Nyheter

Nettverkssamling for reiselivsbønder i Østfold

Reiselivsprosjektet "En reise i smakfulle landskap" er i feiende utvikling. Det inviteres derfor til ny nettverkssamling på Balke gård - vær med på å påvirke hvor landeveien skal slynge seg videre mot målet om et samlet og frodig grønt reiseliv i Østfold!

Sikkerhetsdag på Shell Solli i regi av landbruket

Førstkommende lørdag inviterer Trygg Arena, i samarbeid med Landbrukets HMS-tjeneste og Østfold Bondelag, til sikkerhetsdag på Shellstasjonen på Solli i Råde. Her vil bønder kunne få informasjon om sikkerhet i landbruket. Det vil bli praktisk opplæring i hjertestarter. Landbrukest HMS-tjeneste vil ha stand, og alle som ønsker å vite mer, bør møte opp på Solli mellom kl 1200 og 1400 lørdag 29. oktober 2012.

Møte for lokallagsledere denne uka

Med mye spennende på plakaten fremover, blir det fullpakket møteprogram. Verving av nye medlemmer og valg 2013 er to av hovedtemaene.

En seier for Østfold!

Det ble dobbelt seier i Østfold, hvor både landbruk og matindustri kommer styrket ut av endringen av tollvernet som ble presentert i dag.

Studietur til Bayern

Omlag 50 Østfold-bønder reiser på studietur til Bayern i oktober! Det er det Bayerske landbruket som skal under lupen, og i løpet av fire innholdsrike dager skal vi rekke over både gårdsbesøk, landbruksskole, foredlingsbedrifter og litt sosialt! Anledningen er den årlige ledersamlingen for lokale tillitsvalgte i Østfold Bondelag. I år er reiseruten lagt utenlands og forlenget med to dager.

Styremøte i Østfold Bondelag

I morgen er det duket for styremøte i Østfold Bondelag. På agendaen står bl.a. ulvesone, Stortingsvalget 2013, vindkraft, importvern, tollvern, statusrapporter for ulike prosjekter i Østfold Bondelag, organisatoriske saker utover høsten og vinteren - for å nevne noen. Siste hånd på verket i forhold til den planlagte fagturen til Bayern i oktober vil også bli lagt.

Egen buss til Agroteknikk

Innimellom gjør bønder ting sammen! Ja, hvertfall gjør de det i Våler/Svinndal Bondelag. Fredag 16. november blir det satt opp buss sponset av nevnte lokallag - med reisemål Agroteknikk-messen på Lillestrøm. Sosialt, hyggelig, alt medlemmene må gjøre selv er å betale inngangsbilletten!

Bønder i byen i Askim

I morgen, lørdag 15. september er det duket for nok et Bønder i Byen-arrangement på Askim Torg. Dette tradisjonsrike arrangementet har mange spennende aspekter, du kan oppleve smaksprøver fra Askim Frukt og Bærpresseri, du kan kjøpe honning, egg, saueskinn, bakt potet og mye mer. Vi tror det er verdt turen innom Askim Torg i morgen - starter kl 1000.

Grøftetilskudd fra neste år

Våte somre og vanskelige innhøstingsforhold de siste årene, har tydelig vist at grøftetilstanden er for dårlig og at det bør grøftes mer. I jordbruksavtalen for 2012/13 er det satt av 100 mill. kroner til grøfting.

Kurs i praktisk HMS-arbeid

Nå er datoene for høstens kurs klare. Det er fremdeles mange bønder i Østfold som ikke har gjennomført, så meld dere på!! Kurset er skreddersydd landbruket, og gir bønder nødvendig kompetanse slik det nå er krav om…..

Fremtidsmuligheter i Østfoldvinden

- Vi etterlyser en mer offensiv og fremtidsrettet innstilling for utnyttelse av vindkraft i fylket, sier leder i Østfold Bondelag Martha Mjølnerød.

Huseiere og ny samvirkelov

MØTET ER UTSATT TIL NOVEMBER 2012 - NY DATO KOMMER SNART. Torsdag 13. september 2012 er det klart for informasjonsmøte om hvordan ny Samvirkelov påvirker eierforholdene til Bøndenes Hus. Mats Olsen fra Selskapet for Norges Vel kommer for å informere, stedet er Bøndenes Hus i Våler og Svinndal - kl 1800. Råde Bondelag er tidlig ute, de har allerede omorganisert seg, og har ting på stell for sitt Bøndenes Hus i Karlshus.

Gode Østfoldske råvarer, mat og kulturtradisjoner på Matfold.

Førstkommende lørdag er det duket for nytt Matfold i Fredrikstad.

Planer om større endring i gårdsdrifta?

Utvide eller endre eksisterende produksjon, starte opp en ny samarbeidsform eller helt ny næringsvirksomhet - meld deg på et kvalitetssikret kurs fra Norsk Landbruksrådgivning SørØst.

Sydvestlinken - NVE har fastsatt utredningsprogram

Statnett planlegger en 110 km kraftledning fra svenskegrensen, via Østfold fylke til Tønsberg. Ledningen er et prosjekt i samarbeid med Svenska Kraftnät. Nå foreligger det hva Statnett må utrede.

Vindkraftplan på høring

Østfold Bondelag jobber i disse dager med et høringsinnspill til Fylkeskommunens vindkraftplan. Frist er 10. september.

Tre østfoldprodukter til "Det Norske Måltid"

Sursild fra Manstad, havrerot fra Råde og og emmer fra Spydeberg er plukket ut til å representere region Østpå i årets utgave av TV-programmet "Det Norske Måltid".

Vikariat - HMS-rådgiver landbruk i region Østfold

Ute etter ny jobb? Kanskje HMS-rådgiver landbruk i region Østfold kan være noe for deg. HMS-rådgiver skal, sammen med det øvrige personalet i bedriftehelsetjenesten, drive forebyggende arbeid innen helse, miljø og sikkerhet overfor landbruket i regionen. Arbeidet består av rådgivning og kartlegging innen arbeidsmiljø og arbeidsteknikk mot våre medlemmer. Stillingen medfører mye bilkjøring til medlemmene i distriktet.

Skattekurs 2012 - Østfold Bondelag

Vi ønsker våre samarbeidende regnskapskontorer velkommen til skattekurs i regi av Østfold Bondelag. Vi er første fylke ut og har derfor med oss alle de seks foredragsholderne til Norges Bondelag. Kurset avholdes på Hurdalsjøen Kurs- og konferansesenter i tidsrommet 11.-12. oktober 2012. OBS: merk dere ny dato! Endret fra 9.-10.11.12 til 11.-12.11.12.

Bonden eier samvirke!

– Jeg elsker samvirke, og det bondeeide samvirke er høyst privat! Det sa statssekretær Harald Buttedahl under samvirkeseminar på Markens Grøde i Rakkestad.

Damer på toppen

Martha Mjølnerød fra Spydeberg er ny fylkesleder. Etter 66 år med mannfolk på toppen, går Martha nå inn som første kvinnelige fylkesleder i Østfold Bondelag (stiftet i 1946).

Felles styremøter til felles forståelse

- Gjensidig tillit og respekt for hverandre, og ikke minst viktighet og riktighet av et landbruk i hele landet, sa fylkesleder i Nordland Bernt Skarstad i sin innledning på Nordlands presentasjon da Østfold Bondelag og Nordland Bondelag møttes på Hvaler Gjestegiveri denne uken. - Etter dette møtet har vi fått økt kunnskap om hverandres hverdag og utfordringer, og ikke minst fått diskutert noen viktige prinsipper i norsk landbrukspolitikk, sier Martha Mjølnerød, helt fersk fylkesleder i Østfold Bondelag

Felles styremøte på Hvaler idag

Det blir full forbrødring og forsøstring på Hvaler Gjestegiveri, når styret i Østfold Bondelag tar imot styret i Nordland Bondelag senere i dag. Østfold Bondelag er allerede godt igang med eget styremøte på Hvaler, og når Nordland-delegasjonen ankommer, blir det diskusjoner rundt felles problemstillinger og kanskje muligheter for å få litt innblikk i hverandres ulike utfordringer?

Samvirkeseminar på Markens Grøde

Østfold-bonden forlater samvirket - hvorfor er det slik?

Unge Bønder-samling på Markens Grøde

Privat vs. samvirke er tema i debatten på samvirkeseminar på Markens Grøde 10.august. Statssekretær Harald Oskar Buttedahl kommer på frokost, gjør du? Meld deg på i dag, de første 40 får gratis inngang!

Starten på en reise i smakfulle landskap

Fylkesmannen i Østfold og Østfold Bondelag samarbeider om prosjektet «En reise i smakfulle landskap» der gårdene i Østfold får drahjelp for å utvikle sine tilbud til tilreisende, danne nettverk og drive felles markedsføring og utvikling av reiseruter.

RMP-søknadsskjema og veileder 2012 er klar

Årets informasjonsmateriell og søknadsskjema for regionale miljøtiltak i landbruket (RMP) i Østfold er klar, og sendes i posten til alle som mottar produksjonstilskudd. Søknadsfristen er 1. oktober.

Flere timer på avløserne i sommermånedene

Det blir litt ekstra utbetalinger fra Landbrukstjenesten i Østfold i juli og august.

Høner og frukt i skjønn forening

Lykkelige økohøner som tusler rundt i frodige frukthager - en mulig vinn/vinn situasjon for både bonden og høna viser et nylig avsluttet prosjekt hos Fylkesmannen i Østfold.

Samvirkeseminar på Markens Grøde

Samvirke eller ei, hva skal man velge og hvorfor? Hva blir konsekvensene av de valgene man tar og hvilke muligheter og alternativer finnes egentlig? Dette er spørsmål som vil bli stilt når Markens Grøde inviterer til samvirkeseminar 10. august.

Nyheter i nettbutikken

I nettbutikkern til Norges Bondelag får du nå tak i grønne BONDE t-skjorter til barn og BONDE singletter til dame

Innregistrering av mobilnummer i medlemsregisteret

Etter brudd og mobilisering til aksjoner i mai så vi hvor viktig det er at vi kan nå medlemmene våre kjapt. Derfor er en av oppgavene til sommervikaren å registrere mobilnummer på alle våre 4512 medlemmer.

Sommerstengt på kontoret

Kontoret tar sommerferie og er stengt i juli.

Bygdebøker til salgs

Savner du en bygdebok i bokhylla? Lurer du på hvem som kom først, din eller naboens slekt? Stikk innom kontoret, vi har bygdebøker på lager og selger de ut for 50,- kr per bok.

Innhenter kunnskap fra bønder i Rakkestad

I løpet av sommeren blir flere bønder fra Rakkestad invitert til å delta i en spørreundersøkelse. Målet er å kartlegge hva det koster i kroner og øre for bonden å gjennomføre miljøtiltak for bedre vannkvalitet.

Leder Bjørn Gimming runder år

Vi gratulerer med 40-årsdagen!

Mat i farta

Årets beste spisested langs vei og vann skal kåres i Ganefart 2012. Du kan være med og stemme! Kanskje finner du en favoritt i Østfold?

Bjørn Gimming og Kristin Ianssen innvalgt i styret i Norges Bondelag

Bjørn er valgt inn som styremedlem og Kristin som 1.vara. Østfold Bondelag gratulerer med tilliten og ønsker lykke til!

Er du i god behold?

Tenker dere mye på egen helse oppi alt det praktiske som må gjøres, eller er det noe som først kommer opp i bevissheten når noen blir skadet? Er verneutstyret PÅ når du f.eks sprøyter?

Høstens Praktisk HMS-kurs 2012

Nå er datoer og innhold for høstens kurs i Praktisk HMS-arbeid klart.

- Ikke med lua i handa

nei, vi skal ta lua på, - det kler oss bedre! Med rakrygga stolthet skal vi fortelle om norsk landbruk, slik innledet Kristin Ianssen sitt innlegg under temadebatten på bondetinget i dag. Det er stortingsvalget 2013, og jobbing frem mot hvordan man skal få satt matproduksjon på agendaen opp mot valget som sto i fokus.

Utfordringer for grøntnæringa

- erstatningsordningene er ikke tilpasset dagens grøntproduksjon, sa Berit Ullestad. Hun er leder i felles grøntutvalg for Østfold og Akershus. Vi har kolleger som har spesialisert seg på en produksjon og blitt store på den. Når været slår ut avlingen snakker vi enorme tap for bonden, dagens tak må heves, sa Ullestad.

Grunneiers rettigheter innskrenkes og ansvaret øker?

Det stilte Per Ludvig Spydevold spørsmål ved i sitt innlegg. "Fordrer statens tarv at Nogen maa afgive sin rørlige eller urørlige eiendom til offentlig brug, saa bør han have fuld erstatning fra statskassen" -Spydevold siterte grunnlovens paragraf 105 under årsmøtet, og det med god grunn.

Lokale smaker fra lokal kokk på bondetinget

Østfold Bondelag er stolt av at årets Bondelagskokk, Kurt Øraas kommer fra Halden, og også iår er det han som står for middagen til rundt 250 gjester. Under kveldens middag er det duket for smaker fra både Østfold, Akershus og andre deler av landet. Kjærlighet til norsk mat - ja, i høyeste grad!

- Nå må vi brette opp ermene

Dette sa fylkesleder Bjørn Gimming under sitt innlegg på årsmøtet. - Det var riktig med et brudd i år, men har vi oppnådd den innflytelsen vi trenger? Nå er det 2013 vi må jobbe mot. Det er uhyre viktig at vi nå jobber godt opp mot alle partier før valget i 2013 i forhold til å skape forståelse for landbruket.

Årsmøtet i gang på Lillehammer

Denne uka er det Bondeting på Lillehammer. Rundt 250 bønder, gjester, politikere og en statsråd er samlet for å diskutere landbruk og landbrukets utfordringer.

Åpen Gård på Trøgstad Bygdemuseum

Det blir noe å se på for hele familien når Trøgstad Bondelag inviterer til Åpen Gård førstkommende søndag.

Østfolddamer i Bygdekvinnelagsstyret

Østfold har nå hele tre damer i Norges Bygdekvinnelags styre. Solveig Homstvedt som nytt styremedlem og Marie Herrebrøden som 3.vararepresentant. Anette Raakil er NBUs representant i styret.

Bondelaget på burgerbesøk

McDonald's i Råde sendte sine ansatte på gårdsbesøk for å lære om råvarer. Forrige uke var det fylkesstyrets tur til å se hvordan kua blir til burger. Det ble et lærerikt og morsomt besøk.

Biogass fokus i Østfold

Et arbeid med en mulighetsanalyse for biogassutbyggong i Indre Østfold, Rakkestad og Halden er i gang. – Målet er å kartlegge og utløse bruk av våtorganisk avfallsressurser til ny biogassproduksjon i Østfold, - det sier en av prosjektlederne Ivar Sørby i Biogass Østfold. – Bondelaget er med i prosjektet for å se på mulighetene også for landbruket, sier Rolf Øyvind Thune, styremedlem i Østfold Bondelag.

Våre samarbeidspartnere