Nyheter

Østfoldbønder skaper arbeidsplasser

Fredag 25. august inviterte Østfold Bondelag med stortingskandidater fra Østfold på busstur for virkelig å bli kjent med det fylket de skal representere og fighte for. Vi viste dem bedrifter som på ulike måter bidrar til arbeidsplasser og verdiskaping med utgangspunkt i Østfoldlandbruket.

Velkommen til Åpen Gård 27.august!

Det arrangeres Åpen Gård hos Jarle Syversby i Tomter søndag 27.august. Bli med på en dag full av aktiviteter for hele familien, møt dyra på gården og lær mer om hvor maten vår kommer fra.

Bussen er lastet med politikere

Toppkandidater fra hvert av partiene får besøke Nortura, Aremark og Fru Blom i Degernes sammen med Østfold Bondelag fredag 25.august.

Vil hindre ulvereservat i Østfold

Østfold Bondelag sendte i dag en klage på fylkesmannens avslag på skadefelling av ulv i Rakkestad og Halden kommuner til Miljødirektoratet. - Det er viktig for oss at individer tas ut når de gjør skade på husdyr, også innenfor ulvesona, sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Østfold Bondelag søker om fellingstillatelse

Østfold Bondelag har i dag sendt søknad om skadefelling etter angrepet som skjedde i Degernes i Rakkestad 8. august.

Østfold Bondelag med støtte til å flytte Landbruksdirektoratet til Mysen

I et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet uttrykker Østfold Bondelag støtte til å legge Landbruksdirektoratet til Mysen i Eidsberg kommune, hvis hele eller deler av dette skal flyttes ut av Oslo.

Enighet om fordeling

Faglaga og staten blei 26. juni, enige om fordelingene i den økonomiske ramma Stortinget vedtok 16. juni.

Fortsatt uavklart om jordbruksavtalen

Fredag debatterte Stortinget årets jordbruksoppgjør. Debatten ga ingen klarhet for veien videre med årets jordbruksavtale.

Høy aktivitet på hjemmebane

Bondetinget avholdes i Sarpsborg 14.-15. juni 2017, og Østfold Bondelag har hele ti utsendinger til årsmøtet. Østfoldbenken har vært aktive på talerstolen og talt Østfoldbondens sak.

Ny førstekonsulent i Østfold Bondelag

Ida Marie Strekerud fra Rakkestad er ansatt som førstekonsulent i Østfold Bondelag. Stillingen er en 80 prosent stilling, og Strekerud vil begynne i stillingen fra 19. juni 2017.

Velkommen til Sarpsborg og Østfold

Norges Bondelag arrangerer sitt årsmøte på Quality hotell i Sarpsborg 14. og 15. juni. Fylkesvaraordfører Siv Jacobsen (Ap) og fylkesleder Svend Arild Uvaag ønsket de nær 300 i årsmøtesalen.

Årsmøteuka i gang i Sarpsborg

Årets Bondeting går av stabelen i Sarpsborg onsdag og torsdag denne uken. Bønder fra hele landet setter hverandre i stevne og fylkeskontoret til Østfold Bondelag bærer preg av at de ansatte er på jobb i Sarpsborg og ikke i Askim denne uken. Hvis ting haster, send e-post - ostfold@bondelaget.no og/eller send sms til 91159173 og vi forsøker å svare så fort det lar seg gjøre!

Juni er tiden for markvandringer

Lokale bondelag i Marker, Aremark og Halden avholder markdager i neste uke. Først ut er Marker på tirsdag, etterfulgt av Aremark på onsdag og Berg og Idd på lørdag. Mange muligheter til å få faglig oppdateringer, med andre ord!

Rørende enighet om norsk matproduksjon

Nær 60 tilhørere fikk høre østfoldpolitikernes hyllest til norsk matproduksjon i sine innlegg før pausa, da bondelagene i Fredrikstad og Hvaler inviterte til landbruksdebatt på Bøndenes hus i Borge, 1. juni.

Landbrukspolitisk møte i Borge

Lurer du på hva politikerne mener om landbrukspolitikken i neste stortingsperiode? Fortvil ikke - svaret får du på Bøndenes Hus i Borge torsdag 1. juni 2017 kl. 1900. Hit kommer også politikere fra de største partiene for å fortelle om sitt syn på fremtidens landbrukspolitikk og du har muligheten til å stille spørsmål!

Bønder viser verdiskapinga

Fredag ettermiddag samlet en rekke østfoldbønder seg på torget i gamlebyen Fredrikstad. Der hadde de lagt ut over 750 caps rundt statuen av byens grunnlegger Fredrik II.

Mer på kjøpet

Har du kjøpt en matvare med et grønt klistermerke? Da har du fått mer på kjøpet enn bare mat.

Østfold-bønder deltok på blokade av matvarelagre i Follo

I morgentimene fredag 19. mai 2017 deltok bønder fra Østfold i blokaden av matvarelagre i Follo (Asko i Vestby og Rema 1000 på Langhus). Det hele foregikk stort sett i rolige former og ble gjennomført i henhold til planene. Her følger en liten portefølje av bilder fra dagens aksjon.

Ingen satsing på jordbruket

- Regjeringa viser ingen vilje til å satse på jordbruket, og følger ikke opp Stortingets jordbrukspolitikk. Vi kunne ikke skrive under på en jordbruksavtale som bidrar til å svekke norsk matproduksjon, sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Aksjon i Oslo

Tirsdag 23. mai skal bønder fra hele landet marsjere i Oslos gater. Dette gjør vi i protest mot Regjeringas begredelige tilbud og med håp om at Stortinget ser alvoret i situasjonen. Norge trenger bønder og bønder trenger levelige vilkår for å produsere mat - mat over hele landet!

Solkonferansen 2017

* Tekniske løsninger: Varme, lys og lagring * Støtteordninger og regelverk * Praktiske erfaringer * Leasing og salg

Ny rådgiver i Østfold Bondelag

Heidi Kirkeby fra Eidsberg er ansatt som rådgiver i Østfold Bondelag, og vil begynne i stillingen fra 4. september 2017.

Gir med den ene hånda og tar med den andre

- Regjeringa forholder seg ikke til vedtakene Stortinget gjorde for bare 14 dager siden. Med statens tilbud til jordbruksforhandlingene øker gapet til andre inntektsgrupper, sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Produksjonstilskudd - overgangsåret 2017

I 2017 søkes det om produksjons- og avløsertilskudd både i gammelt og nytt søknadsskjema. Første registrering i det nye søknadsskjemaet gjøres i perioden mellom 1. mai (telledato) og 15. mai (søknadsfrist). Søknaden skal leveres elektronisk, fra og med mai 2017 er det ikke mulig å levere søknad om produksjonstilskudd eller tilskudd til avløsning ved ferie og fritid på papir. Det er ikke mulig å søke etter at fristen har gått ut. Se uthevet i rødt det som gjelder spesielt for mai måned 2017.

Et krav for Østfoldbonden

- De viktigste ressursene i norsk landbruk er matjorda og menneskene som driver den, og nå må bøndene få økonomiske muskler til å satse videre. Jordbruket har levert et krav som er ambisiøst løft på dette området, sier fylkesleder Svend Arild Uvaag.

Berg Bondelag med tidenes medlemsvekst!

I løpet av årets første fire måneder har Berg Bondelag hatt en netto økning i medlemstallet på 52 medlemmer, dette tilsvarer 17,7 % medlemsvekst - eller to skoleklasser, om du vil.... Vi slo på tråden til verveansvarlig i Berg Bondelag, Jon Olav Hauge, for å høre mer om hva som har skjedd.

Ideologisk omkamp

Regjeringa tok i dag nok en omkamp om å svekke eiendomsregelverket for landbrukseiendom. - Uthuling av regelverket til fordel for kapitalinteresser, mener Østfold Bondelag.

Stort inntektsgap mellom store og små gårdsbruk

Ferske tall dag viser at det er et betydelig inntektsgap mellom de store og de små og mellomstore gårdsbrukene. Bondelaget varsler at inntektsgapet vil bli en viktig sak i årets jordbruksoppgjør. – I går ga Stortinget beskjed om å legge til rette for inntektsmuligheter for både store og små bruk, nå forventer vi at dette følges opp i årets jordbruksoppgjør, sier Svend Arild Uvaag, leder i Østfold Bondelag.

Fortsatt økt matproduksjon

Et flertall i næringskomiteen på Stortinget går imot de fleste av regjeringas forslag til ny landbrukspolitikk. - Dette er viktig for framtida til norsk landbruk og matproduksjon, sier lederen i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Hvordan drive kurs- og konferansegård?

Nå har du som ønsker å drive kurs- og konferansetilbud på din gård mulighet til å bli med på en kursserie i tre deler. Bakgrunnen for kurset er at markedet i Oslo, Akershus og Østfold etterspør et større tilbud innen kurs, konferanser og møter, særlig innen det landbruksbaserte reiselivet.

Verdiskapingsrapport for Østfoldlandbruket og tilhørende industri

Ny, revidert Verdiskapingsrapport for Østfoldlandbruket og tilhørende industri ble lansert på Fylkeshuset i Sarpsborg, tirsdag 28. mars. Fylkespolitikere, 1. kandidater til Stortinget og bidragsytere til både Verdiskapingsrapporten og filmen om Østfoldlandbruket. Bidragsytere til arbeidet med Verdiskapingsrapporten er: Fylkesmannen i Østfold, Østfold Fylkeskommune, Østfold Landbruksselskap, Viken Skog og Østfold Bondelag. AgriAnalyse (Anne Bunger og Christian Anton Smedshaug) har stått for analyse og rapport.

Film om Østfoldlandbruket

Det er laget en film om Østfoldlandbruket som ble lansert samtidig som ny, revidert utgave av Verdiskapingsrapporten på Fylkeshuset 28. mars 2017.

Utsatt i tolvte time

Næringskomiteen skulle i går, den 23. mars, avgi sin innstilling til jordbruksmeldinga. Behandlinga i Stortinget er utsatt fram til dagen før kravet fra jordbruket blir lagt fram. Helt unødvendig, mener nyvalgt leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Østfold Bondelag søker rådgiver

Da vår rådgiver begynner i ny stilling fra 1. juli, søker Østfold Bondelag etter ny rådgiver.

Svend Arild Uvaag - ny styreleder i Østfold Bondelag

Eidsberg-bonde Svend Arild Uvaag har blitt ny leder i Østfold Bondelag. Han ble valgt under årsmøtet til Østfold Bondelag den 23. mars på Fjellheim i Spydeberg. Det venter mange spennende oppgaver for den nye lederen, blant annet lansering av ny Verdiskapingsrapport om Østfoldlandbruket og tilhørende industri den 28. mars og Representantskapsmøtet i Norges Bondelag 29.-30. mars.

Leders tale

Leder i Østfold Bondelag, Martha Mjølnerød holdt tale under årsmøtet til Østfold Bondelag. Årsmøtet ble avholdt på Fjellheim i Spydeberg torsdag 23. mars. 70 årsmøtedelegater og 30 gjester tok turen til Spydeberg.

Råde Bondelag - årets lokallag 2016

Prisen "Årets lokallag" deles ut av styret i Østfold Bondelag. Styret gjør en årlig vurdering av lokallagenes aktivitetsnivå, for å finne det lokallaget som har utmerket seg innenfor gitte kriterier. Råde Bondelag kan skryte av å samarbeide godt, påvirke kommunale prosesser bra, være gode på store arrangementer og jobbe aktivt i forhold til pressen.

Innsatsprisen gikk til Einar Enger

Einar Enger fikk Østfold Bondelags Innsatspris for sin mangeårige innsats for landbruket og landbrukets organisasjoner. Enger har tidligere vært ansatt i ledelsen både i Gilde (Nortura) og Tine. Han var også styreleder i Felleskjøpet Agri fra 2011 til 2016.

Eidsberg-jente - årets verver i Østfold Bondelag

Styret i Østfold Bondelag har tildelt Hilde Kristine Jahren Aasgaard heder og ære, samt tittelen "Årets Verver 2016" i Østfold Bondelag. Hilde Kristine har vervet 24 nye medlemmer i forbindelse med Vervestafetten i 2016.

4H-gård som tilleggsnæring på gården?

Er du i tenkeboksen om å utvikle besøksnæring på gården? Liker du å formidle kunnskap om landbruket og liker du å ha beøkende på tunet? Da kan 4H-gård konseptet være noe for deg. 6. april er det informasjonsmøte om 4H-gård på Kalnes, der vi inviterer bønder fra små og store gårdsbruk.

Årsmøte i Østfold Bondelag 2017

Fylkesårsmøte i Østfold Bondelag avholdes på Fjellheim i Spydeberg, torsdag 23. mars 2017. Årsmøtet får besøk av leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes. Årsmøtepapirene finner du her.

Over 80 jenter på kornmøtet på Ås

Over 80 jenter i alle aldre hadde meldt på til Kornmøte for jenter på Vitenparken, Ås. Mange dyktige damer sto på talerlisten og de skuffet ikke. Det var foredrag om alt fra vedlikehold av kantsoner og hydrotekniske anlegg til produksjon av produksjon av lysestaker av avskjær fra møbelproduksjonen til fru Blom.

Fullbooket Fagdag med korntørking og lagring

Tre uker før fristen er fagdagen med tema korntørking og lagring fullbooket! Det vil bli satt opp tilsvarende arrangement på Romerike i begynnelsen av april. Følg med på NLR og Bondelagets nettsider fremover for mer informasjon. Er det fortsatt interesse utover dette, vil det bli satt opp samme type fagdag også neste vinter.

- Kornprodusentene og kraftfôrkunder er avhengige av den samme verdikjeden

Dette var oppsummeringen etter fagbolken om kornhåndtering og -logistikk på årets stormøte korn i Akershus og Østfold Bondelag. Et annet tema samme kveld var Økologisk korndyrking.

Valgnemndas innstilling

Valgnemnda i Østfold Bondelag innstiller på ny leder - sittende fylkesleder Martha Mjølnerød (Spydeberg) ønsker avløsning. Hun gir seg etter fire og et halvt år i lederstolen. Valgnemnda innstiller på opprykk for nestleder Svend Arild Uvaag (Eidsberg). Det endelige valget gjøres av årsmøtet i Østfold Bondelag torsdag 23. mars på Fjellheim i Spydeberg.

Stormøte om korn i Askim

1. mars var det duket for Stormøte om korn. Omkring 275 mennesker møtte opp til politikerdebatt om jordbruksmeldinga og foredrag om korn i Askim kulturhus. Prosjektet "Kornprogrammet 2015-2016" i tillegg til Østfold og Akershus Bondelag, sto ansvarlig for arrangementet.

Stormøte - korn

Årets stormøte om KORN arrangeres i Askim Kulturhus onsdag 1. mars 2017. Politisk debatt og landbrukspolitiske betraktninger med vekt på jordbruksmeldingen. Lederen i Bondelaget, Lars Petter Bartnes stiller, de aller fleste politiske partiene stiller - du bør stille - og få med deg vinterens viktigste møte om korn.

Varsel om årsmøte - Østfold Bondelag

Varsel om årsmøte i Østfold Bondelag ble sendt ut via e-post mandag i forrige uke. I følge våre vedtekter skal medlemmer av årsmøtet varsles 6 uker før årsmøtet avholdes. Årsmøtet avholdes på Fjellheim i Spydeberg torsdag 23. mars 2017, møtet settes kl. 0930 - og er berammet ferdig ca. kl. 1700.

Inspirasjonsforedrag på Bamsrudlåven

Østfold Bondelag har gleden av å ønske velkommen til inspirasjonskveld med flotte tema og innledere. Fredag 10. februar 2017 på Bamsrudlåven i Eidsberg.

Bålaksjon i Østfold

Tirsdag 31. januar var preget av flere vardebål som brant langs E18 og E6 i Østfold. Bakteppe for vardebrenningen er fra gammelt av et varsel om fare - og i denne sammenhengen - bøndenes misnøye med regjeringens fremlagte jordbruksmelding! Vi har forsøkt å samle et lite knippe av inntrykk fra gårsdagens aksjon! Ti bål var tent opp, spredd over hele fylket!

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere