Sylvi valgte sofaen

Publisert 05.11.2014
  • Tips en venn om denne siden

- Hun kom, snakket og forsvant. Landbruksministeren valgte sofaen framfor å lytte til næringa og bygdefolket. Det skriver organisasjonssjef i M&R Bondelag, Arnar Lyche, i et leserinnlegg i etterkant av Oksvik-konferansen i Ørskog samfunnshus lørdag 1. november - i Sylvi Listhaugs hjemkommune.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og organisasjonssjef i M&R Bondelag, Arnar Lyche.Her er hele leserinnlegget som er sendt ut:

Sylvi valgte sofaen

Hun kom, snakket og forsvant. Landbruksministeren valgte sofaen framfor å lytte til næringa og bygdefolket.

Med Sylvi Listhaug på programmet var Ørskog samfunnshus full av forventing. Olav Oksvik-stiftelsen i hjembygda til landbruksministeren inviterte lørdag 1. november til konferanse om landbrukspolitikk. I tillegg hadde arrangørene invitert Kristin Sørheim, som er direktør ved Bioforsk Økologisk på Tingvoll, og meg til å innlede. Avslutningsvis var det lagt opp til debatt.

Romsdals Budstikke 5. november - klikk på bildet over for å lese hele sakaNår møtelederen introduserer Sylvi som første innleder, får vi beskjeden: Landbruksministeren må dra etter sitt innlegg, men det blir tid til noen få spørsmål. Er det mulig? Jeg kjenner frustrasjonen vokse. Mye tid er brukt på å forberede innlegget og jeg har mye å melde på vegne av våre 3300 medlemmer i Møre og Romsdal. Blant annet viktige tall fra en undersøkelse om landbruket i Rauma. En sårt tiltrengt arbeidsdag hjemme på gården er også ofret. Kristin Sørheim reagerer også med vantro.

Jeg er av de heldige som får stille statsråden spørsmål før hun forsvinner. Hvorfor må du gå, spør jeg? Samtidig beskriver jeg skuffelsen over at hun ikke tar seg tid til å høre. Og hun svarer omtrent slik: Det er veldig travelt å være statsråd og jeg har behov for å slappe av. I går kveld sovnet jeg kl åtte, og nå skal jeg hjem til min mor for å legge meg på sofaen. Hun kunne ha utsatt kvilen og blitt en time til? Om ikke annet så for høflighets skyld?

Ministeren var mer direkte og spisset enn jeg har hørt tidligere. Hun snakket varmt om heltidsbønder, store bruk og matspesialiteter. Endring må til. Vi må effektivisere og liberalisere, var det klare budskapet.

Arnar Lyche, organisasjonssjef i Møre og Romsdal Bondelag

 

Her er omtale i BYGDEBLADET fra Oksvik-konferansen - klikk på bildet nedenfor for å lese hele siden:

   

- Bøndene står ikke med lua i handa

- Bøndene står ikke med lua i handa, skriver fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen i et leserinnlegg som sto på trykk i Nationen i går.

- Ein siger for fornuften

- Fem års vaksenopplæring gir omsider frukter i praktisk politikk, seier fylkesleiar Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal Bondelag om jordbruksavtalen som vart underteikna 16. mai.

-Tar ikke utfordringene på alvor

- Regjeringa har lagt fram et svakt tilbud. De tar ikke utfordringene i norsk landbruk på alvor, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

Før jordbruksforhandlingane….

- Eg vil forberede meg sjølv og alle andre ved å liste opp ulike bortforklaringar om bønder si inntekt, brukt av den blåblå regjeringa, skriv nestleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Gunnhild Overvoll, i eit lesarinnlegg.

I bokseringen med landbruksminister Dale

- Det er mildt sagt et slag under beltestedet når landbruksminister Dale hevder «tilskudd har ført til lavere inntekt hos bonden», skriver styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag, Marte Halvorsen, Halsa, i et leserinnlegg.

Meir tull om tall frå Dale

Fylkesleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, skriv i eit lesarinnlegg at vi ikkje må drive ein politikk som byggjer opp dei satsingsvillige for deretter å rive dei ned med overproduksjon og prisfall etter investering.

Oddvar Mikkelsen

Oppfyller ikkje måla i landbruksmeldinga

Bondeorganisasjonane braut i mai årets jordbruksforhandlingar fordi statens tilbod ikkje ga rom for dei nødvendige satsingane som må til for å sikre rekruttering til næringa og for å oppfylle måla i den nye stortingsmeldinga om jordbruket. Sjølv om landbruket 26. juni vart einige med staten om ei fordeling av midlane i tråd med føringane frå Stortinget, er det ikkje i år inngått ei ordinær jordbruksavtale med staten.

Oddvar Mikkelsen

Ingen satsing på landbruket!

- Regjeringa viser ingen vilje til å satse på landbruket, og følger ikke opp Stortingets landbrukspolitikk. Vi kan ikke skrive under på en avtale som svekker norsk matproduksjon, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

Vestlandsbonden prioritert i jordbrukskrava

(NRK MØRE OG ROMSDAL): – Jeg syns det er et godt krav fra bondeorganisasjonene, sier fylkesleder i Bondelaget, Oddvar Mikkelsen. Vi er ei lavinntektsgruppe, så at vi stiller et relativt høyt krav er bare rimelig og på sin plass. Kravet er godt tilpassa Møre og Romsdal.

Oddvar Mikkelsen

Vestlandet er ikkje skapt for Dales landbrukspolitikk!

Kvifor støttar ikkje Sunnmørsposten ein politikk som er til gagn for næringslivet i eigen region? Det spør leiar i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, i eit lesarinnlegg og tilsvar til avisa sin leiarartikkel 8. april.

Prioriter små og mellomstore bruk

Melk på små og mellomstore bruk, og storfekjøttproduksjon utenfor kornområdene, er styret i Møre og Romsdal Bondelags prioriterte hovedsatsingsområder som de har sendt inn i sitt innspill til Norges Bondelag før årets jordbruksforhandlinger.

Dette skjer i Møre og Romsdal Bondelag

Onsdag
26
September

Styremøte M&R Bondelag

Torsdag
04
Oktober

Styretur M&R Bondelag

Onsdag
21
November

Tema- og skattekurs for regnskapskontor

Kristiansund

Våre samarbeidspartnere