Korn og kraftfôr

Første stoppested på Østfold Bondelags turen var Østfoldkorn og Felleskjøpet Agris kornmottak ved Sandesund. Her tok daglig leder i Østfoldkorn, Magnus Talberg, oss godt i mot med omvisning både på bakken og 40 meter opp i været! Der oppe ventet drikke i form av pressa eplesaft fra Dyre gård.

Østfoldkorn har gjort den største investeringa innen korn siden 80-tallet, tar i mot 75 000 tonn korn hvert år og kan lagre 40 000 av dem. Kornet blir skipa videre, og i dag lå en båt til kai, som skulle ta med 4 200 tonn til Stavanger havnesilo. 

 

Beite- og gras ressurser

I det vakre kulturlandskapet hos fylkesleder Ole-Kristian Bergerud i Varteig i Sarpsborg fikk de se hvordan beitedyr utnytter ressursene på best mulig måte.

Politikerne fikk også overrakt en klar utfordring fra Bergerud, som sa at

bonden må få mulighet til samme inntekt som andre arbeidsgrupper i løpet av den kommende stortingsperioden.

For at politikerne ikke skal glemme budskapet har Østfold Bondelag trykket opp ei notatbok hvor de i detalj får "oppskriften" på hvordan et slikt inntekstløft kan oppnås.

Uten mat og drikke...

Østfoldpolitikerne fikk lunsj basert på lokale og sesongens råvarer. På menyen sto byggrynnsalat med lokaldyrka Duga-bygg marinert i lime, chili og koriander.

Videre en frisk salat med salatost fra Rygge gårdsmeieri og honningvinagrette med honning fra Kaabbel gård i Våler.

Politikerne fikk videre håndlagde tapasbollet av svin fra Eng gård i Våler, og hjemmelaga potetsalat med råvarer fra Vestre Bjølsund gård i Rygge.

Spekematen var fra Gilde og selvsagt norskprodusert, mens focacciabrødet var laget av råvarer fra Holli mølle i Spydeberg. Meierismør fra Tine.

Maten var tilberedt av Bestemor Lillys kjøkken i Våler.

Til dessert fikk politikerne smake sorbét i ulike smaker fra Bamseudlåven i Eidsberg. Bjørnebærene til sorbéten er fra Hauger gård i Råde og eplene fra Dyre gård i Rygge.

Tusen takk til alle bøndene som har arbeidet hardt for råvarene til dette måltidet.

Grøntproduksjon i Østfold – muligheter og utfordringer

At politikerbesøket endte i Rygge og Råde området var ikke tilfeldig. Produksjon av grønnsaker, potet, frukt og bær er en svært viktige produksjoner for Østfoldlandbruket, og Østfold representerer en stor andel av landets verdiskaping innenfor grønnsaker, frukt og bær. I tillegg til store arealer som er svært godt egnet, dyktige produsenter og et sterkt produsentmiljø finner vi også markante aktører innenfor industrien knyttet til videreforedling av grønt i disse ytre deler av Østfold. Næringa har stått i tøffe utfordringer de siste årene, og noe de fikk et lite innblikk i.

Det at våre representanter på Stortinget kjenner til både mulighetene og hjelper til i utfordringene ble ikke minst understreket av Finn-Erling Kristoffersen som i dag driver på Vestre Bjølsund sammen med sine foreldre.

– Jeg har et sterkt ønske om å være bonde, og jeg håper at dere vil bidra til at jeg får mulighet til det, utfordret Finn – Erling.

– Det handler om forutsigbarhet knyttet til økonomi, tilgang på sesongarbeidskraft og ikke minst kompetanse.

For at politikerne ikke skulle glemme budskapet ble de bedt om å notere flittig i den nyervervede notatboka. – For vi håper å møte åpne dører når dere kommer på tinget, og da vil vi gjerne se boka i aktiv bruk, var hilsen de fikk med seg før helgehandelen ble sikret i gårsdsbutikkene i området.