Velkommen til samling for unge bønder

Publisert 18.12.2015
  • Tips en venn om denne siden

Nortura, Felleskjøpet, TINE og Bondelaget i Møre og Romsdal inviterer til samling for unge bønder på Håholmen Havstuer i Averøy fredag 29. og laurdag 30.januar 2016. Målet med samlinga er å inkludere nye bønder i landbruksfamilien, og samtidig formidle nyttig kunnskap om næringa og det å vere bonde.

Utdrag av innhald:

  • ”Å ha mot til å gjera det ein har lyst til” v/Magnhild Vik.
  • Gardsbesøk på Averøy: Vegard Smenes, Roy Arne Veiset.
  • Nye/yngre bønder fortel om erfaringar og planar: Marte Halvorsen, Valsøyfjord, Konrad Kongshaug, Averøy.
  • Korleis er framtidsutsiktene for landbruket? v/ Gunnhild Overvoll og Arnar Lyche, Møre og Romsdal Bondelag.
  • Om landbrukssamvirke og utfordringar i næringa v/Petter Baalsrud, TINE.
  • Ville, våge og meistre, -  om eigenmotivasjon og meistringstru for gardbrukarspirer v/Arild Hoksnes.

Kostnader: Deltaking er gratis om du er medlem i minst ein av dei organisasjonane som er arrangørar.Ektefelle/sambuar er velkomen.

Påmelding med opplysningar om navn, e-postadr og mobilnr innan torsdag 14. januar 2016 til more.romsdal@bondelaget.no - tlf 41 41 88 71.

PROGRAM - (I PDF - klikk her)

Håholmen Havstuer – Averøy

Fredag 29. januar 2016:

Møteleiing:  Rose Bergslid, er bonde i Tingvoll og rådgjevar i Møre og Romsdal Bondelag.

11.30: Frammøte / lunsj, Bjartmars Kro, Kårvåg.

12.30: Velkommen.  Presentasjon av deltakarar og arrangørar.

13.15: Magnhild Vik:  ”Å ha mot til å gjera det ein har lyst til”. Magnhild er bonde i Innfjorden i Rauma. Dessutan er ho lokalpolitikar. Ho har tidlegare vore tillitsvald i TINE, samt at ho var fjorårets vinnar av Farmen på TV2.

14.15:Avreise befaring/gårdsbesøk på Averøy:

14.20 – 15.15: Vegard Smenes (28), Kårvåg: Har nyleg tatt over familiegarden og ønskjer å vidareføre mjølkeproduksjonen i sitt nyutbygde båsfjøs.

15.15: Kjøre til Kvernes, ca 20 km.

15.45 – 16.45: Roy Arne Veiset (38), Kvernes: Har bygd ny fjøs der mjølkekyrne ligg på treflis.

17.00-17.30: Båt frå Atlanterhavsvegen til Håholmen.  Innsjekking.

19.00:Saga Siglar – filmen.

20.00: Middag, inkludert quiz.

 

Laurdag 30. januar 2016:

09.00: Petter Baalsrud: Landbrukssamvirket i ei ny tid. Petter er regionsjef i TINE, og har også erfaring som bonde i Rindal.

10.00:Veivalg og utfordringar i å overta ein gard:

Konrad Kongshaug (38), Averøy: Har bygd nytt fjøs og satsar på kjøttproduksjon.

Marte Halvorsen (40), Halsa: Driv tradisjonelt med båsfjøs i kombinasjon med å vere lærar.

10.45: Pause/utsjekking.

11.15: Gunnhild Overvoll: Mitt landbrukspolitiske engasjement. Gunnhild er bonde i Stranda og nestleiar i Møre og Romsdal Bondelag.

Arnar Lyche: Korleis er framtidsutsiktene for landbruket? Arnar er sauebonde i Gjemnes og organisasjonssjef i Møre og Romsdal Bondelag.

12.15: Lunsj

13.15: Arild Hoksnes: Ville, våge og meistre, -  om eigenmotivasjon og meistringstru for gardbrukarspirer.Arild Hoksnes, oppvaksen på Gossen, titulerer seg som motivator. Dette reflekterer hans virke som NRK-medarbeidar, artist, foredragshaldar og coach.

14.30: Avslutning/båttransport til Atlanterhavsvegen.

Inspirerende samling for unge bønder

Samlinga for unge bønder 2. og 3. februar med overnatting på Stranda og gardsbesøk i Ørskog, Stordal og Sykkylven ga de nærmere 60 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Velkomen til samling for unge bønder

Bondelaget, Nortura, Tine, Felleskjøpet og Fylkesmannen inviterer til Samling for unge bønder 2. og 3. februar 2018. Overnatting på Stranda Hotell og middag inkludert gondoltur til Paviljong Roalden, Strandafjellet. Gardsbesøk i Ørskog, Stordal og Sykkylven.

Jordbruket generer arbeidsplasser

Det var stort presseoppmøte da Møre og Romsdal Bondelag 3. november inviterte stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap) til møte med tre damer i Halsa som har kuttet ut annet yrke for å bli bønder. Gardsbesøket var på garden hos Marte Halvorsen i Valsøyfjord.

- Risikoprosjekt fra regjeringa

- Regjeringa benytter nok en gang anledninga til å angripe familielandbruket i sitt forslag til statsbudsjett, ved at aksjeselskapene løftes og unge bønders investeringsmuligheter svekkes, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen fra Surnadal.

Inspirerende helg for unge bønder

Samlinga for unge og nye bønder 29. og 30. januar ga de 42 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder. Farmen-vinner og bonde Magnhild Vik (bildet) fra Rauma var en av innlederne som inspirerte de unge bøndene.

Ungdom med god tru på norsk landbruk

(BYGDEBLADET): Agronomelevar ved Gjermundnes vidaregåande skule har god tru på ei framtid for norsk matproduksjon. - Maten i Norge er ikkje dyr. Vi brukar lite av inntekta vår til mat, seier Sigurd Kjellstad frå Hellesylt. Fleire av agronomelevane kjem frå gard og er innstilte på å drive heimgarden vidare.

Uroa over forgubbing i landbruket

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Snittalderen på bonden i Møre og Romsdal er no 52 år. Ofte er den som overtar nærare 40 år. Anne Berit Løset, landbruksdirektør i fylket, seier det går seint med å få yngre krefter inn i landbruket. Per Eldar Nakken leiar Bondelaget sitt prosjekt «Fortsatt gardsdrift» og er uroa for at snittalderen på bøndene aukar.

Inspirerende samling for unge bønder

Møre og Romsdal Bondelags samling for unge, nye bønder i Molde 31. januar og 1. februar ga de 36 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Unge bønder samling i Molde 31. januar 2014 (Foto: Arild Erlien).

Satser på ei framtid i landbruket

På Bondelagets unge bønder samling i Molde i helga ble fem ungdommer som satser friskt på ei framtid i landbruket intervjuet av journalist Gunnar Sandvik i NRK Møre og Romsdal. Innslaget gikk på radioen fredag ettermiddag, her er lydfila med intervjuene.

Dette skjer i Møre og Romsdal Bondelag

Onsdag
26
September

Styremøte M&R Bondelag

Torsdag
04
Oktober

Styretur M&R Bondelag

Onsdag
21
November

Tema- og skattekurs for regnskapskontor

Kristiansund

Våre samarbeidspartnere