Østfold Bondelag er opptatt av å se på hva framtidas behov for kompetanse er i landbruksnæringa, og i det grønne næringslivet rundt bonden, og hva slags skoletilbud som må til for å fylle disse behovene. Vi mener at det er svært viktig å være et offensivt og attraktivt fylke, og det har vi gode menneskelige og naturgitte ressurser for.

Østfold fylke er størst i landet på kornproduksjon med 23 prosent av landets produksjon og er også store på fjørfe- og eggproduksjon. I Østfold utgjør det økologiske arealet 7,2 prosent, og den økologiske produksjonen utgjør en stor andel av total norsk produksjon. Østfold er særlig store på økologiske egg, grønnsaks-, korn- og melkeproduksjon.

Med Østfolds klima, topografi, kunnskapsrike matprodusenter og omfattende næringsmiddelindustri er fylkets bidrag viktig for landets sjølforsyning og totalberedskap, i dag og i framtida.

Det er grunnleggende viktig med kunnskapsbygging for å sikre matproduksjon og verdikjeden for mat, ikke minst i forhold til et urolig verdensbilde, klimaendringer, teknologisk utvikling og dyrevelferd. Østfold Bondelag mener at naturbruk er investering for framtida. Her får elevene en solid teoretisk og praktisk læring - det gir mat på bordet og beredskap for folk flest!

Vi ser også at tilbudet om agronomutdanning er et godt bidrag til å få flere gjennom et videregående utdanningsløp. Det å utvikle praktiske ferdigheter, oppleve mestring og ha muligheten til nær kontakt med dyr og natur bidrar positivt for mange som ellers sliter med å komme seg gjennom skolehverdagen. 

Naturbruksutdanningen er også en god balast til videre utdanning som for eksempel landbruksrådgiver, forskningstekniker, veterinær osv. 

Ved å videreutvikle og styrke naturbruksskolene, vil man sikre god utvikling av landbruksnæringa som er helt avgjørende for levedyktige lokalsamfunn i Østfold.

 

Østfold Bondelag ønsker:

  • at politikerne ser bort fra modell A, som betyr nedlegging av Kalnes videregående skole og offentlig tilbud av naturbruksopplæring i Østfold
  • at politikerne støtter modell B, med noen endringer:
    • at det tilbys om lag 90 plasser VG1 Naturbruk, mot foreslått 65 plasser
    • at VG2 Heste- og dyrefag opprettholdes
    • at VG2 Skogbruk opprettholdes
  • at man ser VG3 Landbruk i sammenheng med voksenagronomutdanninga, som er viktig for morgendagens matprodusenter
  • at naturbruk med studiespesialisering opprettholdes, slik det er foreslått, slik at vi sikrer gode rådgivere til næringa (forskiningsteknikere, produksjonsrådgivere, veterinærer osv.)
  • å støtte forslag om å flytte restaurant - og matfag til Kalnes for å få en helhet fra jord til bord

 

Hele innspillet finner du i menyen til høyre.