Østfold Bondelag inviterte spesielt unge bønder, bygdeungdommer og agronomelever ved Kalnes og Tomb videregående skoler til denne samlingen. Hele kantina på Tomb videregående skole ble fylt til randen av ungdom. En del kjente, noen ukjente, mange bekjente. Ungdom med en felles interesse og et hjerte for norsk landbruk. Framtidas bønder.

Ungdommen ble ønsket velkommen med god, lokal mat laget av kokken Bård Greni i Urban Food. Taco basert på råvarer fra Østfold stod på menyen. Deriblant barbecue-marinert lammekjøttdeig fra en nabogård til Tomb, kullgrillet Liveche kylling fra gårder i Østfold og langtidsstekt pulled pork fra Nortura. Det grønne tilbehøret var blant annet hentet fra Nes Andelsgård i Fredrikstad og ferske lomper fra Buer i Askim.

 

Spennende mennesker og deres historier inspirerte og engasjerte:

  • Marthe Bogstad fra Kløfta i Akershus snakket om det å satse som ung bonde. Hun tok over hjemgården som 24-åring, har bygd nytt fjøs med melkerobot og driver Randby Aktivitetsgård med flere barnearrangementer i uken. Hun har en bakgrunn med flere tillitsverv i bygdeungdomslaget. Bogstad pekte på verdien av et slikt nettverk, spesielt i et år som dette, og hva erfaringene gjennom ulike tillitsverv har betydd for henne som bonde.
  • Anja Lillehaug jobber som seniorrådgiver på næringspolitisk avdeling i Norges Bondelag og er den som jobber mest med spørsmål knyttet til dyrevelferd, dyrehelse og smittevern. Hun har bakgrunn som veterinær og tok opp spørsmålet om hva god dyrevelferd egentlig er.
  • Kveldens innlegg ble avrundet med besøk av Pål Sæterhagen og Pernille Jacobsen fra Funny Farm i Hobøl. Et 60-talls inspirert par fra Oslo som har laget en amerikansk diner i låven og som åpner gården sin for besøkende i helger. De kunne fortelle om sitt ønske om å leve av gården i fremtida, og at de var nødt til å se muligheter gjennom næringsutvikling på gården for å få til dette. De fortalte om de ulike dyrene på gården, erfaringer de har gjort seg underveis og hva slags planer de har for gården fremover. Det har vært hard jobbing i tre år for å få til dette, fortalte Pernille Jacobsen. Nå kan de skryte av 400 besøkende innom i helgene.

Mange av deltagerne var tilknyttet Østfold Bygdeungdomslag og hadde deltatt på årets Landsstevne på Kalnes videregående skole. BU fortalte om aktiviteter fremover og avsluttet samlingen med en quiz og kåring av vinnerlaget.