Inspirerende samling for unge bønder

Publisert 05.02.2018
  • Tips en venn om denne siden

Samlinga ble avsluttet med lunsj på Berlihuset i Sykkylven (Fotos: Rose Bergslid og Arnar Lyche)

Samlinga for unge bønder 2. og 3. februar med overnatting på Stranda og gardsbesøk i Ørskog, Stordal og Sykkylven ga de nærmere 60 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Nortura, Felleskjøpet, TINE, Fylkesmannen og Bondelaget i Møre og Romsdal hadde gått sammen om årets samling for unge bønder, som samlet deltakere fra Surnadal i nord til Vanylven i sør.

Hovedmålet med samlinga var å bygge nettverk og skape møteplass både for unge etablerte bønder og for de som er på vei inn i næringa.

Samlinga var lagt opp med rundtur med buss, med oppmøte og avreise fra Felleskjøpet i Molde og til første stopp som var lunsj på Systra kafe på Sjøholt.

Eli SjåstadDeretter gikk bussen og med noen privatbiler på slep, til første gardsbesøk ved Ørskog samdrift. Eli Sjåstad, som er driftsleder i samdrifta, formidlet erfaringer og synspunkter knyttet til gardsdrifta, med spesielt fokus på økonomi, landbrukspolitikk, mosjonskrav, dyrevelferd og samarbeid i landbruket.

Eli Sjåstad var intervjuet i Bondebladet 7. desember – les omtalen her i PDF

Neste gardsbesøk var hos Johan Øvrebust i Stordal. Han driver med sau og har bygd fjøs med plass til 300 dyr. På grunn av markedsituasjonen for sau er kapasiteten i fjøset ikke fullt utnyttet. Under besøket presenterte han bygget og foringssystemet. I tillegg bygger han opp en besetning med vestlandsk fjordfe og planlegger seterdrift og lokalmatproduksjon.

Johan ØvrebustJohan Øvrebust var intervjuet i Bondevennen 12. januar – les omtalen her i PDF

Etter ankomst og innsjekking på Stranda Hotell, var det presentasjonsrunde og orienteringer.

Deretter fortalte Petter Melchior i Norddal om «fra toppfotball til geit og turisme». Petter har fortid som fotballspiller i Sogndal, og driver i dag med geit og turisme innerst i Storfjorden, samt at han er styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag. Han fokuserte spesielt på viktigheten av å tenke kollektivt og på trivselen og mulighetene som ligger i god samhandling

Kjell Perry DrotninghaugLink til hjemmeside Melchiorgarden - klikk her

Første dag ble avsluttet med gondoltur på Strandafjellet og middag på Fjord Panorama Restaurant, som ligger 1.042 meter over havet. Her servert hotellet lokal buffet i samarbeid med Nortura.

Lørdag startet innendørs på hotellet, der det var presentasjoner om Landbrukssamvirket i ei ny tid. De som sto for det var transportplanlegger ved Nortura Førde, Arild Grimeland, medlemssjef i TINE Møre og Romsdal, Jenny Helen Velle og regionsjef Felleskjøpet Agri, Dag Arne Helle.

Bastian Weiberg-AurdalLørdagen fortsatte med to gardsbesøk i Velledalen i Sykkylven.

Første stopp var hos Kjell Perry Drotninghaug. Han driver økologisk melkeproduksjon og har løsdriftsfjøs fra slutten av 1980-talet. Han driver med Vestlandsk fjordfe, har stølsdrift og har prøvd seg både på videreforedling og lokalt salg.

Link til hjemmeside Drotninghaug - Gard og Støl, klikk her

Siste gardsbesøk var hos Bastian Weiberg–Aurdal. Han har bygd nytt fjøs for 55 melkekyr i massivtre. I tillegg har han arbeid som fagkonsulent i Felleskjøpet Agri.

Hos Eli Sjåstad på Sjøholt

Hos Eli Sjåstad på Sjøholt

Hos Johan Øvrebust i Stordal

Hos Johan Øvrebust i Stordal

Nytt sauefjøs hos Johan Øvrebust i Stordal.

Fra møtet på Stranda Hotell.

I tunet hos Kjell Perry Drotninghaug i Sykkylen.

Hos Kjell Perry Drotninghaug i Sykkylen.

Hos Kjell Perry Drotninghaug i Sykkylen.

Hos Kjell Perry Drotninghaug i Sykkylen.

Bastian Weiberg-Aurdal i Sykkylven har bygd nytt fjøs i massivtre.

Fra fjøset til Bastian Weiberg-Aurdal.

Velkomen til samling for unge bønder

Bondelaget, Nortura, Tine, Felleskjøpet og Fylkesmannen inviterer til Samling for unge bønder 2. og 3. februar 2018. Overnatting på Stranda Hotell og middag inkludert gondoltur til Paviljong Roalden, Strandafjellet. Gardsbesøk i Ørskog, Stordal og Sykkylven.

Jordbruket generer arbeidsplasser

Det var stort presseoppmøte da Møre og Romsdal Bondelag 3. november inviterte stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap) til møte med tre damer i Halsa som har kuttet ut annet yrke for å bli bønder. Gardsbesøket var på garden hos Marte Halvorsen i Valsøyfjord.

- Risikoprosjekt fra regjeringa

- Regjeringa benytter nok en gang anledninga til å angripe familielandbruket i sitt forslag til statsbudsjett, ved at aksjeselskapene løftes og unge bønders investeringsmuligheter svekkes, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen fra Surnadal.

Inspirerende helg for unge bønder

Samlinga for unge og nye bønder 29. og 30. januar ga de 42 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder. Farmen-vinner og bonde Magnhild Vik (bildet) fra Rauma var en av innlederne som inspirerte de unge bøndene.

Velkommen til samling for unge bønder

Nortura, Felleskjøpet, TINE og Bondelaget i Møre og Romsdal inviterer til samling for unge bønder på Håholmen Havstuer i Averøy fredag 29. og laurdag 30.januar 2016. Målet med samlinga er å inkludere nye bønder i landbruksfamilien, og samtidig formidle nyttig kunnskap om næringa og det å vere bonde.

Ungdom med god tru på norsk landbruk

(BYGDEBLADET): Agronomelevar ved Gjermundnes vidaregåande skule har god tru på ei framtid for norsk matproduksjon. - Maten i Norge er ikkje dyr. Vi brukar lite av inntekta vår til mat, seier Sigurd Kjellstad frå Hellesylt. Fleire av agronomelevane kjem frå gard og er innstilte på å drive heimgarden vidare.

Uroa over forgubbing i landbruket

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Snittalderen på bonden i Møre og Romsdal er no 52 år. Ofte er den som overtar nærare 40 år. Anne Berit Løset, landbruksdirektør i fylket, seier det går seint med å få yngre krefter inn i landbruket. Per Eldar Nakken leiar Bondelaget sitt prosjekt «Fortsatt gardsdrift» og er uroa for at snittalderen på bøndene aukar.

Inspirerende samling for unge bønder

Møre og Romsdal Bondelags samling for unge, nye bønder i Molde 31. januar og 1. februar ga de 36 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Unge bønder samling i Molde 31. januar 2014 (Foto: Arild Erlien).

Satser på ei framtid i landbruket

På Bondelagets unge bønder samling i Molde i helga ble fem ungdommer som satser friskt på ei framtid i landbruket intervjuet av journalist Gunnar Sandvik i NRK Møre og Romsdal. Innslaget gikk på radioen fredag ettermiddag, her er lydfila med intervjuene.

Dette skjer i Møre og Romsdal Bondelag

Onsdag
26
September

Styremøte M&R Bondelag

Torsdag
04
Oktober

Styretur M&R Bondelag

Onsdag
21
November

Tema- og skattekurs for regnskapskontor

Kristiansund

Våre samarbeidspartnere