Solsikker til glede for store og små i Østfold …

Allerede på vårt årsmøte i mars kom ideen med Ragnar Johnsen som gjestet møtet fra Naturvernforbundet. Jon Stumberg fra Idd i Halden fulgte opp oppfordringen og kunne fortelle om kjempepositiv respons fra forbipasserende på hans solsikkekledde jordkant.

– Fylkesstyret syntes at dette var en fantastisk ide på så mange måter, sier Ole-Kristian Bergerud, fylkesleder. – Vi gjør dette først og fremst i solidaritet med våre yrkeskollegaer i Ukraina. Solsikken er spesielt symbolsk siden det er deres nasjonalblomst, og fordi den nå på mange måter symboliserer håp og motstand.

Solsikkene vil være med på å skape et flott jordbrukslandskap for de som kjører forbi åkrene. – Jeg vil selv så 750 meter lang stripe langs veien, og håper at de vil glede folk som ferdes i nærheten av Varteig kirke og barneskole, sier Ole-Kristian. - Solsikkefrøene er i jorda allerede, og om litt vil jeg i tillegg så i «insektsvenn» blandingen til Felleskjøpet.

– Om noen uker håper jeg å glede både insekter og andre Vartinger med en variert blomsterflora ?

- Vet du forresten at solsikkenes pollen er ettertraktet og sies å ha en beskyttende effekt på bier og humler sin helse, noe denne interessante saken fra forskning.no viser.

.. og Ukraina

Østfold Bondelag ser med bekymring på hvilke konsekvenser krigen i Ukraina vil ha for våre kollegaer i det ukrainske landbruket og deres matproduksjon. Vi ønsket derfor å bidra med noe, og lanserte ideen om å så solsikker. Felleskjøpet tente på ideen, og fikk raskt bestilt 10 sekker à 50 kg.

Våre lokallag responderte umiddelbart positivt så samtlige sekker til kr. 500,- ble revet vekk på få dager. Fylkesstyret bestemte at overskuddet, som er 150 kr pr. sekk, skal doneres til Røde Kors sitt arbeid i landet. Det utgjør så lang over 15 000 kr, og er kanskje starten på en #solsikkebonde innsamling som kan fortsette framover.

 

Er du en #solsikkebonde?

Solsikkene blir å finne i våre lokallag spredd over hele Østfold, og vi vil oppdatere nettet med bilder og saker fra ulike steder utover sommeren.

Ble du inspirert, og selv ønsker å dyrke solsikker finnes det en rekke råd på nettet ?

Ønsker du også å donere til Røde Kors sitt arbeid i Ukraina ?