WWF har saksøkt den norske staten ved Klima- og miljødepartementet og krever ny norsk ulveforvaltning. Bakgrunnen er at de mener dagens forvaltning er i strid med både Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Samtidig krever de øyeblikkelig stopp av ulvejakten i Østfold, Akershus, Oslo og Hedmark ved å kreve midlertidig forføyning.

 

Erklært partshjelp

Norges Bondelag, Utmarkskommunenes sammenslutning (USS), NORSKOG, Norges Skogeierforbund og Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) har gått sammen og erklært partshjelp for staten.

Årsaken er at samtlige av organisasjonene representerer medlemmer som berøres sterkt av forvaltningen av ulv.

- Dette er en svært viktig rettsak. Konsekvensene for en endring av ulveforvaltningen og en stans i jakta blir flere ulv i beiteområder med sau og rein. Vi har allerede sett hvilke dyrelidelser og menneskelige påkjenninger dette fører med seg, sier Einar Frogner, styremedlem og rovdyransvarlig i Norges Bondelag.

 

Ulvebestanden vokser – også med jakt

Ulvebestanden i Skandinavia vil vokse selv med lisensjakt og skadefelling. De siste 20 årene har ulvebestanden i gjennomsnitt vokst med 12 prosent hvert år. Antall familiegrupper og ulvepar har i denne perioden økt fra 10 til 74 og antall dokumenterte valpekull har økt fra 6 til 43, ifølge Rovdata.

- Den norske delbestanden av ulv har vokst betraktelig siden 2004. Dette gjelder både helnorske ulver og grenseulv. Den norske delbestanden av ulv vil fortsette å vokse også med rovviltnemndenes vedtatte kvoter for lisensfelling og skadefelling. Nettopp derfor er det uhyre viktig at dette søksmålet ikke får medhold, sier Østfold Bondelag sine representanter foran rettssalen.