Siden det kan være både dyrt og krevende å produsere mat i Norge, er vi avhengig av et tollvern som gjør det mulig å drive en produksjon her til lands. De aller fleste anerkjenner at det er fornuftig å ha matproduksjon i Norge. Det er trygt, det er beredskap og det er verdiskapning. I tillegg sørger jordbruket for bosetting og et attraktivt kulturlandskap over hele landet.

Norsk potetproduksjon var i ferd med å tape mot billig import. Konsekvensen ville blitt at store deler av potetene som i dag serveres norske forbrukere, enten som spisepoteter, pommes frites, potetgull eller andre potetprodukter, ble erstattet av importert vare. Videre ville industrien som i dag bearbeider norske poteter også flagga ut med alle sine arbeidsplasser og verdiskapning.

Regjeringa har vedtatt å styrke tollvernet på potet for å sikre at norske produsenter og norsk industri fortsatt skal ta risikoen ved å produsere gode poteter og potetprodukter her til lands.

Slik fungerer importtollen

Tollendringa som skal gjennomføres nå er helt nødvendig for å sikre norsk potetproduksjon framover. Å være potetprodusent, med de klimaendringene og det kostnadsnivået som vi bønder kjenner på kroppen nå om dagen, innebærer en svært høy risiko. Poteten er sentral for å komme i mål med Stortingets vedtak om økt norsk sjølforsyning. Vi må øke volumet og få med flere produsenter i åra som kommer, og da er et sterkt tollvern avgjørende for å sikre forutsigbarhet og framtidstro for norske produsenter og norsk potetindustri.

Norske potetprodusenter er dyktige, innovative og risikovillige. Vi ønsker et større marked for våre poteter, og er villige til å investere i sortsutvikling, dyrkingssystemer og lagerteknologi for å kunne tilby attraktive norskproduserte poteter gjennom hele året. Det er fullt mulig, men da trengs det forutsigbare rammevilkår. Dette får vi bl.a. gjennom et styrka tollvern. Det er dessuten svært dårlig klimapolitikk å basere en vesentlig del av forbruket på import, da norskproduserte varer har et lavt klimagassutslipp.

Skremmende overskrifter, som har vært å se på VG og i Nettavisen m.fl., om butikkpriser på 70 eller 100 kr/kg potet, er fullstendig ute av proporsjoner. Slike priser vil i alle fall ikke samsvare med hva bonden får for sine poteter. Og skulle butikkene operere med slike priser, vil vi anbefale forbrukerne å handle direkte fra en lokal potetbonde. Da vil dere få poteter til en langt rimeligere penge. I skrivende stund får du kjøpt nypoteter til 24,90 pr. kg i de aller fleste butikkene. Dette er mye sunn, god norskprodusert mat for penga!

Forskjell på kronetoll og prosenttoll

 

Egil Chr Hoen, 2. nestleder Norges Bondelag
Morten Tømte, fylkesleder Akershus Bondelag