Nyheter

Gras på dagsorden

Både leder og nestleder i Østfold Bondelag viet sin taletid på arealtilskudd for grovfôr i sone 1 i sine innlegg på Bondetinget, som avholdes 6. og 7. juni på Lillehammer. Dette tilskuddet blei halvert i jordbruksforhandlingene 2016 og fjernet i 2017, noe som har opprørt mange østfoldinger.

Følg bondetinget direkte

Årsmøtet i Norges Bondelag 2018 er igang, og fra onsdag klokka 08.30 kan du følge årsmøtet direkte her.

Ikke god nok dyrevelferd

I dag er Mattilsynets rapport klar, etter tilsyn hos halvparten av slaktegrisprodusentene i Rogaland. Dyrevelferdsprogrammet som er i gang vil bedre dyrevelferden.

Bondelaget peker på løsninger

Det er invitert til høring på handlingsprogram for fylkesveger og kollektivtransport 2019 – 2022 som er en sentral del av Regional transportplan for Østfold mot 2050. Østfold Bondelag behandla høringsforslaget på styremøtet 30. mai 2018, og er i sitt tilsvar opptatt av å peke på praktiske løsninger som kan gjøres for å minske behovet for å bygge ned matjord, men allikevel oppnå behovet for å oppgradere mindre veier, gang- og sykkelstier, hensettingsplasser for tog, behov for grunnerverv osv.

Markdager om kantsoner

Vannområde Glomma sør arrangerer, sammen med bondelag og kommuner, markdager om skjøtsel av kantsoner langs bekker. Neste mulighet er mandag 4. juni i Sarpsborg.

Energianalyse på pilotgårder - ny kurskveld

Det er nå gjennomført energianalyse på 6 pilotgårder i Østfold. Prosjektet "Klimasmart landbruk i Østfold" inviterer til kurskveld onsdag 13. juni for en presentasjon av resultatene. Her vil Norges Vel presentere analysene og forslagene til energiomlegging på den enkelte gård/produksjon. Videre vil Norges Vel gjennomgå et enkelt verktøy i excel som viser hvordan dere kursdeltakere selv kan legge inn tall fra egen drift.

Beregn utslag av årets jordbruksavtale for ditt bruk

Her kan du legge inn opplysninger om din gård og drift, og beregne hvordan årets jordbruksavtale slår ut for dine inntektsmuligheter framover.

Beredskapstelefon for rovviltskader

Om det skulle bli rovviltskader på beitedyr i sommer har Fylkesmannen en beredskapstelefon som er betjent i beitesesongen. De har også laget en informasjonsbrosjyre for beitebrukere. Les alt om dette her.

Valgkomiteens innstilling er klar

Valgnemnda innstiller på gjenvalg av ledertrioen i Norges Bondelag, noe som betyr at Bjørn Gimming, Østfold er foreslått gjenvalgt som 1. nestleder. Videre er det gledelig at Martha Irene Mjølnerød fra Østfold er foreslått som ny varaordfører.

Avtale mellom jordbruket og staten

Jordbruksorganisasjonene har blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2019.

Jordbruket har løsninga

- Jordbruksoppgjøret har starta, og det handler om langt mer enn tall, skriver fylkesleder Svend Arild Uvaag i et innlegg denne uken. Les flere av hans betraktninger om de pågående forhandlingene her.

Starter forhandlinger

Jordbrukets forhandlingsutvalg varsla mandag ettermiddag at de går til forhandlinger med staten om en jordbruksavtale for 2018.

Imøtekommende - men er det realistisk ?

Staten la i dag fram sitt tilbud til jordbruket. – Staten kommer oss delvis i møte på behovet for kostnadsdekning gjennom å tilby en inntektsramme på 1 milliard kroner, hvor 670 millioner er budsjettmidler, sier leder i Østfold Bondelag Svend Arild Uvaag. - Tilbudet er basert på en antagelse om at 348 millioner kroner skal hentes ut i markedet, som følge av at vi får dette i balanse. Vi stiller spørsmålstegn ved realismen i dette, sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Staten legger fram sitt tilbud i dag

Staten legger i dag, fredag, fram tilbudet i årets jordbruksforhandlinger. Det er berammet en pressekonferanse hvor tilbudet presenteres kl. 13.00.

Skarpe reaksjoner på Regional transportplan

- Det er på ny en stor skuffelse å se at jordvern og dyrka mark kun er nevnt én eneste gang i forslag til regional transportplan mot 2060, som nå er på høring, sier fylkesleder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag. Dette dokumentet skal legge grunnlag for de kommende handlingsprogrammene, og har nevnt dyrka jord kun i en drøfting om fortetting under avsnittet «Miljø» på side 12. Ikke en gang under avsnittet «Målkonflikter» er de matproduserende arealene nevnt med et eneste ord.

Moderat og løsningsorientert

Jordbrukets krav møter dagens utfordringer i landbruket med nødvendige og framtidsretta løsninger, sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

I dag kommer kravet

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag forhandler med staten om rammevilkårene for alle norske bønder. I dag leverer de felles krav til staten ved Landbruks- og matdepartementet.

Østfold mot 2050 - signaler fra Østfold Bondelag

Østfold Bondelag har behandla forslag til Fylkesplan for Østfold "Østfold mot 2050", og er godt fornøyde med at vern av matjord, enten den er dyrka eller dyrkbar har fått såpass stor oppmerksomhet. Det er allikevel etter vårt syn områder som må ut av planbestemmelsene, bemerker fylkesleder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

Smaken av verdiskaping og arbeidsplasser i Fylkestinget

I dag møtte Østfold Bondelag et samlet Fylkestinget i Østfold med «Smaken av verdiskaping og arbeidsplasser». De fikk servert alles favorittrett; pannekaker, en smakebit av pannekakeråvarenes vei fra bonde til stekepanne, og hva dette betyr i form av verdiskaping og arbeidsplasser.

Bli med på Åpen Gård på Facebook

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

Forventer kraftig inntektsnedgang for Østfoldbonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. Bønder som produserer fjørfe, svin og korn, som er typiske Østfoldproduksjoner, rammes særlig hardt.

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Informasjon til beitebrukere i Østfold 2018

Om det skulle bli rovviltskader på beitedyr i 2018 har Fylkesmannen beredskapstelefon som er betjent i beitesesongen. De har også laget en informasjonsbrosjyre for beitebrukere.

Kornprogrammet inviterer til fagtur til Sverige

I morgen reiser vi på tur. Nå er oppdatert program lagt inn i denne nettsaken. For tredje året på rad inviterer kornprogrammet til fagtur. Denne gangen går turen til Sverige, det blir gårdsbesøk og en dag på landbruksmessen Brunnby Lantbrukardagar.

Fagdag korntørker og kornlager 10. april

Vi har arrangert flere svært populære og nyttige fagdager om korntørker og lager. Denne gangen blir det i nytt område.

Nyttig med møte om rovdyr i forkant av beitesesongen

Mandag 19. mars møtte nær 30 husdyrbønder opp på Bamsrudlåven i Eidsberg for å få med seg siste status for rovdyr i Østfold, hva de kan gjøre for å hindre angrep og hva kommunene og Bondelaget gjør i akutte situasjoner.

Verdiskaping var gjennomgangstemaet

Landbrukets betydning for verdiskaping og antall arbeidsplasser i Østfold sto i sentrum under de politiske innledningene på årsmøtet i Østfold 2018. Årsmøtet fikk innledninger av direktør i NHO Østfold, Roald Gulbrandsen, generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge og ordfører i Sarpsborg kommune Sindre Martinsen – Evje åpnet møtet med å ønske velkommen til solbyen Sarpsborg

Gjenvalg for Uvaag

Eidsberg-bonde Svend Arild Uvaag har blitt gjenvalgt som leder i Østfold Bondelag på årsmøte som i dag er avholdt i Sarpsborg. Ny i styret er Henning Lyche Røed fra Råde. Det var et samstemt årsmøte som valgte et styre som det nå venter mange spennende oppgaver for utover våren.

Innsatsprisen 2017 til Toralf Hvidsten

Østfold Bondelag deler hvert år ut en innsatspris til en eller flere person(er) som på en eller annen måte har lagt ned en mangeårig og/eller enestående innsats for Østfoldlandbruket. Toralf Hvidsten fikk Innsatsprisen 2017 for sin mangeårige solide og framtidsrettede ledelse av Østfoldkorn.

Skiptvet Bondelag - årets lokallag 2017

Østfold Bondelag gir hvert år ut en pris til det lokallag som i aktivitet og engasjement har utpekt seg spesielt. Prisen "Årets lokallag 2017" ble i dag delt ut i forbindelse med årsmøtet i Østfold Bondelag - og vinneren ble Skiptvet Bondelag.

Vervepris til Jon Olav Hauge

Årets verver - prisen ble i dag delt ut på årsmøtet i Østfold Bondelag. Jon Olav Hauge, som er verveansvarlig i Berg Bondelag i Halden har gjort en formidabel innsats og vervet 48 medlemmer i 2017. Denne innsatsen høster heder og ære - også blant årsmøtedelegatene som var mektig imponerte.

Leder Svend Arild Uvaag taler til årsmøtet 2018

Leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag holdt leders tale under årsmøtet i Østfold Bondelag som ble avholdt på Hafslund Kurs- og konferansesenter torsdag 15. mars, med nærmere 70 årsmøtedelegater og 30 gjester.

Et krav for økt matproduksjon!

Østfold Bondelag sendte 12. mars inn sine innspill til årets jordbruksforhandlinger til Norges Bondelag.

Invitasjon til møte om rovdyr og beite

Østfold Bondelag inviterer deg som har dyr på beite til møte 19. mars om rovdyr før dyra slippes ut. Spørsmål som vil bli tatt opp er blant annet regelverk om gjerding og andre skadeforebyggende tiltak, samt hvordan få hjelp, og hvem gjør hva når skade har oppstått.

Stormøte korn 2018

- Sentrale politikere som ga gode løfter gjorde møtet svært viktig. Dette er oppsummeringen fra fylkeslederne etter Stormøte korn 2018

Årsmøte i Østfold Bondelag 2018

Fylkesårsmøte i Østfold Bondelag avholdes på Hafslund konferansesenter i Sarpsborg torsdag 15. mars 2018. Årsmøtet får besøk av generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge og Roald Guldbrandsen fra NHO Østfold. Årsmøtepapirene finner du her.

Inn på tunet - spennende muligheter på gård

Inn på tunet (IPT) er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Tjenestene skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktivitetene i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der. De viktigste brukerne av tilbud fra IPT er barn og unge, mennesker med rusproblemer, funksjonshemmede og eldre. Lørdag 3. mars arrangerte Østfold Bondelag en fagsamling for eksisterende IPT-tilbydere og andre som ønsket å undersøke mulighetene som ligger i Inn på tunet-virksomhet.

Valgnemndas innstilling er klar

Valgnemndas innstilling til nytt styre i Østfold Bondelag er klar. Fylkesleder, Svend Arild Uvaag, er innstilt på gjenvalg. Det blir ellers en del forandringer. Henning Lyche Røed som er bringebær og bjørnebærbonde i Råde er forslått inn i stedet for Berit Ullestad som ikke ønsket gjenvalg.

Nå er det mulig å søke

Søknad om produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid i 2018 har to søknadsfrister i året. Det er 15. mars (med telledato 1. mars) og 15. oktober (med telledato 1. oktober). Du kan sende inn søknad fra og med telledatoene 1. mars og 1. oktober. Søknadsfristene 15. mars og 15. oktober er absolutte. Det er ikke mulig å levere søknad etter disse fristene.

Stormøte korn 2018

Årets stormøte korn i Akershus og Østfold Bondelag blir på Ås kulturhus den 1. mars kl.18.30. Det er spennende tider for landbruket med ny regjering og et mulig landbruksflertall på Stortinget utenfor regjeringen.

Vi søker ny Utmarkssjef

Utmarksavdelingen for Akershus og Østfold (UAØ) arbeider for bedre forvaltning og næringsmessig utvikling av hele landbrukseiendommen, med hovedvekt på utmarksressursene. UAØ er etablert av grunneierorganisasjonene i Akershus og Østfold og leverer for det meste konsulenttjenester innen utmarkssektoren. Da vår utmarkssjef går av med pensjon søker vi etter en dyktig etterfølger.

Søk om tilskudd til å forebygge tap av husdyr

Det finnes muligheter for å få tilskudd til tiltak du kan gjøre for å forebygge skader og tap av husdyr til rovvilt. Fylkesmannen i Østfold informerer her om ordningene, og søknadsfrist for Oslo, Akershus og Østfold er 15. februar.

Enklere regler for brede landbruksmaskiner

Nå har en arbeidsgruppe, hvor blant annet Norges Bondelag har deltatt, lagt frem en rapport til Samferdselsdepartementet med en rekke forslag til et mer ryddig regelverk for kjøring med bred landbruksredskap på vei. Les mer om arbeidet her.

Opplev kornkonferansen - en gang til

Oppdater deg på korn- og kraftfôrpolitikken, på den årlige kornkonferansen til Norske Felleskjøp og Norges Bondelag som ble arrangert 1. februar. Her finne du alle foredrag og plansjer fra konferansen.

Fagsamling for eksisterende og potensielle Inn på tunet-tilbydere

Østfold Bondelag ønsker å bidra med en faglig møteplass for eksisterende Inn på tunet-tilbydere og for deg som ønsker å utforske ulike muligheter på gården din. Velkommen til samling lørdag 3. mars på Vitenparken i Ås.

Lokallagssamling med klima og jordbruksforhandlinger

Onsdag samles lokallagsledere i Østfold Bondelag på Bøndenes Hus i Hærland. Saker på kveldens dagsorden er orientering om prosjekt "Klimasmart landbruk" og årets jordbruksforhandlinger

Oppdatert veileder for hold av storfe

Mattilsynet kan informere om at veilederen til forskrift om hold av storfe er nå oppdatert. Les om detaljene her.

Fagmøte "Bonden som arbeidsgiver for utenlandsk arbeidskraft" 31. januar - påmelding åpnet

Felles grøntutvalg for Østfold og Akershus Bondelag inviterer til fagmøte om "Utenlandsk arbeidskraft - Bonden som arbeidsgiver". Hovedmålgruppa er grønt/frukt og bærprodusenter. Innledere fra UDI, skatteetaten, arbeidstilsynet, NLR m.fl. kommer. Møtet avholdes 31. jan 2018 i tiden 09.30 – 15.00, på Bøndenes Hus i Råde, Østfold.

Ung, uerfaren - og lyst til å bli bonde

Har du planer om å drive gård og tenker at dette må jeg lære meg mer om ? Kanskje har du tatt over gård og ønsker å møte andre ungdommer som blir dine kollegaer? Østfold Bondelag arrangerer kurs for unge bønder på Landbrukshelga 10.-11. februar.

Omkamper i landbrukspolitikken

Vi trenger ei regjering som ser at landbruket ei framtidsnæring, og viser vilje til en politikk for å utnytte alle mulighetene i jordbruket, sier Svend Arild Uvaag, leder i Østfold Bondelag. Den nye Solbergregjeringa peker nok en gang på liberalisering og frihet som løsningen for landbruket. – Jeg er redd det kan gi den motsatte effekten av hva regjeringa hevder er målet deres.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere