Nyheter

Norges Bondelag oppnår resultater

På tampen av et hektisk halvår, må vi benytte anledningen til å se tilbake på hva som har preget bondelags-høsten, og alt vi faktisk har fått til!

Nødvendig ordning for tilgangen til norske grønnsaker

Bondelaget og Småbrukarlaget ba om en særskilt støtteordning for veksthusnæringa, grunnet kraftig økte strømkostnader. I dag har regjeringa foreslått en slik ordning.

Fagmøte grøntprodusenter Østlandet utsatt

Det planlagte fagmøte for grøntprodusenter torsdag 13. januar 2022 utsettes. Nye retningslinjer betyr at møter som dette ikke vil være mulig eller forsvarlig å gjennomføre fysisk. Vi har derfor konkludert med at det flyttes til mars, og håper at det da er mulig å møtes fysisk.

Ber om energiløsning for veksthusene

Bondelaget og Småbrukarlaget ber om en særskilt støtteordning for veksthusnæringa grunnet kraftig økte strømkostnader.

Julefreden senker seg

Vi er på hjemmekontor allerede, og fra og med tirsdag 21. desember og fram til mandag 3. januar er det julestengt i Østfold Bondelag. Vi vil benytte anledningen til å ønske dere alle en God Jul og et Godt Nytt år. Er det akutte saker som tilsier at du må ha kontakt med administrasjonen ring organisasjonssjef Mina M. Johansen på mobil 917 75 831

Tydelig svar på regional rovdyrforvaltning

Østfold Bondelag har latt seg høre på rovvilt 4 sin forvaltningsplan for store rovdyr. I sitt svar er fylkeslaget klare på at individer og familiegrupper som forvolder skade må tas ut, og at det må gis stående fellingstillatelse på ulv som har angrepet beitedyr og fortsatt befinner seg innenfor rovviltavvisende gjerde.

Digitalt kurs i klimakalkulatoren

Bli kjent med landbrukets klimaarbeid og kalkulatoren. Ut fra denne kan du som bonde kartlegge muligheter for reduksjon av klimagassutslipp og karbonbinding på gården din. Målet er at flest mulig tar denne i bruk, slik at vi sammen kan gjøre norsk matproduksjon mer klimavennlig. Kurset er gratis, men krever påmelding innen 29. november.

Miljøkrav på bekostning av matkornproduksjonen

- Får Statsforvalteren det slik den ønsker i sitt forslag til nye regionale miljøkrav for jordbruket i Østfold og Akershus, vil det i store områder bli redusert mulighet for å produsere høsthvete. Dette vil gå på bekostning av landets mulighet til å produsere matkorn, sier leder i Østfold Bondelag, Ole-Kristian Bergerud.

Viktig informasjon til deg som er fjørfebonde

Mattilsynet har vedtatt begrensninger rundt gården med smitte av fugleinfluensa for å begrense smittespredning.

Mattilsynet pålegger avliving

Mattilsynet har avdekket at veterinærer har benyttet ulovlige medikamenter til husdyr. Derfor har tilsynet besluttet at dyra må avlives og destrueres.

Ny retning for landbruket

– Dette er en god start mot en ny retning for landbruket, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag, om regjeringas forslag til justeringer i statsbudsjettet.

Slik er fordelingen

Her kan du se hvordan pengene etter tilleggsforhandlingene blir fordelt.

Viktige investeringsmidler til jordbruket

Regjeringa foreslår 200 mill.kr. i investeringsmidler til landbruket. – Viktig for å få med gårdsbruk over hele landet videre, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Kornskolen 2021

I vinter vil det igjen bli arrangert en grunnleggende kornskole for de som ønsker å lære om korndyrking på en økonomisk og miljøvennlig måte i Akershus og Østfold. Kurset passer for deg som er ny kornprodusent, eller deg som mener at du trenger litt faglig påfyll. Det vil bli satt opp kurs i Buskerud senere i vinter.

Bli med på vinterens arbeidsgiverkurs for landbruket

Mer enn 1300 personer deltok på fjorårets arbeidsgiverkurs for landbruket. Nå gjentas suksessen, og i år blir det også egne fordypningskurs på etterspurte temaer.

Stillingen som Bondelagskokk er ledig. – En viktig rolle for norsk matkultur

Er du den nye Bondelagskokken? Med et kokkestipend på 100.000 kroner kan du bidra til å fremme norsk matkultur og spre kunnskap om de unike råvarene som blir produsert i hele landet.

Avtale om kostnadskompensasjon for jordbruket

Enighet om kompensasjon for kraftig økte kostnader til jordbruket på 754 millioner kroner. – Et viktig resultat for norsk matproduksjon, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Signaler til jordbruksforhandlingene 2022

Viken Fylkeskommune ønsket signaler fra bondelagene i Østfold, Akershus og Buskerud til behandling av fylkeskommunens innspill til jordbruksforhandlingene 2022. - Fylkesbondelagene understreker at dette er innspill til prioriteringer slik vi ser utfordringene pr. nå, og at våre endelige og respektive innspill avgis først i mars 2022, uttaler fylkeslederne.

Lot seg høre om samferdsel

Østfold Bondelag har sendt høringssvar til Viken fylkeskommune sin samferdselsstrategi for 2022-2025. I brevet la fylkeslaget vekt på jordvern og arealeffektivitet, framkommelighet, spredning av svært uønska ugrasarter og breibåndsutbygging.

Veileder ved søknad om rovdyrerstatning

Frist for å sende inn søknad om erstatning ved tap av husdyr til rovdyr er 1. november. På denne siden finner du veileder og nyttig informasjon til deg som skal søke.

Få alvorlige brudd på dyrevelferden hos gris

– Det er godt å se det svart på hvitt at Mattilsynets funn så langt tyder på at det er få alvorlige avvik for dyrevelferden, og at dyrevelferden hos griser er bra, sier Gimming.

Tilleggsforhandlingene startet opp igjen

Tilleggsforhandlingene mellom staten og jordbruket er startet opp igjen med den nye regjeringen etter at Solberg-regjeringen utsatte dem i september.

- Bygg dere et nettverk med gode folk rundt dere!

Slik lød oppfordringa til HMS-rådgiver i NLR Øst, Kari-Anne Aanerud, til de over 30 framtidige bøndene som møttes på samling i regi av Østfold Bondelag. Samlinga for Unge Bønder blei avholdt på Kalnes videregående skole den 13. oktober, og trakk ungdom fra hele Østfold.

Økte inntekter og framtidstro

- Den nye regjeringsplattformen er et godt utgangspunkt for en helt nødvendig snuoperasjon i norsk landbruk, sier leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming.

Gjør norske grønnsaker dyrere

Statsbudsjettet legger i liten grad opp til satsing på klima i landbruket, og vil gjøre norske grønnsaker dyrere. – Vi skulle sett en større satsing, sier lederen i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Kjenner du noen som utmerker seg i matbransjen?

Nå åpner nominasjonen til Embla 2021, den nordiske matprisen. Selve prisutdelingen er i Oslo i mars.

Forventer inntektsløft og bærekraftig landbruk

Norges Bondelags lederkonferanse har kommet med en uttale med klare forventninger til ny regjering.

Nytt forslag om høstpløyeforbud

- Vårt oppdrag inneholder en klar forventning om at det oppnås såkalt «god vanntilstand» i flere vannforekomster enn i dag, samtidig som vi skal bidra til å produsere mer mat, innledet Otto Galleberg fra Statsforvalteren i Oslo og Viken på lokallagsmøte i Østfold Bondelag torsdag kveld. - Noe av svaret på dette er sterkere bruk av miljøkrav, blant annet forslag om et 50 m belte som ikke skal kunne høstpløyes i store deler av Østfold.

Tydelige innspill til regjeringsplattformen

Omtrent akkurat i det valgresultatet forelå og de politiske partiene startet sine møter, leverte vi i Norges Bondelag våre innspill til ny regjeringsplattform.

Krever landbrukspakke i høst

- Situasjonen i landbruket er alvorlig, og næringa trenger en offensiv landbrukspakke, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Samling for framtidas bønder

Er du ung og interessert i landbruk, har gård eller ønsker å drive gård i fremtiden? Da er du velkommen til landbruksprat, mat og til å chille sammen med mange andre med samme interesse.

Bærekraftprosjekter i landbruket får millionstøtte

I dag kastes omtrent 30 prosent av alle grønnsaker under lagring og distribusjon, ifølge Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Daglig leder i Grønt Pakkeri Øst, Robert Lindgjerdet mener det er mulig å halvere svinnet ved å optimalisere dyrkningspraksisen.

Tilleggsforhandlingene blir utsatt

– Solberg-regjeringen skyver ansvaret til neste regjering, sier Gimming.

Jordbruket krever full kompensasjon

I dag fikk regjeringen kravet fra jordbruket i tilleggsforhandlingene. – Det er avgjørende at bondens kraftige kostnadsvekst blir kompensert, sier leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming.

Hvilke partier vil tette inntektsgapet

Vi har utfordret stortingskandidater fra Østfold på å fortelle om de vil forplikte seg til å tette inntektsgapet i denne stortingsperioden. Og i tilfelle hvordan og når? Hør svarene her.

Stortingskandidater på tur i Østfoldlandbruket

I alt 16 av årets 1.-4. kandidater til årets Stortingsvalg fra Østfold var påmeldt turen i det mangfoldige Østfoldlandbruket. Østfoldlandskapet er svært variert, fra feit matjord langs raet, godt egnet til grøntproduksjon, via store, åpne leirsletter som er ideelle for kornproduksjon til skoglendte teiger eller ravinelandskap, som er best egna til grovfôrproduksjon og beite. Dette var noe av det vi viste dem denne gang.

Ny veileder for å unngå rustangrep i husdyrbygg

Nye husdyrbygg kan ha en risiko for å få rustangrep. Bondelaget har laget en veileder som beskriver praktisk hvordan unngå rustangrep i nye bygg og begrense skader i eksisterende bygg.

Tilleggsforhandlingene er i gang

I tilleggsforhandlingene mellom jordbruket og staten er det enighet om et utredningsoppdrag til Budsjettnemnda for jordbruket.

Vil ha politisk støtte til landbruksløft

Kraftig inntektsvekst er avgjørende for å utvikle framtidas landbruk. – Et samla landbruk ber politikerne i årets valgkamp om et landbruksløft, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Krever tilleggsforhandlinger med staten.

Grunnet kraftig prisøkning på kunstgjødsel og andre varer påvirket av internasjonale forhold krever Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag tilleggsforhandlinger med staten.

Bondelaget forbereder grunnlaget for ekstraordinære forhandlinger

På grunn av den ekstraordinært sterke kostnadsveksten på blant annet kunstgjødsel, forbereder Norges Bondelag grunnlaget for tilleggsforhandlinger med staten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi har laget nyhetsbrev for å øke kunnskapen om norsk landbruk. Tips de du kjenner og meld deg på selv.

Høring - framtidig opplæringsmodell for agronom

Norges Bondelag har invitert til en intern høring for å få innspill til fremtidig opplæringsordning for Vg3 landbruk (agronomutdanninga). Østfold Bondelag er opptatt av at bondelaget skal søke å være en premissgiver i utviklingen av det som tilbys av kompetanse og utdanning til vårt yrke, og her kan dere lese styets innspill.

Feriestengt på kontoret

Administrasjonen i Østfold Bondelag er stengt i perioden 1. juli til og med 9. august. Ved akutte tilfeller kontakt organisasjonssjef Mina Mjærum Johansen på mobil 917 75 831. Vi ønsker alle våre medlemmer en riktig god sommer!

Ny medarbeider i Østfold Bondelag

Anne-Grethe Jarlset er ansatt som førstekonsulent i Østfold Bondelag. Hun kommer fra stillingen som regnskapskonsulent hos Follo Regnskap SA, og starter hos oss den 1. september.

Pant boksen så slipper dyra å lide

Nå relanserer vi den landsomfattende informasjonskampanjen.

Podkast med ny leder

Bli bedre kjent med Bjørn Gimming, ny leder i Bondelaget. Vi får høre om bakgrunnen hans og hva han tror blir viktig framover.

Gjennomslag for endringer i grunnlagsmateriale og resultatmål

Østfold Bondelag sendte sammen med Vestland, Innlandet og Rogaland Bondelag sak til årsmøtet i Norges Bondelag om grunnlagsmaterialet for jordbruksforhandlingene og resultatmålet vederlag til arbeid og egenkapital. Dette fikk fullt gjennomslag.

Bjørn Gimming ny leder i Norges Bondelag

Bjørn Gimming fra Østfold er valgt til ny leder av Norges Bondelag. Egil Christopher Hoen fra Buskerud og Bodhild Fjelltveit fra Vestland er valgt som henholdsvis 1. og 2. nestleder.

Vi godtar ikke dårlig dyrevelferd og har nullvisjon for dyrevelferdssaker

Årsmøtet i Norges Bondelag har vedtatt denne resolusjonen.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere