Buttedahl åpnet seminaret med et realt oppgjør med retorikken i invitasjonen. For selv om det ofte forsøkes å gi inntrykk av at samvirkene (SA) står i motsats til det som omtales som de private aktørene (AS), er sannheten den at samvirke også er å regne som privat - det eies av bøndene selv.

Statssekretæren var videre opptatt av at inntektene i landbruket må opp, og det samme gjelder også for produksjonen. Buttedahl gikk gjennom det han mener er de viktige «stolpene» i landbrukspolitikken:

– Tollvern, jordbruksavtalen og den markedsregulerende rollen til samvirkene er viktige for å beholde det landbruket vi kjenner i dag, understrekte Buttedahl.

Per Ingvar Olsen fra BI ga betraktninger i forhold til fordeler og ulemper ved samvirket ut i fra sin rolle som økonom. Fredmund Sandvik, tidligere leder i Norsk landbrukssamvirke snakket om SA kontra AS og hvem som tjener bonden best.

Etter lunsj var det duket for debatt. Ole Nikolai Skulberg - fagsjef næringspolitikk i Norske Felleskjøp, Gulbrand Eng - leder i Norgesfôr Øst, Kari Redse Håskjold fra Nortura og Bjørn Ole Juul Hansen fra Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund møttes til dyst.

Da debattantene var ferdige med sine innledninger slapp salen til. Den aktive forsamlingen sørget for at mange sider ble belyst. Temaet for diskusjonen engasjerte, og er et av de mange komplekse problemstillingene dagens moderne bonde må ta stilling til.