Hva om du måtte frykte for tørkekrise hvert år?

Publisert 22.08.2019
  • Tips en venn om denne siden

I dokumentarfilmen Uår får bonde Einar Kiserud møte kolleger i Malawi som i tiår har måttet håndtere konsekvensene av klimaendringer. Foto: Julie Lund Lillesæter, Differ Media

Bonden fra Spydeberg reiste fra tørken i Norge til kollegene i Sørøst-Afrika. Her har de virkelig merket hvordan klima endrer på jorda seg. I dag har dokumentarfilmen om reisen premiere.

Filmen Uår følger den tørkerammede bonden Einar Kiserud på en øyeåpnende reise til Malawi. Hva har en bonde fra Spydeberg til felles med bønder i et av verdens fattigste land? Etter en vanskelig sommer ønsker han å lære hvordan han kan tilpasse seg klimaendringene. Filmen følger ham på en reise til Malawi, der bønder har levd med de tydelige konsekvensene av klimaendringer i mer enn et tiår. Her har bøndene grunn til å frykte tørkekrise hvert år.

- Sterk film

Gjennom bistandsprosjektet "Bønder støtter bønder" deltar Bondelaget i Utviklingsfondets arbeid i Malawi. Det er i samband med dette prosjektet at filmen er produsert. Filmen er laget av Differ Media, som har laget flere prisvinnende dokumentarer om klimaendringer og matproduksjon.

- Dette er en film der mange bønder kan kjenne seg igjen, sier organisasjonssjef i Norges Bondelag Astrid Solberg som selv har vært i Malawi flere ganger. – Det er en sterk film om å stå i en situasjon der du går og venter på været. Det å vente på været og tilpasse seg været er jo noe vi blir nødt til å belage oss mer på fremover, både i Norge og Malawi.

 

 

Utgangspunkt for diskusjon

Filmen, som er 28 minutter lang, er et godt utgangspunkt for videre diskusjoner om likheter og forskjeller i landbruksproduksjon i rike og fattige land, og hva som kan gjøres for å sikre nok mat i klimaendringenes tidsalder.

Denne høsten vil filmen være tilgjengelig for alle lokallag og fylkeslag i Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag, Norges Bygdeungdomslag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Økologisk Norge. Torsdag 22. august er det premierefest i hjembygda til hovedpersonen Kiserud; Spydeberg i Østfold. Fra Oslo er det tilrettelagt med gratis transport og det ventes rød løper og god stemning.

- Bondelaget er med som vertskap for premierefesten, og vi tilbyr alle våre lokallag og fylkeslag å vise den nå utover høsten. Vi skal jobbe mye med klima fremover, og dette er en måte å aktualisere det, avslutter Solberg, som selvsagt er klar for premierefest.

Organisasjonssjef I Norges Bondelag, Astrid Solberg (2. f.h), fra et besøk i Malawi i 2015.

Møte med organisasjonene om årets jordbruksforhandlinger

Tirsdag møtte Østfold Bondelag organisasjoner og avlslag til speedmeeting og innspill til årets jordbruksforhandlinger. - Vi ser fram til å få gode signaler fra dere som virkelig kjenner utfordringene innenfor de ulike produksjonene, åpnet fylkesleder Svend Arild Uvaag.

Seniorkurs - forberedelse til en ny hverdag

Østfold Bondelag arrangerer kurs torsdag 12. mars kl. 10.00 - 17.00 rettet til bønder som skal overdra gården til neste generasjon, selge den eller avvikle gårdsdriften og fortsette å forvalte gården.

Stormøte korn 2020

Akershus og Østfold Bondelag inviterer til sitt årlige kornmøte tirsdag 10. mars kl. 18.30 i Askim kulturhus. - Vi er glade for å kunne invitere til politiske og faglige drøftinger rundt kornproduksjon i våre områder. Vi har også i år lykkes med å engasjere innledere som er med på å utforme norsk kornpolitikk i praksis.

Partnerskapet for landbruket i Viken er i gang

Onsdag denne uka møttes det regionale partnerskapet for landbruket i Viken for første gang. – Det regionale partnerskapet er en viktig arena for oss i næringa og det er viktig at dette blir ivaretatt på en god måte også i Viken, sier de Sigurd Enger, Håkon Haug Laa og Svend Arild Uvaag – fylkeslederne i henholdsvis Akershus, Buskerud og Østfold.

Fakta og følelser om rovdyr

Les dette intervjuet med Erling Aas - Eng om hvordan det i dag oppleves å bo, og ha dyr på beiter i områder hvor rovdyra er en del av hverdagen.

Viktig med riktige kutt for norsk jordbruk

-Vi skal kutte utslipp og tar oppgaven på alvor. Samtidig er jeg bekymret for konsekvensene de foreslåtte kuttene kan få, ikke bare for jordbruket, men for landet vårt, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Best på verving

Hvaler Bondelag ble best på verving i Østfold i fjor, og økte medlemsmassen i laget med hele 33 %!

Dette skjer i Østfold Bondelag

Onsdag
11
mars

Styremøte Østfold Bondelag

Østfold Bondelag sitt kontor i Askim
Torsdag
12
mars

Seniorkurs for bønder - forberedelse til en ny tilværelse

Bøndenes Hus i Hærland
Torsdag
19
mars

Årsmøte Østfold Bondelag 19. mars

Rakkestad

Våre samarbeidspartnere