatkommunen. Festivalen skal sette fokus på mat- og landbrukskommunen Finnøy, der tomatnæringa blir framhevet spesielt. I år 2020 blir Finnøy og Rennesøy en del av Stor Stavanger og allerede dette året har Stavanger kommune valgt å gi tilskudd til festivalen. Finnøytomat har blitt en merkevare som fortjener sin egen festival.

I år blir det gratis inngang!

Alvestad er hovedgjest

Årets hovedgjest er Per Olav Alvestad, kjent norsk programleder i NRK. Han var fra 2005 til 2008 programleder for det populærvitenskapelige ungdomsprogrammet Newton, og var våren 2011 én av to programledere i Ikke gjør dette hjemme. Fra 2012 var han en av programlederne for Schrødingers katt. Per Olav vil bidra med aktivitet og er blant annet klar til å bygge og teste ut tomatkanon sammen med barn og unge.

Fagdagtur fredag

Noen innledende aktiviteter (barnedisco ) skjer allerede torsdag, men festivalen starter med fagdagtur i Finnøy fredag 18.august. Fagadagturen "Når den jordnære bonden blir utadvendt vertskap) vil ta deltakere i buss med besøk på Skavland Gartneri på Talgje, videre til Tyskerhålene på Søre Vignes og avsluttes med tre foredrag på Utsyn.

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø skal snakke om temaet «Fra oljeby til landbrukskommune». Videre skal adm.direktør i Næringsforeningen i Stavangerregionen snakke om "Finnøy, ei lita uvesentleg brikke i ein svær organisasjon?", og sist, men ikke minst; Årets kjøkkensjef i 2016 heter Frode Selvaag og bor på Finnøy. Ryfylkekokken snakker selvsagt om tema mat. Det er Ryfylke Næringshage som arrangerer fagdagturen.

Variert lørdagsprogram

Tomatfestivalen vil bli offisielt åpnet kl. 10.30 av ordfører i Finnøy Henrik Halleland. Tomatfestivalen lover en spektakulær åpning hvor hovedgjesten Per Olav Alvestad vil stå i sentrum.

Statsminister Erna Solberg står på scenen ca. rundt kl. 13.00.

En mengde aktiviteter vil bli arrangert:

- Matboder og mange utstillere som vil skape aktivitet

- Kokkekurs for barn i Barnas Sjømattelt v/ Ryfylkekokken.

- Tomatmestermøte med Traktorpulling v/ Felleskjøpet i Rogaland.

- Bygging av tomatkanon

- Utdeling av gledersprederbukett og andre gaveutdelinger

- Sandvolley

- Tomatbasar i kjent Finnøystil

- Bygg Finnøy i papp

- Tivoliaktiviteter

- Presisjonsgraving, stintefiske, dyr og aktiviteter, traktorbane, «tivoliaktiviteter « mv.

- Gartnertelt med alle sorter tomat og salg av herlig tomatsuppe.

Lørdag kveld blir det «Luther med Latter» ved Ryfylke Livsgnist i Hesby kyrke kl. 20.00 før Tine Salomonsen inviterer til Tomatdans kl. 21.00.

 

Finnøymarsjen og Griegløpet

Søndag 20.august arrangeres den tradisjonelle Finnøymarsjen og Griegløpet.

Tomatfestivalen har tradisjonelt mellom 3000-5000 besøkende som deltar på aktiviteter gjennom helgen. I år er det gratis inngang selve festivaldagen, noe arrangøren håper vil bidra med enda flere besøkende på selve festivaldagen lørdag. Tomatfestivalen er en familefestival for hele regionen. og det blir lagt ned mellom 1500-2000 dugnadstimer.