Nyheter

Start tidlig med HMS forebyggende arbeid!

I Østfold har Trøgstad Bondelag og Rakkestad/Degernes Bondelag vært foregangslag når det gjelder kurs i praktisk HMS arbeid i ungdomsskolen. Nå har Skiptvet Bondelag fulgt etter. Med på laget er også HMS rådgiver hos Norsk Landbruksrådgivning Øst, Anlaug Wennevold.

Innovasjonsforedrag med Sjur Dagestad

Sjur Dagestad har vært professor i innovasjon ved NTNU, har vunnet Reodorprisen og er partner i Innoco AS. Han er en karismatisk foredragsholder som virkelig byr på seg selv! Du har muligheten til å oppleve ham på Bamsrudlåven i Eidsberg 10. februar 2017.

Nytt år, nye muligheter!

Bondelagskontingenten forfaller 1. mars hvert år. Kravet kjøres med bakgrunn i de tall som foreligger i medlemsregisteret medio januar. Har du endringer i ditt grunnlag, husk å melde disse inn snarest. Enten via Min Side - www.bondelaget.no eller via å gi beskjed til fylkeskontoret - ostfold@bondelaget.no (ill.foto - 4H).

Jordbruksmelding, Valg og Jordbruksforhandlinger

Temaer for årets første samling for lokale tillitsvalgte i Østfold Bondelag! Alle med lokale tillitsverv oppfordres til å komme til Bøndenes Hus i Borge torsdag 26. januar 2017.

Har du lyst til å være prosjektleder for prosjektet "4H-gård i Øst"?

4H Østfold har ledig stilling som prosjektleder for prosjektet "4H-gård i Øst". Prosjektlederstillingen har en varighet på 1,5 år i 50%. Stillingen kan øke i omfang, varighet og geografi.

Gratis innsamling av landbruksplast i uke 47 - 2016

Norsk Gjenvinning tilbyr gratis henting av plast i landbruket. Også denne gangen omfatter ordningen landbruksplast (rundballefolie) og PP-storsekk. Send mail til: Tor.Erik.Odegard@ngn.no eller ring 91317220 for å melde deg på. Siste frist for påmelding er fredag 4. november 2016.

Ber Stortinget ta grep for familedrevet og klimasmart jordbruk

I forslaget til statsbudsjett løftes aksjeselskapene, mens unge bønders investeringsmuligheter svekkes. - Regjeringa benytter nok en gang anledninga til å angripe familielandbruket, sier leder i Østfold Bondelag, Martha Mjølnerød. Samtidig etterlyser hun det investeringsfondet regjeringa lovet i sin tiltredelseserklæring, og ber om drahjelp fra Stortinget.

Markdag på Øsaker onsdag 22.06.2016

Norsk Landbruksrådgiving Øst inviterer til markdag på Øsaker onsdag 22.06.16 kl 10.00-15.00. Adresse: Øsaker, Sandtangen 200, 1712 Grålum

Markdag på Øsaker onsdag 22.06.2016

Norsk Landbruksrådgiving Øst inviterer til markdag på Øsaker onsdag 22.06.16 kl 10.00-15.00. Adresse: Øsaker, Sandtangen 200, 1712 Grålum

Representantskapsmøtet i Østfold Landbruksselskap 15. juni 2016

Representantskapsmøtet i Østfold Landbruksselskap avholdes 15. juni 2016 kl. 13-17. Adresse for dagen er Løkenveien 4, 1811 Askim.

Spørring og verving

Sliter du med å spørre? Vet du ikke helt åssen du skal ordlegge deg? Har du ikke argumentene klare? Vi arrangerer kurs for lokale verveansvarlige og medlemmer av lokale valgnemnder tirsdag 31. mai 2016 i Askim. Ta en tur og hør, se, lær og ikke minst - utveksle erfaringer med andre lokale tillitsvalgte i landbruksfamilien!

Matfold i Gamlebyen

En suksess skal man bygge videre på. Og Matfold er nettopp det, en knallsuksess! Derfor er det med glede at vi inviterer til Matfold 2016 - Østfolds største matfestival, lørdag 10. september. Hvem er vi? Jo - Matfold AS, vi holder til i Fredrikstad og vi ønsker oss deltakere (bønder med produkter å selge) fra hele fylket denne lørdagen i Gamlebyen i Fredrikstad. Les mer om oss her!

Kuer og unger i fri flyt i Aremark

Aremark Bondelag arrangerte kuslipp hos Trine og Torgeir Ulsrød i dag. Mange dyr og mange barn som koste seg i finværet! NRK Østfold dokumenterte!

FMLA: endrer i vilkår om høsting av buffersoner

Fylkesmannen i Østfold har nå besluttet å endre på vilkår om høsting av buffersoner. Det innføres fra vekstsesongen 2016 samme regel for RMP-tilskudd på buffersoner i Østfold som i Akershus.

Kornprogrammet: Studietur til Helsingfors, Finland 16.-19. Juni 2016

Nå har påmeldingen åpnet! Begrenset antall plasser. Kornprogrammet i Akershus og Østfold Bondelag arrangerer studietur til Finland for kornprodusenter og andre interesserte.

Resolusjon fra årsmøtet

Årsmøtet i Østfold Bondelag vedtok i går følgende resolusjon: Hvilke bønder trenger vi?

Østfold Bondelag ønsker ekstra investeringspakke for melk i distriktene

Østfold Bondelag leverte 15. mars sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger. I dette foreslår Østfold Bondelag at det settes av 700 mill. kroner til ekstra investeringstilskudd for små og mellomstore melkebruk i distriktene.

Mistanke om influensa hos kalkun

Prøver fra kalkungården i Østfold blir analysert nå.

Villsvin – en uønska art!

Østfold Bondelag har levert innspill vedrørende forvaltningsplan for villsvin til Østfold fylkeskommune. Her uttrykker vi vår frykt for konsekvensene av villsvinet for de som driver matproduksjon i fylket, og påpeker at villsvin er en uønska og svartelistet art, som ikke må bli en del av Østfolds fauna.

Klimaendringer og skogbruket

Velkommen til konferanse om klimaendringer og skogbruket! 15. mars 2016 kl. 0900 til 1400 på Miranda selskapslokaler i Rakkestad.

Over 130 deltakere på årets Landbrukshelg!

Vi fyller Fredriksten Hotell i Halden til randen med bønder fra hele fylket, til og med noen fra Akershus vil dukke opp! Lørdag 6. og søndag 7. februar 2016 skjer det. Eiendomsoverdragelseskurset har over 50 deltakere, mens Unge Bønder stiller med 23 deltakere. De resterende kursene; Varme arbeider, praktisk HMS-arbeid, fornying av plantevern, birøkt og LEAN i landbruket utgjør resten av deltakerne. Vi ser frem til to innholdsrike dager, med faglig innhold og sosialt samkvem på tvers av generasjonene!

Informasjonsmøte om LA MRSA

Fylkesmannens Landbruksavdeling og Østfold Bondelag arrangerer i felleskap et møte for husdyrprodusenter i Rakkestad fredag 4. mars 2016 - med tema: LA MRSA. Spesielt aktuelt for svin, storfe og småfeprodusenter. Hva er LA MRSA og hva kan vi gjøre for å bekjempe det? Mattilsynet, Nortura, Arbeidstilsynet, Gjensidige og Fylkesmannen er aktive i møtet, sammen med Bondelaget.

Nyhetsbrev fra HSA - februar 2016

Vedlagt finner dere Nyhetsbrev fra Landbrukskontoret i Hobøl, Spydeberg og Askim - årets første utgave! Datoer fremover: Utbetaling produksjonstilskudd, august-omgangen:. Ca. 4/2. Utbetaling RMP-tilskudd:. Ca. 24/2. Kornmøte Ås 3/2. Landbrukskontoret har «åpne dager» 16.-17/2. Korn 2016, 17.-18/2. Vellykket eierskifte 2/3. Vellykket bruk av motorsag 25/2. Hogst med motorsag 27.-28/2. Innføringskurs skogbruk 31/3 og 2/4. Smart bruk av skogfond 17/2 eller 10/3.

Medlemsvekst i Østfold Bondelag

2015 ble et bra år for flere av lokallagene i Østfold Bondelag! 12 av 25 lokallag hadde netto økning i medlemsantallet sitt. Dette ble behørig annonser på samlingen for lokale tillitsvalgte i Svinndal i går. Sju av tolv lokallag var tilstede, og fikk utdelt Smil-sjokolade for innsatsen av fylkesleder Martha Mjølnerød! Aller beste lag ble Berg Bondelag, som med sine 22 nye medlemmer (netto økning) ble desidert beste lokallag. Vi gratulerer!

Fagmøte korn/kraftfôr - Hva kan vi dyrke i Norge, og hva trenger kornkjøperne?

Torsdag 3.desember: Høstens- og vinterens store tema for korndyrkere og kornbransjen er ”Hva kan vi dyrke i Norge, og hva trenger kornkjøperne?” Vi får tilbakemeldinger om at proteinkravet er vanskelig å nå, det blir produsert for mye havre og rug mener noen, vanskelig å få levert korn med kort og intensiv innhøsting og færre som bruker egne gårdsanlegg.

Glimt fra Sverige - med Akershus og Østfold briller på

Noen smakebiter fra gårsdagens innledninger i Tanumstrand. Nyttige innblikk i hvordan svenske bønders hverdag er! Takk til Hans-Ola Olsson, Henrik Mattsson, Robert Larsson, Christer Jansson og Rikard Mikaels for at dere delte av deres erfaringer.

Klimakuttkampanjen - søker vertsgårder

Energigården søker vertsgårder. Energigården samarbeider blant annet med Bondelaget om Klimakuttkampanjen. Prosjektet har nådd fasen hvor det trengs flere vertsgårder. Kunne du tenke deg å bli en vertsgård for klimakuttkampanjen? Les mer om hva, hvordan og hvorfor...

Kurs om korn og kraftfôrpolitikk

Norske Felleskjøp har gjennomført kurs i korn og kraftfôrpolitikk hvert år siden 2009 for tillitsvalgte og ansatte i landbrukets organisasjoner. De ønsker velkommen til kurs også i år, på Oslo Kongressenter 25. november. Kurset er gratis.

Fagkveld og sosialt for Unge Bønder i Østfold

Østfold Bondelag, i hyggelig samarbeid med Østfold Bygdeungdomslag, ønsker velkommen til faglig og sosial oppdatering på Bamsrudlåven i Eidsberg, fredag 13. november 2015. Nok en gang inviterer vi til nyttig møteplass for de under 35 år, som har interesse for å drive landbruk i Østfold. Vi har tidligere hatt suksess med samlinger for unge bønder i ulike settinger, og forsøker oss igjen! Lyst til å være med?

Redusert bemanning på fylkeskontoret

Vi har for tiden litt redusert kapasitet på fylkeskontoret, hvis du opplever at det er vanskelige å få kontakt per telefon med oss, anbefaler vi deg å forsøke på e-post: ostfold@bondelaget.no Gjelder saken medlemskontingent, ta kontakt med Norges Bondelag på 22 04 45 00. Gjelder uke 42 spesielt, muligens også litt utover i uke 43.

Kornøkonomien må styrkes!

Martha Mjølnerød, leder i Østfold Bondelag, snakket om hvordan kornøkonomien kan styrkes i sitt innlegg på Norges Bondelags lederkonferanse, som avholdes på Hurdalsjøen hotell 23. og 24. september.

Bygdepub i Eidsberg

I år er Østfold Bygdeungdomslag vertskap for Høstarrangementet i NBU. Det arrangeres bygdepub i forkant av fredagens åpne fest i Eidsberghallen. Medlemmer i Bondelaget og Bygdekvinnelaget oppfordres spesielt til å møte opp, til hyggelig samvær på tvers av aldersgrensene! Hantering og Staut spiller opp til dans senere samme kveld! Fredag 2. oktober kl. 1900 skjer det!

Næringskomiteen på Østfoldbesøk

25. og 26. august var Stortingets næringskomité på besøk i fylket vårt. Blant de mange besøkene komiteen gjorde var et gårdsbesøk på Thorsø Herregård i Fredrikstad og på Grønt Pakkeri Øst i Råde.

Guldkorn inviterer og inspirerer

Nå tilbys kokkekurs på lokal mat for alle som driver innen serveringsbransjen - fra gård, hotell, catering eller annen servering. Kursene har Gastronomisk Institutt fra Stavanger som kursholdere. Guldkorn samarbeider tett med Visit Østfold. Matfold: Guldspirene får en plass i spireteltet sammen med Regional Matkultur. Litt av menyen blir med smaksprøver fra Guldspirene. Spennende og morsomt!

BU-prisen 2015 - kandidater i Østfold?

Har du starta ei vellykka bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser? Da kan du vinne 300 000 kroner. Innovasjon Norge deler hvert år ut Bygdeutviklingsprisen. Prisen er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert ei vellykka bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. I fjor vant Vom og Hundemat prisen i Østfold, hvem vinner i år?

Kornøkonomien må styrkes for at matproduksjonen skal økes!

Fylkesleder Martha Mjølnerød holdt onsdag formiddag innlegg på årsmøtet i Norges Bondelag, som avholdes på Lillehammer 10. og 11. juni. Hun takket Lars Petter Bartnes for en god tale med mange gode refleksjoner rundt norsk matproduksjon og våre utfordringer, særlig på det internasjonale planet.

Åpen gård i Aremark søndag 7. juni 2015

Aremark Bondelag ønsker dere velkommen til Åpen Gård på Skollenborg kommende søndag 7. juni 2015. Her kan dere: hoppe i høyet, ri på hester, kjøre tråtraktorer, kjøre med Gråtass, kaste hestesko og ta opp poteter. Også muligheter for å spise seg gode og mette, det blir salg av mat og drikke med basis i det som landbruket produserer. Velkommen til gards hos Nina og Jacob Skollenborg!

Kutt i Jarlsbergseksport vil legge ned 12 av 146 melkebruk i Østfold

Melkeleveranser til 12 av Østfolds 146 melkebruk vil stå i fare for å miste driftsgrunnlaget når regjeringa foreslår å fjerne norsk eksportstøtte av ost. Det skal skje innen utgangen av 2019, går det fram av Globaliseringsmeldinga som ble lagt fram i dag.

Verving, valgnemnd og Min Side

Torsdag 28. mai samles lokale tillitsvalgte til felles kurskveld på Bamsrudlåven i Eidsberg. Her skal det snakkes som lokalt vervearbeid, valgkomitearbeid og hvordan bruke Min Side i Bondelaget til beste for lokallagsarbeidet? Vi setter hverandre i stevne fra kl. 1800, med varm kveldsmat til alle påmeldte, før kursdeltakerne fordeler seg på de respektive kursene fra kl. 1900. Vi ønsker velkommen til en faglig og sosial kveld for lokale tillitsvalgte i landbruksfamilien!

Vi gratulerer!

Dyre Gård, DUGA (Gullbygg) og Gårdsis (Bamsrudlåven) er blitt smakstesten og funnet verdige! Utmerkelser blir delt ut på Dyre gård i dag. Guldkorn SA er avsender av utmerkelsene. Østfold Bondelag gratulerer de tre vinnerne og ønsker lykke til videre i arbeidet med å produsere flotte kvalitetsprodukter i Østfold!

Omlegging av lammeslakttilskudd

I landbrukets krav er det foreslått å endre utbetalingen av lammeslakttilskuddet til å foregå over slakteoppgjøret. Utbetalingene vil da kunne komme åtte til ni måneder tidligere.

Talltriksing fra Schou

I et leserinnlegg, som ble publisert i forrige uke, beskrev høyrepolitiker Ingjerd Schou jordbruksoppgjøret, og det hun kaller gode tall for landbrukets utvikling. Her er det noen punkter som må beskrives tydeligere. Som Schou riktig beskriver legger Budsjettnemda hvert år fram tall for bøndenes inntekt. Dette er tall både staten og bøndene er enige om før man starter forhandlinger. Man er også enige om at disse tallene beskriver inntekten pr årsverk. Altså hvor mye man tjener innenfor hver produksjon når man har jobbet 1 845 timer fordelt på ett år.

Finn fram klimaheltene!

Norges Bondelag og Bondebladet utlyser en konkurranse om det beste klimatiltaket som er gjennomført på et gårdsbruk. Målet er å få fram gode ideer til klimatiltak mange gårdbrukere kan gjennomføre og vise at klimaarbeidet er i gang i næringa. Fristen for å sende inn forslag er 1. juni. Vinneren skal kåres på årsmøtet i Norges Bondelag på Lillehammer 10. – 11. juni. Premien er en studietur for to personer til Sverige i høst.

ØB-kontoret stengt torsdag 30. april 2015

Østfold Bondelag har mange møter "utenfor huset" torsdag 30. april, derfor vil kontoret være stengt denne dagen. Vi er tilbake på plass mandag 4. mai 2015. Hastesaker bes meldes via SMS eller e-post, så vil vi etter beste evne forsøke å svare innimellom møtevirksomheten.... ostfold@bondelaget.no Fredag 1. mai er arbeidernes fridag, vi ønsker alle en god markering!

Innsamling av landbruksplast

Norsk Gjenvinning har tatt initiativ til å samle inn landbruksplast. Østfold Bondelag har i dag videresendt informasjon per e-post til de bruksmedlemmene som har registrert e-postadresse hos oss. Dere som ikke faller inn under denne kategorien, kan lese mer om saken i vedlagte informasjonsskriv fra Norsk Gjenvinning.

Martha Mjølnerød gjenvalgt som leder

Valgkomiteens innstilling gikk igjennom , og årets unge bonde Tor Jacob Solberg er nytt styremedlem.

Innsatsprisen til Kai Fjeld ved Nortura

Kai er utrolig engasjert i arbeidet sitt, og leder Norges største slakteri med stor innovasjon til beste for eierne, nemlig bøndene, sa Martha Mjølnerød da hun delte ut Østfold Bondelags innsatspris.

Prisen for årets lokallag går til Bondelagene i Fredrikstad

Hver for seg er lokallagene kanskje små, men sammen utretter de mye. Bondelagene i Fredrikstad er godt synlige og engasjerer medlemmene, sa Martha Mjølnerød da hun delte ut prisen.

Til kamp mot skader fra gås

Østfold Bondelag ønsker utvida fellingstillatelse på grågås som gjør store skader på åker og eng.

Riktig byutvikling er godt jordvern

Velkommen til Remmen, i et bygg som ikke skulle ha vært bygd her, sa Øivind Holt til årsmøtet i Østfold Bondelag.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere