Nyheter

Utenlandsk arbeidskraft med stengte grenser

Usikkerheten er stor foran den travleste tida i landbruket. Grensene er stengt, men det gis noen få unntak for at arbeidskraft kan komme til Norge. Her er oversikten.

Ukens podkast: ungdom og utdanning

Landbruksnæringa er i en rivende utvikling og behovet for rekruttering er stort, men hva må til for at ungdom skal velge en utdanning i vår retning?

Hva med rovdyr - møte før beitesesongen

Østfold Bondelag inviterer deg som har dyr på beite til møte om rovdyr før dyra slippes ut. På møtet, som avholdes på Teams onsdag 3. mars kl. 19.00, vil vi ha søkelys på skadeforebyggende arbeid. Hva kan vi gjøre for å forhindre skade, samt hvordan få hjelp, og hvem gjør hva når skade har oppstått.

Premiere: Kornprogrammet inviterer til fangvekstskolen 2021

Kornprogrammet i Østfold, Akershus og Buskerud og Norsk Landbruksrådgivning har gleden av å invitere til den første fangvekstskolen!

Informasjonsmøte - hvordan løse gåseproblemet?

Grunneiere, jegere og offentlig forvaltning inviteres til møte. Vi møtte avlyse det berammede møtet i mars 2020 når koronaen kom. Vi gir oss ikke og velger å sette opp dette møtet, nå digitalt, 2. mars.

Valgnemndas innstilling 2021

Valgnemndas innstilling til nytt styre i Østfold Bondelag er klar, og Ole-Kristian Bergerud innstilles som ny leder.

- Gledelig at sesongarbeidere får bli i Norge

Regjeringen har bestemt at om lag 300 sesongarbeidere som har sittet fast i Norge siden i fjor får fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021. - Gledelig, sier Lars Petter Bartnes.

125 år og et evighetsperspektiv

– Kraften som et samlet Norges Bondelag har hatt i 125 år har vært viktig, den kommer til å bli minst like viktig i årene som kommer, sier bondelagsleder Bartnes.

Fra Landmandsforbundet til Bondelaget

6. februar 1896 ble bøndenes organisasjon stiftet. Hva har skjedd de siste 125 årene? Hvem er Bondelaget idag? Vi gir deg guiden!

Podkast - et utdrag fra vår landbrukspolitiske historie

Vil du lære mer om Bondelagets historie er dette podkasten for deg. Gjest i studio er Harald Velsand, politisk rådgiver og gammel traver i Norges Bondelag.

Digitalt årsmøte 2021

Årsmøtet avholdes digitalt torsdag 18. mars 2021. Møtet starter kl. 09.00 og varer til kl. 14.00.

Villsvinprosjektet fortsetter

Støtte til videreføring av grunneierorganisasjonenes eget villsvinprosjekt er nå på plass. Prosjektet skal bidra til grunneierbasert kontroll av villsvinbestanden.

WEBINAR: God økonomi og praksis i landbrukets miljøordninger

Bondelaget, Norsk Landbruksrådgiving og Vannområdeutvalgene inviterer til samarbeid om webinar 15. februar kl. 12.00 med tema: God økonomi og praksis i landbrukets miljøordninger.

Hva er kritiske samfunnsfunksjoner?

Bondelaget får mange spørsmål om hvem som faller inn under unntakene fra innreiserestriksjonene under koronaen, spesielt etter innreiseforbudet som er iverksatt for få dager siden. Her er mer informasjon.

Lokale tillitsvalgte møttes til debatt

Ingen ønsket situasjon å måtte gjennomføre nok et lokallagsmøte elektronisk. Men vi lar oss ikke stoppe, så nærmere 60 tillitsvalgte fulgte aktivt med på alt fra hva kan vi forvente i årets jordbruksforhandlinger til hvordan vi organiserer oss best for å redusere bestand og utbredelse av villsvin.

Stengte grenser får betydning også for matproduksjonen

Grensene stenges i to uker fra natt til fredag 29. januar 2021.

Villsvinprosjektet fortsetter

Støtte til videreføring av grunneierorganisasjonenes eget villsvinprosjekt er nå på plass. Prosjektet skal bidra til grunneierbasert kontroll av villsvinbestanden.

Med intensjonsvedtak og instruks på agendaen

14. januar avholdt fylkesstyrene i Østfold Bondelag, Akershus Bondelag og Buskerud Bondelag sitt første felles møte for året. Møtet gikk for seg som hør og bør på den digitale plattformen Teams, og på sakslista sto viktige saker for framtidig arbeid.

– Lytt til rovviltnemndene!

Tirsdag kveld aksjonerte bønder og lokalbefolkning for retten til lokal forvaltning, og redusert rovdyrtrykk i ulvesona. Østfold Bondelag markerte på vegne av hele Naturbruksalliansen motstand mot vedtaket om uttak av ulv innenfor ulvesonen før jul med å invitere sentrale politikere til samtale rundt bålet i Våler

Bålaksjon mot ulveforvaltningen

Bli med på bålaksjon tirsdag 19. januar kl. 18 i en markering mot ulveforvaltningen i Norge.

Fornøyd med nytt arbeidsgiverkurs

10. desember ble det første arbeidsgiverkurset for jordbruket gjennomført. Én av de 150 kursdeltakerne var grøntprodusent og regionleder for GH Viken, John Gunnar Swang, som varmt anbefaler kurset til andre. Vær rask og meld deg på.

Bli med på arbeidsgiverkurs i vinter

En samlet grøntnæring har tatt grep etter sommerens medieoppslag om arbeidsforhold i næringen. Nå er nytt kurs for alle arbeidsgivere i bær- og grøntnæringen igang.

Digitalt kurs - Landbrukets klimakalkulator

Bli kjent med landbrukets klimaarbeid og kalkulatoren. For bønder med svin-, melk- og/eller kornproduksjon. Kurset er gratis, men krever påmelding innen 29. januar.

Foreslår endringer i kvoteordningen for melk

Denne uka behandla styret i Norges Bondelag kvoteordninga for melk. Målet for Bondelaget er å ta grep som i større grad ivaretar den aktive melkeprodusent og som reduserer kostnadene. Østfold Bondelag oppfordrer alle medlemmer og lokallag til å gi innspill til årets jordbruksforhandlinger på temaer som kvotetak (størrelse), samdrifter (avstandskrav og krav til eierskap), investeringsstøtte for mindre bruk (tak og størrelse på slike bruk) og andre spørsmål innen kvoteregelverket. God debatt!

Landbrukets klimaplan må følges opp med midler!

Regjeringa la i dag fram klimameldinga, der de viser til at avtalen jordbruket har med regjeringa ligger til grunn for framtidig klimaarbeid i næringa. – Vi er tilfredse med at regjeringas arbeid bygger på avtalen, men skulle ønske et enda større fokus på de områdene landbruket har laget en plan for, sier Svend Arild Uvaag, leder i Østfold Bondelag.

Regjeringa gjør Østfold til et ulvereservat

Kveldstid 3. januar kom nyheten om at Statens naturoppsyn (SNO) på oppdrag av Miljødirektoratet har flyttet et ulvepar fra Elgå i Østerdalen til Våler og Sarpsborg kommuner i Østfold. Det hele blei overvåket av klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn, som inviterte til pressekonferanse da ulvene var bedøvet.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere