I tre år har Fylkesmannen i Østfold jobbet med prosjektet «Utforming av uteareal for økologisk fjørfe». I løpet av prosjektperioden har hønsegården til Erik Sørlis 7500 økohøner i Skjeberg blitt plantet med til sammen 200 eple-, plomme- og pæretrær. Målet er at hønene skal få et mer tilfredsstillende uteareale, samtidig som at de gjør nytte for seg i form av å fungere som en naturlig ugressforkjemper.  

Det gjenstår det å se hvordan plantene vil utvikle seg hos Sørli og hvordan hønene tar i bruk av utearealet ettersom trærne vokser til. Planen er at om noen år skal dette bli en frodig, økologisk frukthage som hønene kan trives i og som kan bidra til produksjonen av lokal økologisk frukt.

I Østfold, som er ledende på økologisk eggproduksjon i Norge, er det ca. 220 dekar med uteareal for økologiske høner, og dermed et potensial for å kunne produsere blant annet mer økologisk frukt.

Gjennom prosjektet ønsket Fylkesmannen i Østfold å høste erfaringer med utforming av arealet, valg av vekster og effekter på verpehønenes velferd under norske forhold.  Dette for å bygge opp norsk kompetanse på området.

Les mer om prosjektet hos Statens landbruksforvaltning og Fylkesmannen i Østfold.