Nyheter

Varsel om årsmøte Østfold Bondelag 2018

Østfold Bondelag avholder sitt årsmøte 15. mars 2018 på Hafslund Konferansesenter i Sarpsborg. I tillegg til de ordinære årsmøtesakene vil det bli mange godbiter, f.eks vil regiondirektør i NHO Roald Gulbrandsen innlede.

Forvaltningsplan for gås i Råde, Rygge og Sarpsborg

I høst har også Sarpsborg vedtatt forvaltningsplan for gås, som da omfatter «Forvaltningsplan for gås i Rygge, Råde og Sarpsborg kommuner 2017-2019».

Møtte Østfoldbenken med gulrøtter

Styret i Østfold Bondelag møtte fire av Østfolds stortingsrepresentanter på Momarken travbane. Med seg på ferden videre fikk representantene østfoldbøndenes syn på ulike dagsaktuelle saker, og hver sin pose med matvarer fra Østfold.

Grunneierorganisering er nøkkelen til suksess

8. januar møttes grunneier- og jegerorganisasjoner fra grensefylkene Østfold, Akershus og Hedmark for å snakke om hvordan vi skal takle innvandring av villsvin fra Sverige hos Norges Bondelag.

Bondelaget i dialog med LO

Fredag avholdt Østfold Bondelag møte med LO i Østfold. "Slike dialogmøter er svært viktige for å skape forståelse for ulike og felles utfordringer, og ikke minst legge grunnlaget for samarbeid i årene framover" sier Svend Arild Uvaag, leder i Østfold Bondelag.

Jakta fortsetter

WWF Norge fikk ikke medhold i Oslo tingrett om at lisensfellingen av ulv må stanses. Bondelaget mener det er en riktig beslutning.

Gi innspill til jordbruksforhandlingene

Studieheftet er nå på vei ut til dere i lokallaga. Benytt anledningen til å gi innspill innen fristen 19. februar.

Julehilsen 2017; Kjære kollegaer og venner !

Året har vært fylt av alt vi legger i en spennende tid for landbruket. En av de viktigste milepælene er jordbruksoppgjøret.

Landbrukshelg i Østfold 10. - 11. februar 2018

For fjerde gang arrangeres det Landbrukshelg i Østfold, og du er hjertelig velkommen til å bli med! Dette er en møteplass for folk i alle aldre og kurstilbudene er åpne for alle interesserte.

Fortsatt matproduksjon – om politikerne vil

- Kommunekartet for Indre Østfold tegnes nå på nytt – dette gir nye muligheter for å tenke mer helhetlig for bruken av arealene våre.» sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag. - Av den grunn er Østfold Bondelag svært opptatt av hva Det faste utvalg for plansaker i Askim vil bestemme seg for når de skal behandle eventuell nedbygging av Sekkelsten i sitt møte mandag18. desember.

Stortinget freder Opplysningskontorene foreløpig

Fortsatt drift av opplysningskontorene, 75 millioner til omstillingsmidler og reversering av kuttet til frivillige organisasjoner var blant sakene som ble endelig vedtatt av Stortinget i går i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2018.

Det feires i Østfold

I dag er vi 4 882 medlemmer i fylkeslaget. Vi har dermed vokst forbi det som var målsetningen vår for 2017. Hurra!

Hva skjer i årets WTO-forhandlinger?

Norges Bondelag v/Bjørn Gimming fra Østfold er tilstede når Verdens Handelsorganisasjon (WTO) møtes til ministermøte i Buenos Aires, 10.- 13. desember 2017. Flere forslag som er lagt fram i forkant av møtet kan få dramatiske følger for norsk landbruk, og kreve omfattende reformer av norsk landbrukspolitikk.

Intercity engasjerer

7. desember møtte over 10 tillitsvalgte i de berørte Bondelagene langs den planlagte InterCity-banen fra Moss til Østfold på Thorsø herregård i Fredrikstad. Spørsmålene var spesielt mange da Bane NOR la fram sine planer for banen.

Bondelagene diskuterer InterCity - utbygging

Østfold Bondelag samler i kveld alle lokallag i kommuner som blir berørt av InterCity-utbygginga mellom Moss og Halden fram mot 2030.

Felling av ulv

Fredag kom beskjeden om at to ulveflokker delvis innenfor ulvesonen kan tas ut. – Det er viktig med et vedtak om at jakta utenfor ulvesonen skal tas opp igjen.

Ber om at mindre dyrka mark tas til vei

Østfold Bondelag ser med stor bekymring på at Statens vegvesen ønsker å regulere 6 meter på hver side av fylkesvei 124 til veiformål. Totalt er det snakk om omdisponering av 50,6 dekar dyrka mark til denne veistrekningen.

Regnskapsførerne skoleres

I dag og i morgen (30.11 og 01.12) avholdes Bondelagets Skattekurs på Holmsbu Hotell og Spa for omtrent 150 ansatte ved samarbeidende regnskapskontorer i Akershus og Østfold.

Glyfosat godkjent i fem nye år

Denne uken godkjente EUs medlemsland fortsatt bruk av ugressmiddelet glyfosat i fem år.

Krever sterkere vern

Torsdag møtte Østfold Bondelag sammen med 19 organisasjoner og lokale jordvernaksjoner for å overlevere et felles krav om sterkere vern av matjorda utenfor Stortinget.

Landbruk på utstilling

Utstillingen Skiptvet er et resultat av prosjektet «Landbruksspørsmål – gårdskunst i Skiptvet 2013-18.» Åtte kunstnere har over tid oppholdt seg på gårdene Berg, Ruene, Nordre Solberg, Hoel Vestre, Skaug, Vister, Øvre Svartedal og Onstad. Her får du en smakebit - og ta gjerne turen til Alby på Jeløya hvor utstillingen står fram til 17. januar

Stemingen i taket på ledermøte i bondelaget

17. og 18. november var lokale tillitsvalgte fra bondelagene, samvirke og andre landbruksorganisasjoner samlet til Østfold Bondelag sitt ledermøte på Jeløya 2017. De landbrukspolitiske diskusjonene gitt høylydt, ispedd politiske refleksjoner fra Aslak Bonde og ikke minst hvordan vi lykkes så bra i landbruket med vår omdømmebygging sett fra kommunikasjonssjef Gro Tvedt Anderssen i Felleskjøpet. Se stemningsrapport her

Forvaltningsfeil stopper ulvejakt

Tirsdag kom dommen fra Oslo tingrett som stanser ulvejakta midlertidig. WWF har saksøkt staten og krever ny norsk ulveforvaltning.

Fagdag korntørker og kornlager

Onsdag 6. desember fra kl 09.30 til 15.30 på Grønt Fagsenter Hvam. Etter en lang og vanskelig innhøsting er det blitt mer aktuelt enn noen gang og vurdere egen korntørke på gården.

Vegvesenet tar seg til rette

Østfold Bondelag ser med stor bekymring på at Statens vegvesen ønsker å regulere seks meter på hver side av fylkesvei 124 til veiformål (sikkerhetssone). Tirsdag møter Østfold Bondelag Statens vegvesen Region Øst for å drøfte konsekvensen for matproduksjon og nedbygging av matjord om denne type sikkerhetssoneomreguleringer øker.

Bondeledere samles

I helgen samles lokale tillitsvalgte fra bondelag, samvirke og andre gjester fra Østfold til ledermøte. At stedet for møtet i år er Jeløya er ikke tilfeldig. Ledermøtet skal selvfølgelig besøke kunstutstillingen «Skiptvet» på Alby som har ulike skråblikk på landbruket. Og på turen dit får vi informasjon om muligheter for å drive matproduksjon i landskapsvernområdet på Søndre Jeløy.

Følger viktig rettsak

Norges Bondelag og fire andre organisasjoner har gått sammen og erklært partshjelp med staten i forbindelse med WWFs søksmål om ny ulveforvaltning og øyeblikkelig stopp av ulvejakten i Østfold, Akershus, Oslo og Hedmark. I dag, tirsdag 14.november, møtes partene i Oslo Tingrett. - Dette søksmålet setter hele den norske rovdyrpolitikken på spill, sier Østfold Bondelag som i morgentimene reiser til Oslo for å følge denne svært så prinsipielt viktige rettssak.

Regnskapsførere skoleres

Torsdag avholdt bondelaget felles temadag for regnskapsførere, -rådgivere og -konsulenter i Vestfold, Akershus og Østfold. Omtrent 70 personer var i dag samlet i Oslo på Thon Hotel Vika Atrium for å lære mer om bokføringsregelverket og lønn og HR.

Kornskolen 2017

Kornskolen er et grunnleggende kornkurs for de som ønsker å lære om korndyrking. Kurset er åpent for alle! Det blir fem kurskvelder med nytt tema hver kveld, samme program i Østfold og i Akershus. Det er begrenset antall plasser, førstemann til mølla!

Verv en venn i november

Bondelaget er organisasjonen for bønder og alle som er opptatt av hvordan maten produseres. – Nå setter vi inn støtet for å få enda flere med på laget, sier fylkesleder Svend Arild Uvaag og sparker i gang vervekampanjen i Østfold.

Inviterte til dialog om rovdyr

Østfold Bondelag inviterte 2. november forvaltning og næring til dialog om rovdyr etter beitesesongen 2017. Tall fra Statens naturoppsyn (SNO) viser at totalt 62 sau er bekrefta tatt av rovdyr i fylket i 2017; 21 til gaupe og 41 til ulv. Dette er et mye større antall enn de foregående åra.

Nyskapingskonferanse - påmelding denne uken

Vil du utvikle gården din videre, skape ny næring og skaffe din egen arbeidsplass? Ønsker du ny kunnskap, inspirasjon og større nettverk? Velkommen til Nyskapingskonferansen 2017. Årets tema er: Fra volum til nisje – det kan la seg kombinere

Hjelp oss å synliggjøre trua matjord i Norge

Over hele Norge trues matjord av å bli lagt under betong og asfalt. Pågår det planer om å bygge ned matjord nær deg? Hjelp oss å kartlegge og synliggjøre trua, norsk matjord!

Klage oversendt direktoratet

Bondelaget aksepterte ikke avslag på søknad om skadefelling, og sendte i forrige uke klage på avslaget. Dette fikk støtte av Trøgstad og Eidsberg kommune. Klagen ble ikke tatt til følge hos Fylkesmannen i Østfold og den er derfor oversendt Miljødirektoratet for endelig avgjørelse.

Søk avlingsskadeerstatning innen 31. oktober

Er du en av dem som kan ha hatt så stor avlingssvikt i denne vekstsesongen at du ønsker å søke erstatning ? Husk at siste frist for å søke er 31. oktober.

Østfoldbønder snur alt på hodet

Det graves hull og dype renner på jorde etter jorde i Østfold om dagen – hva er det bøndene driver med nå da?

Planer om å grøfte

I årets jordbruksforhandlinger ble partene enige om å prioritere drenering som et målrettet og verdifullt klima- og miljøtiltak. Derfor er nå tilskuddssatsene for drenering doblet fra 1.juli.

Årsmøter i lokale bondelag

I disse tider avholdes det årsmøter i Østfold sine 24 lokale bondelag. Det har vært stor aktivitet gjennom arbeidsåret 2016/2017. Nå skal lokallagene utforme planer og aktiviteter for neste arbeidsår.

Arealkurs engasjerer

Nærmere 50 interesserte grunneiere og bønder deltok på arealkurs i regi av Østfold, Akershus og Norges Bondelag. Kurset omhandlet alt fra hvordan bør du kontakte politikere og påvirke i lokale arealsaker, hva som er regulert i ulike lovverk, hva må søkes og ikke, når er det mulig å påvirke og når er det alt for seint.

Søk RMP i god tid før 15. oktober

Søknadsfristen for å søke Regionale Miljøtilskudd (RMP) er 15.oktober. Vi anbefaler å søke i god tid før fristen.

Søk produksjonstilskudd nå

Denne søknadsomgangen gjelder planteprodusenter, husdyrprodusenter og birøktere. I tillegg kan du søke tilskudd til avløsning ved ferie og fritid. Søknadsomgangen åpner 1. oktober (telledato) og søknadsfristen er 15. oktober. Når du leverer søknaden innen fristen har du mulighet til å endre opplysningene i søknaden inntil 14 dager etter fristen.

Ny fellingstillatelse sendt

For andre gang i årets beitesesong sender Østfold Bondelag en søknad om å skadefelle ulv. Søknaden blei sendt denne uka, etter at en ulv hadde tatt ei søye i Trøgstad.

Stor avlingssvikt i år ?

Mye nedbør den siste tiden har gjort innhøstingen problematisk for mange. Har du vesentlig avlingssvikt kan du søke om erstatning. Avlingssvikten må ha en klimatisk årsak som det ikke er mulig å sikre seg mot, og det er noen viktige ting du selv må huske å gjøre for å få erstatning.

Bli med på arealkurs

12. oktober arrangerer Østfold Bondelag, sammen med Akershus Bondelag, arealkurs på Vitensentret på NMBU på Ås. Kurset er spesielt retta mot alle grunneiere, uansett størrelse, og er åpent for alle.

Viktig frist festekontrakter

Leier du ut tomter, og har festekontrakter som gikk ut før 1.7.2015 har du frist ut året 2017 for å regulere med tomtepris. Utmarksavdelingen kan hjelpe deg hvis du er usikker.

Unyansert fra biskopen

Bønder i Borg bispedømme reagerer på kjøtt-utspillet fra biskop Atle Sommerfeldt. Biskopen setter en viktig næring i bispedømmet i et uheldig og unyansert lys, sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Hvordan takler vi en vanskelig innhøsting?

To uker med regn midt i innhøstinga skaper betydelige problemer for de fleste kornbønder. Jorda er gjennombløt, og det må renne unna noe før en kommer ut på. Tunge maskiner gir stor skade på jordstruktur på så bløt jord.

Østfoldbøndene gratulerer

- Vi vil gratulere samtlige representanter som har fått Østfoldvelgernes tillit til å representere oss på tinget i 4 år framover, sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Evaluering av fire år med Frp-styrt landbrukspolitikk

Norge blir ofte sett på som annerledeslandet, men hva er suksessfaktoren for at vi har lykkes bedre enn våre naboland med landbrukspolitikken ?

Stortingskandidatenes tanker

Østfold Bondelag inviterte stortingskandidater på tur for å vise fram verdiskapingen i Østfoldlandbruket. Turen ga en mengde inntrykk og ikke minst gode samtaler. Vil du høre hva vi snakket om ?

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere