Gangstad ny ordfører i Midsund

Publisert 06.10.2015
  • Tips en venn om denne siden

Styremedlem i M&R Bondelag, Odd Helge Gangstad, ble 2. oktober valgt til ny ordfører i Midsund. Gangstad går med det ut av fylkesstyret i Bondelaget. Oddvar Mikkelsen, Surnadal, rykker opp som nytt styremedlem, mens Vegard Smenes, Averøy, blir fast møtende som første vara.

Odd Helge Gangstad (t.v.) er ny ordfører i Midsund og går ut av fylkesstyret i Bondelaget. Oddvar Mikkelsen (i midten) rykker opp som fast styremedlem, og Vegard Smenes (t.h.) blir fast møtende vara i styret.Etter kommunevalget 14. september ble det i Midsund inngått samarbeidsavtale mellom partiene Sp, Ap og V ved konstituering av det nye kommunestyret 2015-2019. Ved det konstituerende møtet i Midsund fredag 2. oktober ble Odd Helge Gangstad valgt til ny ordfører fra Senterpartiet. Han hadde varslet at han går ut av fylkesstyret og fratrer andre verv i M&R Bondelag dersom han ble valgt til ordfører.

På fylkesstyremøtet i Møre og Romsdal Bondelag samme dag vedtok styret at 1. vara Oddvar Mikkelsen, Surnadal, rykker opp som fast styremedlem fram til årsmøtet i mars 2016, 2. vara Vegard Smenes, Averøy, blir første vara og fast møtende i samme periode, og 3. vara Tore Våde, Volda, rykker opp til 2. vara.

Tidligere fylkesledere

Fire tidligere fylkesledere i Møre og Romsdal Bondelag ble ved kommunevalget gjenvalgt eller kom inn som ny i kommunepolitikken.

Nåværende fylkesleder i M&R Bondelag Inge Martin Karlsvik (t.v.) sammen med tidligere fylkesledere Arne Magnus Aasen (2004-2010), Knut Sjømæling (2000-2004), Gunnar Waagen (1991-1994), og Guttorm Kjelsvik (1988-1991). (Arkivbilde fra 2010).Fylkesleder i Bondelaget fra 2000-2004, Knut Sjømæling fra Senterpartiet, er tilbake i ordførerstolen i Gjemnes. På konstituerende møte 29. september sikret avtalen mellom Sp. Ap, Venstre og SV at Sjømæling tok tilbake klubba etter fire år med KrF-ordfører. Sjømæling har de fire siste årene arbeidet i Felleskjøpet. Han var også ordfører i Gjemnes i perioden 2007-2011.

Fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag fra 2004-2010, og nåværende ordfører i årsmøtet i Norges Bondelag, Arne Magnus Aasen, ble valgt inn som ny i Tingvoll kommunestyre. Han representerer Kristelig Folkeparti i kommunepolitikken.

Bondelagets fylkesleder fra 1991 til 1994, Gunnar Waagen, gjorde et brakvalg som KrF’s ordførerkandidat i Tingvoll. Han ble gjenvalgt til kommunestyret, men nådde ikke opp til å bli ordfører ved konstitueringen. I Tingvoll ble det valgt ny ordfører fra Arbeiderpartiet etter samarbeid mellom Ap, Sp og MDG.

Fylkesleder i M&R Bondelag fra 1988 til 1991, Guttorm Kjelsvik, har vært aktiv i kommunepolitikken i Vestnes i flere perioder, og ble ved valget i september gjenvalgt til kommunestyret. Han representerer Senterpartiet.

Tidligere styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag fra 1999 til 2001, Ingunn Golmen, er klar for sin tredje periode som ordfører i Aure for Senterpartiet. Hun har vært ordfører siden 2007. Hun ble også valgt inn som ny i fylkestinget for perioden 2015-2019.

Ellers viser sammensetningen av de 36 nye kommunestyrene at det er mange bønder, og flere lokale tillitsvalgte og ledere i Bondelagene som har kommet inn som nye eller er gjenvalgt til kommunestyrene.

23 nye ordførere

I de fleste kommuner er det inngått samarbeidsavtaler eller det er allerede holdt konstituerende møte. Det ligger an til at det blir ny ordfører i 23 kommuner og gjenvalgt ordfører i 13 kommuner. Høyre og Frp har mistet ordførermakta i 11 kommuner.

Ap får 13 ordførere  (+7): (Aukra, Averøy, Kristiansund, Sandøy, Smøla, Stordal, Sula, Sunndal, Surnadal, Tingvoll, Volda, Ørskog, Ålesund).

Sp får 12 ordførere (+5): (Aure, Fræna, Gjemnes, Halsa, Haram, Midsund, Norddal, Rindal, Stranda, Sykkylven, Vestnes, Ørsta).

Høyre får 7 ordførere (-8): (Eide, Herøy, Molde, Nesset, Rauma, Sande, Skodje).

Frp 1 ordfører (-3): (Ulstein)

KrF får 1 ordfører (-3): (Giske)

V får 1 ordfører (+1): (Vanylven)

Upolitisk 1 ordfører (+1): (Hareid)

 

 

Ordførerlista

Pr 6. oktober ligger det an til at følgende blir ordførere:

                                   Ordfører 2015-2019                       Parti

AUKRA                     Bernhard Riksfjord                        Ap

AURE                        Ingunn O. Golmen                          Sp

AVERØY                   Ingrid Rangønes - NY                     Ap

EIDE                          Egil Strand - NY                             H

FRÆNA                     Tove Henøen - NY                         Sp

GISKE                       Harry Valderhaug - NY                 KrF

GJEMNES                Knut Sjømæling - NY                     Sp

HALSA                      Ola E. Rognskog                            Sp

HARAM                    Vebjørn Krogsæter - NY               Sp

HAREID                    Kristian Fuglseth - NY                   Upol

HERØY                     Arnulf Goksøyr                              H

KRISTIANSUND      Kjell Neergaard  NY                      Ap

MIDSUND                 Odd Helge Gangstad - NY             Sp

MOLDE                     Torgeir Dahl                                   H

NESSET                    Rolf Jonas Hurlen                          H

NORDDAL                Arne Sandnes - NY                         Sp

RAUMA                     Lars Olav Hustad?                         H

RINDAL                    Ola T. Heggem                               Sp

SANDE                      Dag Arne Vaagen                           H

SANDØY                   Oddvar Myklebust - NY                Ap

SKODJE                    Dag Olav Tennfjord - NY              H

SMØLA                     Roger Osen                                     Ap

STORDAL                Eva Hove - NY                               Ap

STRANDA                 Jan Ove Tryggestad                      Sp

SULA                         Jim Arve Røssevoll - NY                Ap

SUNNDAL                 Ståle Refstie                                   Ap

SURNADAL              Lilly Gunn Nyheim - NY                Ap

SYKKYLVEN            Odd Jostein Drotninghaug NY      Sp

TINGVOLL              Milly Bente Nørsett - NY               Ap

ULSTEIN                  Knut Erik Engh - NY                      Frp

VANYLVEN              Lena Landsverk Sande - NY         V

VESTNES                  Geir Inge Lien                                Sp

VOLDA                     Jørgen Amdam - NY                       Ap

ØRSKOG                  Karen Simonnes Aanes - NY         Ap

ØRSTA                      Stein Aam - NY                               Sp

ÅLESUND                 Eva Vinje Aurdal - NY                   Ap

- Ein siger for fornuften

- Fem års vaksenopplæring gir omsider frukter i praktisk politikk, seier fylkesleiar Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal Bondelag om jordbruksavtalen som vart underteikna 16. mai.

-Tar ikke utfordringene på alvor

- Regjeringa har lagt fram et svakt tilbud. De tar ikke utfordringene i norsk landbruk på alvor, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

Før jordbruksforhandlingane….

- Eg vil forberede meg sjølv og alle andre ved å liste opp ulike bortforklaringar om bønder si inntekt, brukt av den blåblå regjeringa, skriv nestleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Gunnhild Overvoll, i eit lesarinnlegg.

I bokseringen med landbruksminister Dale

- Det er mildt sagt et slag under beltestedet når landbruksminister Dale hevder «tilskudd har ført til lavere inntekt hos bonden», skriver styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag, Marte Halvorsen, Halsa, i et leserinnlegg.

Meir tull om tall frå Dale

Fylkesleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, skriv i eit lesarinnlegg at vi ikkje må drive ein politikk som byggjer opp dei satsingsvillige for deretter å rive dei ned med overproduksjon og prisfall etter investering.

Oddvar Mikkelsen

Oppfyller ikkje måla i landbruksmeldinga

Bondeorganisasjonane braut i mai årets jordbruksforhandlingar fordi statens tilbod ikkje ga rom for dei nødvendige satsingane som må til for å sikre rekruttering til næringa og for å oppfylle måla i den nye stortingsmeldinga om jordbruket. Sjølv om landbruket 26. juni vart einige med staten om ei fordeling av midlane i tråd med føringane frå Stortinget, er det ikkje i år inngått ei ordinær jordbruksavtale med staten.

Oddvar Mikkelsen

Ingen satsing på landbruket!

- Regjeringa viser ingen vilje til å satse på landbruket, og følger ikke opp Stortingets landbrukspolitikk. Vi kan ikke skrive under på en avtale som svekker norsk matproduksjon, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

Vestlandsbonden prioritert i jordbrukskrava

(NRK MØRE OG ROMSDAL): – Jeg syns det er et godt krav fra bondeorganisasjonene, sier fylkesleder i Bondelaget, Oddvar Mikkelsen. Vi er ei lavinntektsgruppe, så at vi stiller et relativt høyt krav er bare rimelig og på sin plass. Kravet er godt tilpassa Møre og Romsdal.

Oddvar Mikkelsen

Vestlandet er ikkje skapt for Dales landbrukspolitikk!

Kvifor støttar ikkje Sunnmørsposten ein politikk som er til gagn for næringslivet i eigen region? Det spør leiar i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, i eit lesarinnlegg og tilsvar til avisa sin leiarartikkel 8. april.

Prioriter små og mellomstore bruk

Melk på små og mellomstore bruk, og storfekjøttproduksjon utenfor kornområdene, er styret i Møre og Romsdal Bondelags prioriterte hovedsatsingsområder som de har sendt inn i sitt innspill til Norges Bondelag før årets jordbruksforhandlinger.

KrF og V med sterk støtte til landbruket

Steinar Reiten (KrF) kunne garantere at jordbruksmeldinga ikke er til å kjenne igjen når den behandles i Stortinget. Pål Farstad (V) mente konklusjonene i jordbruksmeldinga ikke henger på greip, og den vil garantert ikke se slik ut når Venstre har sagt sitt.

Dette skjer i Møre og Romsdal Bondelag

Onsdag
26
September

Styremøte M&R Bondelag

Torsdag
04
Oktober

Styretur M&R Bondelag

Onsdag
21
November

Tema- og skattekurs for regnskapskontor

Kristiansund

Våre samarbeidspartnere