Jordbruket generer arbeidsplasser

Publisert 04.11.2016
  • Tips en venn om denne siden

Det var stort presseoppmøte da Møre og Romsdal Bondelag 3. november inviterte stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap) til møte med tre damer i Halsa som har kuttet ut annet yrke for å bli bønder. Gardsbesøket var på garden hos Marte Halvorsen i Valsøyfjord.

Fra venstre: stortingsrepresentant Else May Botten (Ap), Ragnhild Liabø Fjeldstad, Marte Halvorsen og Trine Reinfjell Engdal (Foto: Rose Bergslid).Det var hovedfokus på at jordbruket generer arbeidsplasser. De tre damene i Halsa som har kuttet ut annet yrke for å bli bønder er tidligere lærer Marte Halvorsen, tidligere sykepleier Ragnhild Liabø Fjeldstad, og tidligere ansatt i helse og omsorg, Trine Reinfjell Engdal.

Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap), som er oppvokst i Halsa, fikk både se og høre at alle de tre bøndene har gjennomført større byggeprosjekt på gardene sine, og de har vært bevisste på å bruke lokale entreprenører til støtte for lokalsamfunnet. På den måten har de skapt positive ringvirkninger langt utover egen næringsvirksomhet.

Fra venstre: Ragnhild Liabø Fjeldstad, Trine Reinfjell Engdal og Marte Halvorsen (Foto: Rose Bergslid).På vegne av fylkesbondelaget stilte rådgiver Rose Bergslid fra Tingvoll. Hun har tidligere skrevet Bioforsk-rapporten «Toppleder i grønn kjeledress» - dybdeintervju med 12 kvinner om landbruket i Møre og Romsdal.

Både NRK-TV og NRK-radio, og avisene Tidens Krav og Driva stilte på gardsbesøket hos Marte Halvorsen, som også er leder i Halsa Bondelag og styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag.

Her er presseomtalen fra besøket. Klikk på avisbildet for å lese omtalene:

Avisa Driva:

Tidens Krav:

NRK Møre og Romsdal:

Innslaget på NRK-TV Møre og Romsdal kan du se ved å klikke her:

 

 

Inspirerende samling for unge bønder

Samlinga for unge bønder 2. og 3. februar med overnatting på Stranda og gardsbesøk i Ørskog, Stordal og Sykkylven ga de nærmere 60 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Velkomen til samling for unge bønder

Bondelaget, Nortura, Tine, Felleskjøpet og Fylkesmannen inviterer til Samling for unge bønder 2. og 3. februar 2018. Overnatting på Stranda Hotell og middag inkludert gondoltur til Paviljong Roalden, Strandafjellet. Gardsbesøk i Ørskog, Stordal og Sykkylven.

- Risikoprosjekt fra regjeringa

- Regjeringa benytter nok en gang anledninga til å angripe familielandbruket i sitt forslag til statsbudsjett, ved at aksjeselskapene løftes og unge bønders investeringsmuligheter svekkes, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen fra Surnadal.

Inspirerende helg for unge bønder

Samlinga for unge og nye bønder 29. og 30. januar ga de 42 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder. Farmen-vinner og bonde Magnhild Vik (bildet) fra Rauma var en av innlederne som inspirerte de unge bøndene.

Velkommen til samling for unge bønder

Nortura, Felleskjøpet, TINE og Bondelaget i Møre og Romsdal inviterer til samling for unge bønder på Håholmen Havstuer i Averøy fredag 29. og laurdag 30.januar 2016. Målet med samlinga er å inkludere nye bønder i landbruksfamilien, og samtidig formidle nyttig kunnskap om næringa og det å vere bonde.

Ungdom med god tru på norsk landbruk

(BYGDEBLADET): Agronomelevar ved Gjermundnes vidaregåande skule har god tru på ei framtid for norsk matproduksjon. - Maten i Norge er ikkje dyr. Vi brukar lite av inntekta vår til mat, seier Sigurd Kjellstad frå Hellesylt. Fleire av agronomelevane kjem frå gard og er innstilte på å drive heimgarden vidare.

Uroa over forgubbing i landbruket

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Snittalderen på bonden i Møre og Romsdal er no 52 år. Ofte er den som overtar nærare 40 år. Anne Berit Løset, landbruksdirektør i fylket, seier det går seint med å få yngre krefter inn i landbruket. Per Eldar Nakken leiar Bondelaget sitt prosjekt «Fortsatt gardsdrift» og er uroa for at snittalderen på bøndene aukar.

Inspirerende samling for unge bønder

Møre og Romsdal Bondelags samling for unge, nye bønder i Molde 31. januar og 1. februar ga de 36 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Unge bønder samling i Molde 31. januar 2014 (Foto: Arild Erlien).

Satser på ei framtid i landbruket

På Bondelagets unge bønder samling i Molde i helga ble fem ungdommer som satser friskt på ei framtid i landbruket intervjuet av journalist Gunnar Sandvik i NRK Møre og Romsdal. Innslaget gikk på radioen fredag ettermiddag, her er lydfila med intervjuene.

Dette skjer i Møre og Romsdal Bondelag

Onsdag
26
September

Styremøte M&R Bondelag

Torsdag
04
Oktober

Styretur M&R Bondelag

Onsdag
21
November

Tema- og skattekurs for regnskapskontor

Kristiansund

Våre samarbeidspartnere