Nyheter

Landbrukspolitikk skapte engasjement i Borge

Det var duket for politikerdueller på tema landbrukspolitikk i Bøndernes Hus i Borge torsdag kveld. Bondelagene i Fredrikstad hadde invitert de politiske partiene til å delta - både med innlegg og i den påfølgende paneldebatten. Mange bønder var møtt frem for å høre hva politikerne tenker om fremtiden til landbruket - etter høstens valg.

Åpen gård i Aremark

Førstkommende søndag - 2. juni 2013 - kan du ta turen til Aremark og til familien Voldberg på Aspestrand Søndre. Mellom klokken 1200 og 1700 åpner de dørene på gården og tunet sitt, slik at nettopp du og din familie kan få se og oppleve kulturen, dyrelivet, maten og atmosfæren som finnes på gården. Familien ønsker dere hjertelig velkommen, sammen med lokale aktører som hjelper til: Bondelaget, Bygdekvinnelaget, Bygdeungdomslaget, Historielaget og Skogeierlaget.

Kurs for Unge Bønder 5 juni - Hvordan bli en proff Bonde?

Østfold Bondelags avdeling for unge bønder arrangerer fagkveld i Rygge onsdag 5. juni 2013. Er du ung, i startgropa som bonde og ønsker å oppdatere deg faglig på hvordan bli en bedre bonde? Ja da har vi svaret - Bli med på seminar på Kallum Søndre i Rygge og finn ut hva landbruksøkonomisk rådgiver Ole Chr. Hallesby har å si om saken.

Fullt hus på seminaret "Drukner Østfold i Olje"

Det var ikke plass til flere i låven på Borregård Hovedgård da LO Østfold og Østfold Bondelag arrangerte seminaret "Drukner Østfold i Olje". Vi hadde utfordret politikere, landbruksnæringen og næringsmiddelindustrien til å svare på spørsmålet om Østfold drukner i olje og hva den landbaserte industrien betyr for Østfold. Det hele ble asluttet med en engasjerende politikerdebatt hvor alle de 7 største paritene var representert.

Veldig vanskelig våronn - hjelp til der du kan!

Vi er vitne til at våronna for mange har blitt usedvanlig vanskelig å gjennomføre. De som har fått sådd - må kanskje så om igjen pga stor nedbørsmengde og såkorn som flyter opp igjen. Andre har ikke kommet seg utpå jordet engang, og det gjenstår et stort antall arealer som ikke har fått noen form for såkorn ned i seg ennå.

Landbrukspolitisk stormøte i Fredrikstad

Bondelagene i Fredrikstad inviterer til stort landbrukspolitisk møte på Bøndenes Hus i Borge - torsdag 30. mai 2013 kl. 1830. Alle politiske partier vil være representert med innledninger - etterfulgt av paneldebatt. Dette melder Fellesutvalgets sekretær, Gustav Thorsø Mohr i en kort kommentar: Vi håper bønder og andre interesserte tar turen til Fredrikstad, for å høre hva politikerne mener om landbrukets fremtidige rolle i Østfold.

Fornøyd med at inntektsgapet blir mindre.

En viktig barriere er brutt når bønder i år får en sterkere inntektsvekst enn andre grupper. Årets jordbruksoppgjør reduserer i snitt inntektsforskjellen til andre grupper i samfunnet med 12 000 kr per årsverk. Fylkesleder Martha Mjølnerød er godt fornøyde med at det ble en avtale, men mener at det helt klart kunne vært vist en større vilje fra regjeringens side til å styrke bondens inntektsmuligheter og investeringsevner.

Bønder "jager" ryttere i Glava Tour

I morgen sykler "Glava Tour" gjennom Spydeberg. Dette bør ikke gå upåaktet hen. Planen er å gi syklistene litt ekstra "drahjelp" gjennom Mørk gård - i form av kjeledresskledde bønder med kubjeller, flagg og høygafler. Vi garanterer mye moro og vårsprelske bønder i full galopp!

Ble Bondevenn etter frokostmøte i Sarpsborg

Senterparti-politiker Per Inge Bjerkenes ble utnevnt til Bondevenn under et frokostmøte mellom ham og ledelsen i Østfold Bondelag tidligere denne måneden. Bjerkenes er genuint opptatt av matvaresikkerhet, arbeidsplasser som følge av landbruket i Østfold og økt matvareproduksjon over hele landet.

LO og Bondelaget inviterer til næringslivsseminar

Mandag 27. mai 2013 er det duket for næringslivsseminar på Borregaard i Sarpsborg. Tema: Drukner Østfold i olje?

Lokallagsledermøte Østfold Bondelag

Sted: Solhuset, Slitu. Start kl 1830. Tema: Jordbruksforhandlingene. Evt. aksjonsberedskap.

Forventer uttelling i forhandlinger

- Dette var i underkant av hva vi forventet, sier nestleder Svend Arild Uvaag om Statens tilbud. Landbruksmeldinga har lagt lista, nå må Staten innfri, vi trenger å se at det er ønske om en tydelig satsing på norsk matproduksjon.

Lite logisk Høyre-notat

Høyre vil reversere prosenttollen, redusere støtten til jordbruket, samtidig som de vil ha økt matproduksjon og økt inntekt for bøndene.

Vindkraft – et valg for fremtiden

Østfold Bondelag har med interesse fulgt debatten om vindkraft i Østfold. Østfold Bondelag er opptatt av å ivareta grunneiernes og medlemmenes interesser. I samarbeid med HAVASS kom vi med innspill til Regional plan for vindkraft i Østfold, da denne var på høring i fjor sommer. Østfold Bondelag ønsker en miljøvennlig energiproduksjon og vi mener at vindkraft kan være et godt bidrag til dette.

Våre samarbeidspartnere