Fabrikken produserer i dag organisk gjødsel til økologisk matproduksjon og gjødsel som er halvt organisk og halvt mineralsk til konvensjonell produksjon. Organisk gjødsel er gunstig for mikrolivet i jorda, og for rotutviklinga til nyttevekster, som for eksempel korn og grønnsaker.

 

Fra landbruksbasert næring til fabrikk

Ministeren blei tatt godt imot av gründerene Janet og Lars Evju. De fortalte om hvordan gjødseleventyret startet de kjøpte gård med i 2000, og tenkte at kyllinggjødsla burde utnyttes bedre. Det resulterte i mange forsøk med ulike maskiner for å pelletere gjødsla og de lykkes med å lage organisk gjødsel til hagesentre, som Hageland og Plantasjen.

I 2008 bygde de sin første fabrikk på nabogården, som ekteparet også eier. Da fikk de større kapasitet, og startet de leveranser til økologiske produsenter. Oktober 2023 flyttet de produksjonen til en splitter ny fabrikk på Rudskogen industriområde. På denne fabrikken kan de produsere gjødsel til konvensjonelle bønder, bestående av både organiske og mineralske råvarer. I 2022, året før Grønn Gjødsel flytta til Rudskogen produserte selskapet 10 000 tonn og omsatte for 55 mill. kroner. Den nye fabrikken har kapasitet til å produsere 25 000 tonn, og kan utvides til over det dobbelte.

- God gjødsel er avhengig av gode råvarer, sa Lars Evju.

I dag henter Grønn Gjødsel kylling- og hønsegjødsel lokalt i Rakkestad og de omliggende kommunene og kjøttbeinmel fra Hamar. De benytter også fiskeslam fra smoltproduksjonsanlegg på land. – Her håper jeg det kan åpnes for at fiskemel kan benyttes i økologisk landbruk, sa Evju, med klar oppfordring til ministeren.

 

Yaras nyeste fabrikk

Desember 2023 kjøpte norske Yara seg inn i Grønn Gjødsel. Fra juni 2024 er selskapet heleid av Yara. Konsernet satser på bærekraft, og det å utnytte ressurser på avveie bedre, fortalte Anders Trømborg, opprinnelig raksting, og nå markedssjef i Yara Norge. Yara har behov for å utnytte restfraksjoner fra sine mineralgjødselfabrikker, som Grønn Gjødsel kan utnytte i sin produksjon til konvensjonell matproduksjon.  – Dessuten ligger Grønn Gjødsel strategisk sett reint geografisk for å nå markeder i Skandinavia og England, sa Trømborg. Med oppkjøpet ligger Yaras nyeste fabrikk i Rakkestad.

 

- Økologisk produksjon er avhengig av nitrogen

Dette stadfestet fylkesleder i Østfold Bondelag, og økologisk produsent, Ole-Kristian Bergerud. Han fortalte de frammøtte at økobøndene tradisjonelt henter nitrogen fra egenprodusert husdyrgjødsel og gjennom å dyrke planter som selv produserer nitrogen, som kløver, erter eller andre belgvekster. – Det unike med produktene fra Grønn Gjødsel er at disse er pelleterte og derfor kan tilføres jorda med vanlig kombisåmaskin eller gjødselspreder, sa Bergerud.

 

Kongens hager blomstrer med gjødsel fra Rakkestad

Grønn Gjødsel AS har mottatt mange priser. I 2013 mottok ekteparet Evju Gründerprisen og to år seinere prisen som årets gasselleberift fra Dagens Næringsliv. I 2019 vant Grønn Gjødsel bedriftsutviklingsprisen til Innovasjon Norge, først for Østfold og videre prisen for hele landet.

Også Det kongelige hoff og Hoffgartneren benytter Grønn Gjødsel sine produkter i hagene på Kongens eiendommer. Dette må sies å være en flott fjær i hatten for firmaet som startet i en låve i Rakkestad, men som nå har vokst seg store og har 12 stolte ansatte.