Optimisme og framtidstru

Inspirasjonssamling for unge bønder med en drøm om å skape ny næring på gården var absolutt på tide! 27 deltagere fra Trøndelag deltok på 2-dagers samling for å få faglig påfyll i hverdagen.

Ung tiltakslyst og Ungdomsfondet i hhv. Nord- og Sør-Trøndelag arrangerte sammen med kompetanseløft Trøndersk landbruk ei entreprenørsamling for unge bønder.

Å samle ei gruppe som er i samme livsfase, samme interesser og et ønske om å utnytte gårdens ressurser gir mye energi og inspirasjon.

Når man i tillegg tilfører forsamlingen en dose med optimistiske unge grundere gir det rom for å tørre å tenke tankene ut - og ta steget.

Ung yster ga inspirasjon for mange

Fortellinga om Grindal i Rennebu handler om søstrene Ragnhild og Turid Nordbø som ikke ville flytte heim fra setra. Den gode hverdagen på setra var fylt med kyr og mjølkestell. Setra var langt fra strøm og bilveg, men gav utallige gode måltid med råvarer de fleste bare kan drømme om. Da heimflytterdagen kom, var løsningen klar; søstrene måtte bygge seg ysteri heime. De norske tradisjonsprodukta skulle få leve videre på setra, men verdiene fra seterlivet fikk være med på seterlasset heim.

Å starte eget ysteri før nådde 30år og med et sterkt ønske om å beholde seterdrifta imponerte mange. Dette innlegget la lista for resten av samlinga.

Ikke undervuder merkevarebygging

Tone og Ingunn fra Engasjert Byrå i Trondheim ga gode eksempler på merkevarebygging. Forsamlingen ble loset fra AtB via Ågot Lian og Iskremen fra Reins Kloster - flotte eksempler på viktigheten av helhetlig tenking i forhold til bedriftens verdier som kommer til utrykk gjennom logo, emballasje, produkt, lokaler gjestfrihet. Smaksprøver fra Reins klosters eksklusive is-sortiment ble et smakfullt punktum for Tone og Ingunns innlegg.

Søtt i landbruket

Sjokolade og honning fra Bjørka, smakte kunnskapshungrige gründerspirer på flere vis. Marie og Terje Vorums historie er spesiell, der vek melkekyr plassen for full satsing på honningproduksjon og etter hvert egen sjokolade. Marie tok oss med inn i historien om familiebedriften, utfordringer, opp- og nedturer, prøving og feiling. Kjærlighet til og tro på det en driver med er større drivkraft enn klingende mynt i kassa, men hardt og nitid arbeid samt å knytte til seg gode samarbeidspartnere gir resultater på alle vis.

Kvelden ble avslutta på Husfrua hos Lise og Per Magnus Værdal. I en alder av 23 år, flytte hjem og starte et imponerende prosjekt uten sidestykke. Å ha et så sterkt ønske om å ivareta gamle bygninger, at man flytter ei heil lån som må totalrenoveres, bygge opp en restaurantdrift med overnatting, og samtidig modernisere fjøset,- og i tillegg etablere familie. Det gikk et beundringssukk gjennom forsmalinga da de fikk høre historien om oppbygginga av Husfrua.

Hørt på bussen hjem fra Husfrua " Her kan jeg ikke sitte lengre! Så mye inspirasjn som vi har fått må jeg jo bare hjem å sette igang!"

«Du store Alpakka!»

Lektor Tørdals utrykk fra Stompa-filmene er kanskje ukjent for deltakerne, men historien om «Lises alpakka» ble det innlegget som fikk mest spørsmål fra salen. De merkelige dyrene som gir deilig ull trives godt i Trøndelag og på gården til Lise Håvan er det god tilvekst. Lise tilbyr det fineste alpakkagarn i naturfarger. Strikke selv gjør hun ikke, men med god avlsplanlegging og godt dyrestell skaper hun grunnlaget for egen bedrift.

Med så mange gode innspill fra gode forbilder var det på tide å få egne tanker og idéer konkretisert. Superteamet Øyvind Kveli og Øyvind Skarstad dro i gang prosessen. Kveli er prosessveileder og Skarstad gründer coach. Ut av komfortsonen skulle alle for å få sine idéer ned på arket. Engasjement, energi og iver dirret i rommet.

 

Å få tilbud om ei slik samling var nyttig for å få høre at det er lov å tørre satse, man trenger ikke bare tenke volumproduksjon for å eie et gårdsbruk. Man skal ikke høre så mye på de som er opptatt av det negative - og man skal satse dersom man har tro på sin egen ide.