Nyheter

Trender innen grønnsaksproduksjon

Helt i tråd med samfunnsutviklingen, setter Bondelaget fokus på grønnsaksproduksjon i Akershus og Østfold! Mandag kveld var flere innledere samlet for å belyse hvilke muligheter som finnes innenfor grønnsaksproduksjon. Nærmere 30 deltakerne fant veien til Nofima i Ås, disse fikk høre om muligheter, trender, vekstforhold - fokuset var bredt og interessen stor!

La humla suse!

Humler er ofte den viktigste gruppen av naturlige pollinatorer hos oss. Langtungete humler (noen vanligere arter er åkerhumle, enghumle og hagehumle) er viktige for planter som blomstrer senere på året og har blomster med dype og trange kronrør. Eksempler er spesielt rødkløver og flere andre planter i erteblomstfamilien. En bonde som har et allsidig utvalg av planter som er avhengig av insektpollinering trenger gode bestander av flere arter humler og vil samtidig bedre kårene for disse humlene.

Korn til en million brød blir borte hvert år

Jordbruksarealer blir stadig lagt om til andre formål. I Fredrikstad er arealene på størrelse med 162 fotballbaner, bare etter åtte år.

Over 60 tilstede under seminar om frukt- og bær

Hva kan vi dyrke i vårt område? Epler, plommer, solbær, rips, stikkelsbær, jordbær, bringebær og sure kirsebær! Litt mer usikkert..... pærer, moreller, hageblåbær, bjørnebær og enda noen flere! Men også lokale variasjoner innad i våre to fylker. Slik startet Dan Christensen, rådgiver hos NLR Viken på frukt og bær, sin innledning under kveldens seminar om frukt og bær på Ås.

Kurs i fremtidens energiløsninger i landbruket

Er du nysgjerrig på hvordan ulike energiløsninger kan fungere på gården? Hvilke klimatiltak som kan fungere her i fylket? Vi ønsker å sette fokus på ulike energiløsninger, og inviterer til et kurs om et mer klimasmart landbruk - og du er velkommen til å få innspill og tips om gode løsninger.

Møte i felles korn- og miljøutvalg Akershus/Østfold

I dag er det møte i felles korn- og miljøutvalg på Grønt Fagsenter, Hvam. I utvalget sitter bønder fra Akershus og Østfold - og noen av temaene som diskuteres i dag er: innspill til Norges Bondelag på klimapolitikken, kornprogrammet for Akershus og Østfold, foran Jordbruksforhandlingene 2015 og høring om vannforvaltningen i Glomma og grensevassdragene. Viktige temaer som berører bøndene i begge fylker.

Styremøte i Østfold Bondelag

Avholdes på Solhuset, Slitu i morgen onsdag 12.11.14. På agendaen står bl.a. økonomirapport, arbeid med valgkomiteinstruks, kompetansesenter på Kalnes, klimapolitikk, JBF 2015 og ledersamling i november. Travel høst for Østfold Bondelag, og lokallagene har akkurat avholdt sine årsmøter - de er i gang med nytt arbeidsår.

Styremøte i Østfold Bondelag

Torsdag 16. oktober er styret i Østfold Bondelag samlet til møte på Huggenes i Rygge, i lokalene til Norsk Landbruksrådgivning Sør Øst. Planlegging av høstens ledersamling i november, valgnemndsinstruks, politisk arbeid fremover, høringer om jordbærplanter, svine- og fjørfeproduksjon, skolebruksplan i fylkeskommunen og behandling av eksplosiver - er noen av sakene som skal diskuteres.

Smaken av Råde

Det er nok en gang duket for Smaken av Råde! Lørdag 11. oktober stiller bøndene i Råde opp og viser forbrukerne hva som produseres av flotte råvarer i Råde. Ta en tur da vel?

Høstferie på fylkeskontoret

Torsdag 2. og fredag 3. oktober 2014 er kontoret til Østfold Bondelag feriestengt. Vi er tilbake på kontoret mandag 6. oktober 2014. Henvendelser som haster, rettes til Norges Bondelag på tlf. 22 05 45 00. Henvendelser vedr. medlemsregisteret - kontakt medlemsregisteret i Norges Bondelag - medlemsregisteret@bondelaget.no

Høringsinnspill - Forslag til forskrift for tilskudd for levering av husdyrgjødsel til biogassanlegg

Høringsinnspill - Bruk av snøscooter til fornøyelseskjøring - forslag til endringer i lov

Lokale tillitsvalgte bønder samles på Kalnes

I morgen samles lokale bønder med verv i Bondelaget på Kalnes Videregående Skole i Sarpsborg. Her skal det snakkes om gåsas herjinger, det skal vises rundt i nytt fjøs, og kvelden avsluttes med gode råd og tips rundt kommunale rulleringsplaner (arealforvaltning lokalt). Mange har meldt seg på, og vi forventer mange deltakere og stort engasjement!

"Bankekurs" for lokale valgnemnder

Er du medlem av lokal valgkomite? Sliter du med nyrekruttering? Er det et tiltak å komme i gang med arbeidet? Nå kan du/dere samle medlemmene i valgnemnda til ETT møte, EN kveld og få gjort HELE eller deler av jobben med å skaffe nytt styre i løpet av denne kvelden. Fristende? Einar Høstbjør har lang fartstid i Østfoldlandbruket og kan bidra med fagkunnskap rundt det å velge riktig person til rett verv!

Grunneiers muligheter - ferdsel i kulturlandskapet

Utmarksavdelingen i Akershus/Østfold inviterer til temakveld for grunneiere og andre interesserte - Ferdsel i kulturlandskapet i tettstednære strøk (allemannsretten, friluftsloven og grunneiers muligheter). 14. oktober 2014 kl 1800-2100 på "Antikklåven" på Ås (adresse: Fagerli gård, Dylterudvegen 14).

Landbruksdirektøren over i pensjonistenes rekker

Landbruksdirektøren i Østfold, Thor Bjønnes, ble behørig takket av onsdag denne uken, etter mange års tjeneste for og med Østfoldlandbruket. Fra Østfold Bondelag var fylkesleder Martha Mjølnerød og organisasjonssjef Nina Glomsrud Saxrud tilstede for å rose, takke og ønske lykke til med pensjonisttilværelsen.

Verving og valg i Halden

I går ble det avholdt kurs i verving og valgnemndsarbeid for lokale tillitsvalgte på Thon Hotel i Halden. Uten mat og drikke duger helten ikke, så vi startet med nydelig indrefilet av svin med fortreffelig tilbehør, og avsluttet med sjokolade brulet og kaffe! Etter det var vi klare for en god økt med inspirasjon og råd/tips til bedre jobbing lokalt.

Nytt studie innen Driftsledelse gartner og grønt

Fagskoleutdanning for de som vil videreutdanne seg innen gartner- og grøntbransjen er etablert.

Plass til flere!

Østfold Bondelag arrangerer kurs for verveansvarlige og lokale valgnemndsmedlemmer mandag 2. juni 2014. Stedet er Thon Hotell i Halden og vi ønsker velkommen lokale tillitsvalgte som ønsker (trenger) litt øvelse i argumentasjonsteknikk og overtalelsesevner!

Bilder fra traktorkonvoi i Østfold

Mange traktorer på veiene i Østfold i dag. Vi har samlet noen bilder fra turen.

Østfold i bilder - Staten har tatt kaka

Det strømmer inn med bilder fra lokale bondelag som har foreviget sine handlinger de siste timene. Her deler vi de med dere.

Tanker fra graven.....

Da Landbruksminister Sylvi Listhaug skulle takke for maten på årsmøtet til Fremskrittspartiet, sa hun; - Det å forandre norsk landbruk er som å flytte en kirkegård, man får ikke hjelp av de som er der…

Fra "Regional Matkultur Østfold Akershus" til "Regional Matkultur Oslofjord"

Årsmøtet i Regional Matkultur Østfold Akershus ble avholdt i kantina hos Innovasjon Norge onsdag 23. april. Det var flere spennende foredragsholdere og på årsmøteprogrammet var endring av vedtekter og navn på foreningen, to viktige saker.

Vern den gode matjorda i Østfold!

Utsagnet kommer fra Østfold Bygdekvinnelag, som har sendt ut følgende resolusjon fra sitt årsmøte lørdag 8. mars 2014: Vern om den gode matjorda i Østfold! Dette kan du lese mer om i denne nettsaken.

Landbrukskontoret HSA informerer

Informasjon fra Landbrukskontoret Hobøl - Spydeberg - Askim. Vellykket eierskifte i landbruket – hvordan gå fram? Husk å lage ny gjødselplan for 2014! Jordprøver, Miljøplan trinn 1 skal oppdateres årlig, Våronnmøte i Askim, Fellingsresultater fra rådyrjakta 2013, Endring av vald, Spennende og aktuelle skogkurs, BU-midler, Tilskudd til drenering.

Fagdag i Oslo: grovfôr til hest

Norsk Landbruksrådgiving, Bioforsk og Norsk Hestesenter arrangerer fagdag med tema grovfôr til hest. Stedet er Hestesportens Hus/Bjerke travbane i Oslo. Nils T. Bjørke er en av innlederne.

Ny dame på plass i Østfold Bondelag

Vi ønsker Camilla Grefsli velkommen til Østfold Bondelag - hun skal vikariere for Karoline Fjeldstad. Fjeldstad har søkt andre utfordringer hos Fylkesmannen og har fått innvilget permisjon et år. Av tidligere arbeidserfaring har Camilla Grefsli blant annet jobbet for Nofima, hun er 41 år og bor på Havnås i Trøgstad kommune.

Landbruksspill for 10. klassinger i Eidsberg

Torsdag og fredag denne uken gjennomføres det Landbruksspill i 10. klasse i Eidsberg. Lokale bønder stiller som instruktører - hvert år. Siden Landbruksspillet oppsto en gang på tidlig nittitall, har lokallaget i Østfold digitalisert sin utgave - slik at penn og papir nå er byttet ut med pc og regneark.

Lunsjmøte med Hanen

Hanen Viken inviterer til lunsjmøte! Søndag 19. januar 2014 kl. 11.30-15.30 på Bamsrudlåven, Mysen.

Møte med Pelsdyralslaget i Rakkestad

Norges Pelsdyralslag planlegger et informasjonsmøte for bønder på Kommunehuset i Rakkestad 18. november 2013. Her kan bønder som ønsker å vite mer om det å drive pelsdyroppdrett - komme for å få vite mer om driftsform og inntektsmuligheter. Pelsdyrnæringen er en næring med vekstgrunnlag - hvis man ser på etterspørselen etter næringens råvarer.

Samling for lokale tillitsvalgte i Østfold Bondelag

Alle som har lokale tillitsverv i Bondelaget ønskes velkommen til en kveldsøkt på Solhuset, Slitu - hvor fokuset er på eiendomsskatt. Advokat Jan Bangen innleder på temaet, som dessverre, kanskje er et aktuelt tema for mange grunneiere. Hvordan bør lokallagene jobbe i forkant, under og etter et vedtak er fattet i kommunestyret om innføring av eiendomsskatt?

Tid for generasjonsskifte?

Å gjennomføre et generasjonsskifte er en prosess. Noen temaer trenger tid til modning for at man skal kunne ta gode avgjørelser. Er dette en aktuell problemstilling for deg og din familie? Sett dere på "skolebenken" og unngå de verste fallgruvene...

Smaken av Råde

Bøndene i Råde inviterer deg til å smake på lokalprodusert mat. Anledningen er Råde Parkfestival lørdag 12. oktober 2013. Helgrillet Rådelam med rotmos og ovnsbakte poteter, lammekebab, Rådesodd og bringebær-pannacotta. Opplev Bondens Marked - her kan du kjøpe med deg flotte råvarer til å lage din egen middag hjemme, flotte råvarer fra bønder i Råde og omegn.

Kan din arbeidsplass være i fare?

Jobber du med mat? Jobber du i matindustrien? Er du en dem som lager maten vår? Jobber du i butikk, eller transportbransjen? Da er du en av over 100 000 i landet som sørger for at vi alle har mat på bordet, hver dag, tre ganger om dagen – minst! -Bare her i Østfold kan du være en av nærmere 6 000 som sørger for det samme.

Styremøte hos Gjensidige

I morgen samles fylkesstyret i Østfold Bondelag til styremøte i lokalene til Gjensidige på Grålum i Sarpsborg. På agendaen står bl.a.: etter Stortingsvalget, verdiskapingsrapporten fra Agrianalyse og organisatoriske saker: lokale årsmøter, høstens ledersamling, medlemsutvikling etc.

Samling for lokale tillitsvalgte i Østfold Bondelag

Alle som har lokale tillitsverv i Bondelaget ønskes velkommen til en kveldsøkt på Solhuset, Slitu - hvor fokuset er på eiendomsskatt. Advokat Jan Bangen innleder på temaet, som dessverre, kanskje er et aktuelt tema for mange grunneiere. Hvordan bør lokallagene jobbe i forkant, under og etter et vedtak er fattet i kommunestyret om innføring av eiendomsskatt?

Seminar om landbruksbygg i tre

Arrangeres på Bamsrud låven i Eidsberg onsdag 29. oktober 2013. Er du interessert i å bygge landbruksbygg i tre? Vi kan tilby eget seminar om temaet - gårdsbesøk, erfaringer fra fjøs bygget i tre, presentasjon av aktuelle leverandører, samt informasjon om finansiering av driftsbygning i tre.

Tid for generasjonsskifte?

Å gjennomføre et generasjonsskifte er en prosess. Noen temaer trenger tid til modning for at man skal kunne ta gode avgjørelser. Er dette en aktuell problemstilling for deg og din familie? Sett dere på "skolebenken" og unngå de verste fallgruvene...

Nytt Storting - ny regjering - nye muligheter?

Høyre, FrP, KrF og Venstre utgjør et nytt flertall på Stortinget. Østfold Bondelag har forventninger til at kommende regjering er opptatt av å sikre et fortsatt lønnsomt landbruk over hele landet, og en sterk norsk næringsmiddelindustri. Fylkesleder Martha Mjølnerød imøteser et godt, konstruktivt samarbeide med alle politiske partier i fremtiden, til beste for norsk matproduksjon.

Hvor går Norge etter 9. september?

Snart er det valg, og vi er mange som er spente på valgresultatet 9. september, hvem skal styre og bestemme i landet vårt? Hvordan vil valgresultatet påvirke meg, min dag i dag og dagene framover? Hvordan vil jeg merke at vi har en ny regjering? For oss i Bygdeungdomslaget og Bondelaget er vi spesielt opptatt av hvordan situasjonen for vår nasjonale matforsyning blir ivaretatt.

Kort oppsummert: før valget 9/9-13

Nå har vi intervjuet listetoppene til Ap, Høyre, Frp, Venstre, Krf, SV og Sp. Vi har spurt og vi har fått svar. Kort oppsummert: Er du opptatt av norsk matproduksjon? Synes du det er viktig at vi fremdeles skal produsere mat i eget land? Er du bekymret for tilgangen på mat i fremtiden? Da ønsker vi at du setter deg inn i SKILLELINJENE i norsk politikk - om landbruket og i hvilken retning næringen går.

Trøgstinger promoterte landbruket

Siste lørdagen i august var lokale bønder fra Trøgstad på plass på torvet i Skjønhaug, for å grille kyllingklubber og snakke med folk om norsk matproduksjon. Og folk flest ser viktigheten av å ha egen matproduksjon i Norge. Mange positive tilbakemeldinger fra mann i gata i Trøgstad - og hyggelig samsnakk med politiske partier som var ute på stemmesanking denne lørdagen.

SV: Landbruk på dagens nivå

Høstens valg er et Matvalg. Østfold Bondelag er opptatt av skillelinjene i norsk landbrukspolitikk. Vi har stilt alle førstekandidatene fra de politiske partiene noen spørsmål om norsk matproduksjon. Sist ut er SV's May Hansen.

Stort behov for fokus på HMS i landbruket

Behovet for å ha fokus på Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS) i landbruket har ikke blitt mindre med årene. Selv om antall bønder har gått ned, så har gårdene som drives blitt større, maskinparken som brukes det samme og bondeyrket har fått enda flere utfordringer - også når vi snakker HMS. Bondelaget jobber for at bøndene skal ta inn over seg hvor viktig det er å tenke sikkerhet på gården, og at HMS må bli en like naturlig del av arbeidsdagen som det å mjølke kuer, fore grisen eller sitte på traktoren på jordet. Ulykker skjer når man minst venter det!

Seminar om bruk av tre i landbruksbygg

Skal du bygge ny driftsbygning? Vurderer du å bygge i tre? Da bør du ta turen til trebrukseminaret på Bamsrudlåven i Eidsberg 13. juni. Der vil du få informasjon om muligheter og utfordringer ved å bygge i tre, og få se flere eksempler på landbruksbygg i tre.

Planlagt kurs utsatt

Det planlagte kurset for unge bønder - på Kallum Søndre i Rygge onsdag 5. juni 2013 - er utsatt. De påmeldte deltakerne vil få beskjed via e-post og/eller sms. Ny dato vil bli publisert så fort vi har den klar.

Landbrukspolitikk skapte engasjement i Borge

Det var duket for politikerdueller på tema landbrukspolitikk i Bøndernes Hus i Borge torsdag kveld. Bondelagene i Fredrikstad hadde invitert de politiske partiene til å delta - både med innlegg og i den påfølgende paneldebatten. Mange bønder var møtt frem for å høre hva politikerne tenker om fremtiden til landbruket - etter høstens valg.

Åpen gård i Aremark

Førstkommende søndag - 2. juni 2013 - kan du ta turen til Aremark og til familien Voldberg på Aspestrand Søndre. Mellom klokken 1200 og 1700 åpner de dørene på gården og tunet sitt, slik at nettopp du og din familie kan få se og oppleve kulturen, dyrelivet, maten og atmosfæren som finnes på gården. Familien ønsker dere hjertelig velkommen, sammen med lokale aktører som hjelper til: Bondelaget, Bygdekvinnelaget, Bygdeungdomslaget, Historielaget og Skogeierlaget.

Kurs for Unge Bønder 5 juni - Hvordan bli en proff Bonde?

Østfold Bondelags avdeling for unge bønder arrangerer fagkveld i Rygge onsdag 5. juni 2013. Er du ung, i startgropa som bonde og ønsker å oppdatere deg faglig på hvordan bli en bedre bonde? Ja da har vi svaret - Bli med på seminar på Kallum Søndre i Rygge og finn ut hva landbruksøkonomisk rådgiver Ole Chr. Hallesby har å si om saken.

Fullt hus på seminaret "Drukner Østfold i Olje"

Det var ikke plass til flere i låven på Borregård Hovedgård da LO Østfold og Østfold Bondelag arrangerte seminaret "Drukner Østfold i Olje". Vi hadde utfordret politikere, landbruksnæringen og næringsmiddelindustrien til å svare på spørsmålet om Østfold drukner i olje og hva den landbaserte industrien betyr for Østfold. Det hele ble asluttet med en engasjerende politikerdebatt hvor alle de 7 største paritene var representert.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere