Nyheter

Kylling, rovdyr og odelslov - styremøte med full agenda

Det er mange store og viktige saker på på agendaen når fylkesstyret samles til styremøte på Solhuset tirsdag 5. februar. - Folkekasjonen ny rovdyrpolitikk kommer på besøk, og både høringer på odelslov og jordlov skal diskuteres.

Regjeringen trenerer drenering

Det er på overtid at grøftetilskuddet som ble lovet i jordbruksavtalen for 2012-2013 trer i kraft.

Over 50 tillitsvalgte på samling i Østfold Bondelag

Østfold Bondelag inviterte lokallagene til samling, hvor de forestående jordbruksforhandlingene, valget 2013 og korn/kraftôr politikken var tema. Kornproduksjon er limet i norsk landbruk var budskapet fra Ole N. Skulberg innleder fra Norske Felleskjøpet.

Vellykket fagtur til Vestfold

Gårdsdagens fagtur for Inn på Tunet-interesserte til Vestfold ble en positiv opplevelse for alle de 25 deltakerne som ble med. De fikk oppleve engasjerte IPT-bønder som delte av sine erfaringer og opplevelser - med bakgrunn i flere års IPT-drift på sine gårder.

Samling for lokale tillitsvalgte

Østfold Bondelag har to ganger per år samling for alle tillitsvalgte i lokallagene. Onsdag 30. januar 2013 kl 1830 på Solhuset, Slitu - samles det som kan krype og gå av personer med verv i lokallagene - for å bli oppdatert på de viktigste arbeidsoppgavene som venter oss resten av vinteren og våren. Fra Felleskjøpet kommer Ole Nikolai Skulberg for å snakke om landbrukspolitisk og markedsmessig balansering i kornproduksjon.

Næringsutvikling og forvaltning

- Vi er unike sa Øystein Toverud, daglig leder i Utmarksavdelingen da han besøkte fylkesstyremøtet. - Vi kan både forvaltning og næringsutvikling. Hos oss kan bonden få hjelp til å utvikle gjeddefisketurisme, økt kunnskap om villsvin eller hjelp med tomtefesteproblematikk.

Ulvesona - hva skal Østfold Bondelag mene?

Ulvesoneutvalget har lagt frem sin rapport. I lys av de forslagene som ligger der, og på bakgrunn av oppfordringer fra våre samarbeidspartnere og medlemmer, vil styret i Østfold Bondelag diskutere ulven og ulvesona på styremøtet tirsdag 22. januar.

Eksklusiv gjest

Stortingsrepresentant Irene Johansen (Ap) skal kaste glans på Østfold Bondelags årsmøte.

IPT: Tur til Vestfold 30.1.13

Påmeldingene har tikket jevnt og trutt inn, det er fremdeles plass til flere og vi minner om påmeldingsfristen som er onsdag denne uken. Vi kan friste med et spennende og variert program for alle som er interessert i Inn på Tunet og som har lyst til å se hvordan bønder i Vestfold har organisert hverdagen og IPT-bedriften på sin gård. Påmeldingsfrist: 16.01.13 til ostfold@bondelaget.no

Valgnemda godt i gang i Østfold Bondelag

Elle melle deg fortelle.... Nei, den varianten er vi rimelig sikre på at ikke valgnemnda i Østfold Bondelag bruker når de skal velge kandidater til vervene i fylkesstyret. Uten å røpe hva som skjer internt i valgnemda, oppfordrer vi våre lokale tillitsvalgte til å ta kontakt med nemndas medlemmer. Kom gjerne med innspill på dyktige kandidater til de ulike vervene som skal besettes på vårt årsmøte 14. mars 2013.

Soppsykdommer i kornproduksjon

Hobøl Bondelag inviterer til åpent temamøte om soppsykdommer i kornproduksjon. Møt opp på Fossnes 24. januar 2013 kl 1900. Da kommer Per Ove Lindemark fra Norsk Landbruksrådgvining for å snakke om bekjempelse av soppsykdommer gjennom sprøyting og jordbearbeiding. Enkel servering. Mvh styret i Hobøl Bondelag

Bedre Bonde - hva er det?

I går var det "kick off" seminar for Bondelagets nye kurstilbud Bedre Bonde - bedriftsledelse med bakkekontakt! Østfold var godt representert når folk fra nesten hele landet var samlet i Landbrukets Hus i Oslo for å lære mer om Bedre Bonde - kurset.

Nytt år - nye endringer?

Er du Bondelagsmedlem og har endringer i grunnlaget for medlemskontingenten din, ønsker vi din henvendelse velkommen - veldig gjerne FØR 20. januar 2013! Rundt de tider kjøres kravet i vårt medlemsregister, dvs at de opplysningene som ligger til grunn per denne dato, vil være gjeldende for beregningen av årets kontingent. DU kan spare deg selv og oss for mye ekstraarbeid, hvis endringen blir gjort FØR denne datoen!

Fler og fler tilbyr IPT på sin gård

Fra 1. januar 2014 må man være godkjent av Matmerk for å kunne bruke betegnelsen ”Inn på tunet”. Foreløpig ønsker vel 500 å være med på den nyoppstartede Inn på Tunet-ordningen. - Det er stort fokus på dette nå, og godkjenningsordningen etterspørres også blant kjøperne. Status i dag er at 236 er revidert, av disse er 111 godkjent, 89 må levere dokumentasjon på at avvik er lukket og 36 må ha ny revisjon, sier Tom Roterud, KSL-sjef hos Matmerk.

Tre medarbeidere takket av i Østfold Bondelag

I går ble det gjort stas på tre medarbeidere som alle har hatt sitt virke i forbindelse med Østfold Bondelag - på en eller annen måte. Rammen rundt var julemiddag på Villa Mat og Mer, Mysen - og Inger Johanne Sikkeland, Karin Kirkeby og Ida Marie Ruud ble alle tre behørig takket av for sin innsats for/med/i Østfold Bondelag. Det vanket gaver, ros og hyggelig omtale til alle tre!

Julen i Østfold Bondelag

Kontoret til Østfold Bondelag holder stengt i julen. Torsdag 20. desember 2012 er siste dag før jul som kontoret er åpent. I romjula lar vi julefreden senke seg over oss, og så stiller vi friske og uthvilte på jobb onsdag 2. januar 2013. Med ønske om en riktig så koselig jul og et fredfylt nytt år til alle våre medlemmer, takker vi for samarbeidet i årets som har gått og ser frem mot neste år og "blanke ark - og fargestifter" osv... GOD JUL!

Bli medlem du også!

Hvorfor? Fordi det kan utgjøre en forskjell. Vi er ikke mange, men vi er viktige! Vi må stå sammen, og jobbe for det vi tror på og for det vi ønsker å oppnå med yrket vårt. Vær bonde og stolt av det, sa vi på nittitallet - det er det mye sant i fremdeles! Slik som verden ser ut, er det kanskje ikke umoderne å produsere mat? Med stadig flere munner å mette, vil vi være garantert nok mat i fremtiden?

Kurt Øraas bisettes i dag

Det var med stor sorg og vemod vi mottok beskjeden om Kurt Øraas sin alt for tidlige bortgang i forrige uke. Han betydde mye for lokalprodusert mat i Østfold, han var en ivrig pådriver for Regional Matkultur og han fikk Innsatsprisen fra Østfold Bondelag, for å markere ovenfor omverdnen hvilken viktig jobb han har gjort for å profilere Østfold-maten gjennom mange år.

Kvalitetsvurdering av korn - oppgjør til bonden

Ås Landbrukslag og Frogn Bondelag inviterer til medlemsmøte - for de som har et spesielt interessefelt innen korndyrking. Onsdag 16. januar 2013 kan du ta turen til Kulturhuset i Ås, Store sal kl 1900. Norsk Landbruksrådgivnings Einar Strand snakker om dyrkingstiltak for bedre kornkvalitet. I tillegg vil både Felleskjøpet og Strand Unikorn være representert - med fokus på analysemetoder og rutiner ved mottak og prøvetaking av korn samt statistikk og erfaringer så langt.

Fagtur IPT til Vestfold i januar 2013

Velkommen til fagtur for Inn på Tunet interesserte bønder! 30. januar drar vi over fjorden til Vestfold, for å besøke tre IPT-gårder i Sandefjord og Larvik. Program og praktisk informasjon finner du mer av i denne nettsaken! Påmeldingsfrist: onsdag 16.01.13.

Forteller stortingsbenken historien om landbruket i Østfold

Følger det et spesielt ansvar med det å være et fruktbart og priviligert landbruksfylke? Det er et av spørsmålet våre fylkesrepresentanter på Stortinget vil bli stilt når de møter Østfold Bondelag i morgen.

Vellykka åpen julegård i Råde

I helga var det nok en gang duket for åpen julegård i Råde. Tradisjon tro stilte Råde-folket mannsterke opp, rundt 4 500 mennesker brukte deler av lørdagen til å besøke arrangementet. Det ble delt ut smaksprøver på Rådesodden og forskjellige produkter fra Prior. Det var også anledning til å få kjøpt seg litt kortreiste grønnsaker: gulrøtter, løk og poteter fristet mange.

Skolerådgiverne ble kurset

25 skolerådgivere fra Østfold ble den 4 desember orienter om hva Østfoldlandbruket trenger av folk i fremtiden. Vi er avhengig av å opprettholde rekkrutteringen til næringen dersom vi skal produsere mat til befolkningen, derfor trenger vi flere elever ved våre to naturbruksskoler. Dette var hovedbudskapet som skolerådgiveren fikk med seg hjem

Unge Bønder fikk inspirasjon på Lund Gård i Ørje

20 Unge Bønder møttes på Lund Gård den 28.november til dialogmøte. Som en oppfølging av Unge Bønderkurset på Landbrukshelgen i januar fikk deltakerene denne gangen en innføring i økonomiske utfordringer, praktiske eksempler samt tips og råd fra Innovasjon Norge.

Østfoldbonde i ny film

Mølleren Trygve Nesje fra Spydeberg er en av fem bønder som presenteres i en egen film i et nytt framstøt for det ypperste av norsk lokalmatproduksjon.

Dialogmøte på Lund gård i Marker

Førstkommende onsdag 28. november 2012 arrangeres det dialogmøte for unge bønder på Lund gård i Marker. Fokus på økonomi i gårdsdrifta - utfordringer for unge bønder i Østfold. Sålangt har det meldt seg på nærmere 20 unge bønder fra Østfold - dette er kjempebra! Vi har fremdeles plass til noen flere!

Stortingsvalget 2013

Østfold Bondelag er opptatt av hvilken landbrukspolitikk som skal føres i Norge også etter Stortingsvalget 2013. Du som er levende engasjert og opptatt av hvordan vilkårene for norsk matproduksjon skal være i fremtiden, har du "slagplanen" klar?

Økonomi - utfordringer og muligheter for Unge Bønder i Østfold

Under vignetten "Unge Bønder" arrangerer Østfold Bondelag jevnlig møter og treff myntet på de yngre bøndene i fylket. Til uka blir det dialogmøte med fokus på økonomi.

Bondelagskokk de neste to årene?

-Vi vil at stipendet skal bidra til å forsterke og utvikle den norske matkulturen gjennom matglede og mathistorie, fra bonde via kokk til forbruker, sier rådgiver Kari Marte Sjøvik i Bondelaget. Bondelagets kokkestipend har en varighet på to år, og er på 100 000,- kroner. Pengene skal nyttes i et nært samarbeid med bønder og lokalmatprodusenter. Det skal også bidra til å forsterke og utvikle den norske mat­kulturen gjennom matglede og matstolthet.

BU-prisen til Stene Store i Fredrikstad

Vi gratulerer Mona Skogen, eieren av gården Stene Store i Fredrikstad og IPT-tilbyder, med BU-prisen for 2012 i Østfold. Hun fikk prisen overrakt under Opplevelseskonferansen i Halden i går. Skogen leverer et viktig tilbud til personer som er i en vanskelig situasjon, hvor sykdom har rammet hardt og de har mistet sin tidligere sosiale funksjon, sier juryens leder, styreleder i Innovasjon Norge Oslo, Akershus og Østfold, Ivar G Karlsen.

Bayerske bondemøter

Lederne for lokallagene i Østfold er på tur til Bayern for å lære mer om det Bayerske landbruket.

Huseiere og ny samvirkelov

UTSATT MØTE FRA SEPTEMBER !! Vi prøver igjen.... Onsdag 7. november 2012 er det nok en gang klart for informasjonsmøte om hvordan ny Samvirkelov påvirker eierforholdene til Bøndenes Hus. Mats Olsen fra Selskapet for Norges Vel kommer for å informere, stedet er Bøndenes Hus i Våler og Svinndal - kl 1800.

Bayern - hier wir kommen!

I morgen setter nesten femti Østfold-bønder seg på flyet til München. Formålet er å studere/lære mer om det bayerske landbruket, hvordan bayerske bønder møter utfordringene rundt miljøspørsmål, krav til økt matproduksjon og ikke minst hvilke løsninger de har valgt for å komme i mål med målsettingene.

Skattekurs for regnskapsførere i Østfold

I morgen braker det løs - nok en gang er regnskapsførere med landbruksregnskap som spesialfelt samlet til kursing - i regi av Østfold Bondelag. Vi er første fylke ut - i en lang rekke av fylker - som kjører kurs for samarbeidende regnskapskontorer. Det er alltid første fylke ut som får gleden av å ha hele foredragsholderkorpset til Norges Bondelag på plass. Vi ønsker både fordragsholdere, kursdeltagere og gjester velkomne til to innholdsrike dager på Hurdalsjøen Kurs- og konferansesenter.

Er biogass noe for deg og din gård?

Den som spør er Tor Jacob Solberg fra styret i Østfold Bondelag og lokallagsleder i Skiptvet Bondelag. Bakgrunnen er prosjektet Biogass Østfold 2015. Er du bonde, interessert i å vite mer om biogass og lurer på om dette er noe for deg og din gård? Les mer om saken på Biogass Østfold 2015s egne nettsider!

IPT: Førstehjelpskurs 1. november 2012

Det er under planlegging et kurs i førstehjelp for Inn på Tunet-bønder i Østfold torsdag den 1. november 2012. Kurset avholdes ved Isesjø, hos Lena Søderlund og Halvor Fjeld på Fjeld gård. Mer informasjon kommer - hold av datoen allerede nå!

Sikkerhetsdag på Shell på Solli

Rundt 20 bønder møtte opp på sikkerhetsdagen på lørdag. Trygg Arena sammen med Østfold Bondelag og LHMS- tjeneste samarbeidet om arrangementet. Vi fikk presentert førstehjelp og bruk av hjertestarter, samt en demonstrasjon av hvor stor skade en usikret krafoverføringsaksel kan gjøre med et buksebein.

Nettverkssamling for reiselivsbønder i Østfold

Reiselivsprosjektet "En reise i smakfulle landskap" er i feiende utvikling. Det inviteres derfor til ny nettverkssamling på Balke gård - vær med på å påvirke hvor landeveien skal slynge seg videre mot målet om et samlet og frodig grønt reiseliv i Østfold!

Sikkerhetsdag på Shell Solli i regi av landbruket

Førstkommende lørdag inviterer Trygg Arena, i samarbeid med Landbrukets HMS-tjeneste og Østfold Bondelag, til sikkerhetsdag på Shellstasjonen på Solli i Råde. Her vil bønder kunne få informasjon om sikkerhet i landbruket. Det vil bli praktisk opplæring i hjertestarter. Landbrukest HMS-tjeneste vil ha stand, og alle som ønsker å vite mer, bør møte opp på Solli mellom kl 1200 og 1400 lørdag 29. oktober 2012.

Møte for lokallagsledere denne uka

Med mye spennende på plakaten fremover, blir det fullpakket møteprogram. Verving av nye medlemmer og valg 2013 er to av hovedtemaene.

En seier for Østfold!

Det ble dobbelt seier i Østfold, hvor både landbruk og matindustri kommer styrket ut av endringen av tollvernet som ble presentert i dag.

Studietur til Bayern

Omlag 50 Østfold-bønder reiser på studietur til Bayern i oktober! Det er det Bayerske landbruket som skal under lupen, og i løpet av fire innholdsrike dager skal vi rekke over både gårdsbesøk, landbruksskole, foredlingsbedrifter og litt sosialt! Anledningen er den årlige ledersamlingen for lokale tillitsvalgte i Østfold Bondelag. I år er reiseruten lagt utenlands og forlenget med to dager.

Styremøte i Østfold Bondelag

I morgen er det duket for styremøte i Østfold Bondelag. På agendaen står bl.a. ulvesone, Stortingsvalget 2013, vindkraft, importvern, tollvern, statusrapporter for ulike prosjekter i Østfold Bondelag, organisatoriske saker utover høsten og vinteren - for å nevne noen. Siste hånd på verket i forhold til den planlagte fagturen til Bayern i oktober vil også bli lagt.

Egen buss til Agroteknikk

Innimellom gjør bønder ting sammen! Ja, hvertfall gjør de det i Våler/Svinndal Bondelag. Fredag 16. november blir det satt opp buss sponset av nevnte lokallag - med reisemål Agroteknikk-messen på Lillestrøm. Sosialt, hyggelig, alt medlemmene må gjøre selv er å betale inngangsbilletten!

Bønder i byen i Askim

I morgen, lørdag 15. september er det duket for nok et Bønder i Byen-arrangement på Askim Torg. Dette tradisjonsrike arrangementet har mange spennende aspekter, du kan oppleve smaksprøver fra Askim Frukt og Bærpresseri, du kan kjøpe honning, egg, saueskinn, bakt potet og mye mer. Vi tror det er verdt turen innom Askim Torg i morgen - starter kl 1000.

Grøftetilskudd fra neste år

Våte somre og vanskelige innhøstingsforhold de siste årene, har tydelig vist at grøftetilstanden er for dårlig og at det bør grøftes mer. I jordbruksavtalen for 2012/13 er det satt av 100 mill. kroner til grøfting.

Kurs i praktisk HMS-arbeid

Nå er datoene for høstens kurs klare. Det er fremdeles mange bønder i Østfold som ikke har gjennomført, så meld dere på!! Kurset er skreddersydd landbruket, og gir bønder nødvendig kompetanse slik det nå er krav om…..

Fremtidsmuligheter i Østfoldvinden

- Vi etterlyser en mer offensiv og fremtidsrettet innstilling for utnyttelse av vindkraft i fylket, sier leder i Østfold Bondelag Martha Mjølnerød.

Huseiere og ny samvirkelov

MØTET ER UTSATT TIL NOVEMBER 2012 - NY DATO KOMMER SNART. Torsdag 13. september 2012 er det klart for informasjonsmøte om hvordan ny Samvirkelov påvirker eierforholdene til Bøndenes Hus. Mats Olsen fra Selskapet for Norges Vel kommer for å informere, stedet er Bøndenes Hus i Våler og Svinndal - kl 1800. Råde Bondelag er tidlig ute, de har allerede omorganisert seg, og har ting på stell for sitt Bøndenes Hus i Karlshus.

Gode Østfoldske råvarer, mat og kulturtradisjoner på Matfold.

Førstkommende lørdag er det duket for nytt Matfold i Fredrikstad.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere