Hanne påvirket allerede som 12-åring faren sin til å få inn Holstein i buskapen. Nå har de ren Holstein-besetning med 50 melkekyr. De kunne redusere besetningen fra nesten 70 til 50 melkekyr på grunn av den høye ytelsen til kyrne.

Hanne har ansvar for dyrene og kan mye om det gjennom sin utdannelse innen naturbruk med spesialisering på kyr. Arild har ansvar for fôret. Drifta har de delt inn i sinkuavdeling med kalvingsområde, småkalvavdeling, mellomstore kalver og melkekuavdeling. Kvigene og oksene er på andre gårder.

De har måttet ha stort fokus på kalvehelse da de hadde store problemer med diaré. Opplegget med utehytter fungerer godt. Kalvene får tidlig fire liter råmelk og navlene smøres med jodsprit. Kalvene har også på dekken slik at de vokser i stedet for å måtte produsere varme. Dekkenet tilsvarer 2 liter melk om dagen!

Arild blander en egen kalvemix basert på byggrøpp, soya, melasse og mineraler. Kalvene får tidlig vann, kraftfôr og kalvemix i tillegg til melk fra melketaxi. Renhold av utstyr er kjempeviktig. Kalvene holdes i hyttene så lenge som mulig, da har de kontroll på fôr og vekst. De har det godt i hyttene, sier Arild.

Arild og Hanne valgte å bygge en egen sinkuavdeling for å ha best kontroll på fôring, hold og kalving. De importerer bygg- og hvetehalm fra Danmark. I fôrblandingen til sinkyrne inngår mye halm, og sinkyrne her klarer ta opp inntil 9 kg halm. Det normale er rundt 5 kg.

Melkekyrne melkes av robot. Det gamle båsfjøset er ombygd. Vi er ikke fornøyd, men prøver å gjøre det beste ut av det, sier de. Ytelsen på kyrne ligger på 10.600 kg melk, snittet er 36-40 kg pr ku. Vi strever etter å få mer fett og protein i melka. Vi bruker en del halm i fôret. Også melkekyrne har sin egen fôrmix som Arild blander i tillegg til kraftfôr. Utgangspunktet for blandingen er en premix med byggrøpp, soya, salt og mineraler. I tillegg rundballer og halm i ønsket blanding. Det er viktig at det er en rest igjen på fôrbrettet ved neste måltid, da ser vi om kyrne har spist alt eller sortert ut noe, sier Arild. Restene får sinkyrne, mens melkekyrne får nytt, ferskt fôr.

Vi som har vært på studietur til Tyskland før jul, fikk et inntrykk av et Tyskland i miniatyr da vi besøkte Helland Holstein. Senere på kvelden var vi invitert på fagkveld om kalvehelse hos Jæren Young Cowboys. Da kom det fram at det er leveranse til TINE som gjelder, koste hva det koste vil. Arild er godt kjent med logistikken av melk innenfor TINE-systemet, både som tidligere lastebilsjåfør og nå som vasker av TINE-bilene.

Det hører også med til historien at det unge paret snart har fire barn! Vi ønsker familien lykke til videre og takker for at vi fikk komme på besøk.