Fugleinfluensa i Norge
De siste ukene er det oppdaget flere fugler med smittsom fugleinfluensa. Derfor utvides nå området med portforbud for fjørfe ytterligere, og gjelder hele Sør-Norge. All hobbyhøns må registreres hos Mattilsynet.
Oppdatert 11. desember 2020
Fugleinfluensaen som nå er påvist vurderes ikke som en risiko for mennesker, men den er svært smittsom mellom fugler. Mattilsynet understreker viktigheten av godt smittevern for å unngå smitte fra ville fugler til tamme fugler.
Ta ansvar som smittevernsjef
For å hindre at smitte kommer inn til besetningen, er godt smittevern avgjørende. Gode smittevernrutiner kan hindre at du får fugleinfluensa eller andre sykdommer inn i fjørfeholdet ditt. Alle som har næringsretta dyrehold, skal ha en smittevernplan. Denne planen skal beskrive hva du gjør for å hindre at du får smitte inn i din besetning. Smittevernplanen skal også beskrive hva du gjør for å forebygge overføring av smitte til andre dyrehold. For at planen skal fungere, må den være tilpasset smittesituasjonen i området, og driften din. Les mer om smittevernplan hos Mattilsynet.
Registrer hobbyhøns hos Mattilsynet
I tillegg til de kommersielle besetningene av høns og kylling, er det en del hobbyfjørfe rundt om. Portforbudet gjelder for denne type dyrehold også, med alt fra høns og ender til brevduer. Alle med hobbyfjørfe må registrere seg, slik at det er mulig å varsle og spore hvis det blir spredning i smitten. Her kan du registrere hold av hobbyfjørfe. Kontakt Mattilsynet lokalt hvis du har spørsmål.
For svineprodusenter er det greit å være oppmerksom på at dersom du også har fjørfe i stor eller liten skala på gården, vil svin også bli prøvetatt ved påvisning av fugleinfluensa på fjørfe. Svineholdet kan da bli båndlagt med transportrestriksjoner.