Nyheter

Landbrukspodden + Landbruk.no på taket

Torsdag inviterer Norges Bondelag og Norsk Landbrukssamvirke til live podcastinnspilling på taket av Landbrukets hus.

Østfoldinger i toppen

Årsmøtet i Norges Bondelag 2020 ble gjennomført onsdag 30. september digitalt med fylkesdelegasjonene spredt rundt omkring i landet.

Utfordret på årsmøtet i Norges Bondelag

Næringspolitisk program (NPP) 2020-2024 var den store saken da Norges Bondelag arrangerte digitalt årsmøte 30. september. Østfold Bondelag hadde flere forslag til endringer, som gikk blant annet på arealbruk, men som ikke fikk flertall.

Les fylkeslederens innlegg på Norges Bondelags representantskap

- Bærekraft er alt overgripende i vår næring. Vi er åpen næring, lett å se inn i, og slik skal det være. Derfor er det så utrolig viktig at vi skikker oss så vi tåler innsyn. Slik startet fylkesleder, Svend Arild Uvaag, sitt innlegg til Norges Bondelags digitale representantskap.

Endelig lokallagssamling i Østfold Bondelag igjen

Rundt 40 tillitsvalgte fra lokallagene i Østfold Bondelag var torsdag24. september samlet til lokallagssamling på Kirkeby grendehus i Eidsberg. Tross lang avstand mellom deltakerne ble det god stemning når fylkesleder Svend Arild Uvaag kunne samle troppene etter mange måneder hvor vi kun har møttes elektronisk.

Følg Bondetinget onsdag 30. september

Årets Bondeting går av stabelen onsdag 30. september. Følg innledninger og debatten direkte her.

Ukens podkast om veterinærordningen

Hvordan kan vi sikre et godt veterinærtilbud over hele landet? Det er spørsmålet i landbrukspodden denne uka.

Felles kompetanseløft for bonden som arbeidsgiver

En samlet grøntnæring tar grep etter sommerens medieoppslag om lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske sesongarbeidere.

Invitasjon til eierskiftekurs

Akershus Bondelag arrangerer kurs for dere som er på tur inn i næringa, på tur ut av næringa, eller på annen måte er involvert i en gardsoverdragelse. Østfoldinger er også hjertelig velkomne til å melde seg på dette kurset.

Påvist fem villsvin med salmonella

Villsvin kan være en trussel mot helsa til både folk og svin. Hittil i år er det påvist salmonella hos fem villsvin som er skutt, flere av dem i Østfold. Østfold Bondelag har fått lov til å publisere og dele en kronikk Peer Ola Hofmo, overveterinær i Norsvin, har skrevet om dette temaet.

Bedre opprinnselsesmerking: Press nytter

Opprinnelsesmerking er i vinden som aldri før. Hvorfor er det viktig for forbrukeren? Hvordan påvirker bedre merking bonden og samfunnet for øvrig?

Valgnemndas innstilling til nytt styre i Norges Bondelag er klar

Valgnemnda innstiller på Lars Petter Bartnes som fortsatt leder av Bondelaget, og gjenvalg av Bjørn Gimming som 1. nestleder. Bodhild Fjelltveit er innstilt som ny 2. nestleder.

Digitalt årsmøte i Norges Bondelag

Årets Bondeting blir digitalt, og gjennomføres 30. september.

Klok avgjørelse

Vi fikk fullt gjennomslag i fredagens rovviltnemndsmøter - fem ulverevirer kan tas ut, sier en fornøyd Svend Arild Uvaag, leder i Østfold Bondelag. –Vi er glade for å bli tatt på alvor i denne viktige saken, og takknemlige for nemndas jobbing. Dette betyr mye for våre medlemmer, og muligheten til å drive matproduksjon og utmarksnæring.

Ukens podkast: Hvordan kan mer av fôret produseres i Norge?

Vi importerer om lag en fjerdedel av fôret til husdyra. Hør Anders Huus i Bondelaget fortelle hvordan vi kan få til mer norsk fôr i denne ukas landbrukspod.

Møte i rovviltnemndene fredag: Akershus og Østfold bondelag advarer mot forsøk på å utvide ulvesonen

Til fredagens møte i rovviltnemndene er det foreslått å ta ut to hele ulverevir i ulvesona og 12 dyr utenfor. Østfold og Akershus bondelag mener at det er rom for å ta ut mer. Og advarer mot forsøk på å utvide ulvesona.

Kornprogrammet starter opp igjen – følg med

Kornprogrammet starter opp i løpet av høsten. Vi gjentar suksessen kornskolen, og planlegger noen nyvinninger.

Tør å spørre!

Alle som verver et nytt medlem ut august er med i trekningen av et gavekort på kr 5000 hos De Historiske Hotel og Spisesteder.

Siste sjanse til å se kulturlandskapet gjennom bøndenes rammer!

Sommerens #komhit-kampanje har latt ferierende se det norske kulturlandskapet gjennom drøyt 250 røde rammer over hele landet. Bare her i Viken har det stått rammer på 70 steder – 21 i Akershus, 16 i Buskerud og 33 i Østfold!

Bedre erstatninger etter LA-MRSA

Denne uken kom det nye regler for erstatning når svinebonden må sanere etter LA-MRSA.

Nytt bærekraftfond for bønder og landbruksnæringa

For første gang åpnes det for å søke om støtte fra det nye bærekraftfondet til Norges Bondelag og Gjensidige. 10 millioner kroner skal deles ut årlig.

Gjenhør: Landbrukets klimaplan på 1-2-3

Hvordan skal landbruket innfri sin klimaavtale med regjeringa? Må vi velge mellom klima og kua?

Etterrenning til besvær

Mange opplever etterrenning i kornåkrene sine i disse dager. Østfold Bondelag vil påpeke at det ikke er tillatt å bruke glyfosat til å tvangsmodne kornet. Den følgende artikkelen er skrevet av Inga Holt, som er rådgiver ved NLR Øst, og var først publisert i Plantenytt 23. juli. Østfold Bondelag har fått lov til å dele denne.

Tar du utfordringen ?

En kikk på dette kartet, en kvelds planlegging og vipps har du utgangspunktet for noen flotte sykkelturer i Østfoldlandskapet. Noen som tar utfordringen og ser hvor mange av disse landskapene dere rekker å besøke i sommer ?

Finn ditt yndlingslandskap i Østfold

Endelig en ferie med senkede skuldre og mulighet for små turer i eget nærmiljø og eget fylke. - Se hva du har rundt deg, og legg en sykkeltur eller kveldsturen til et sted i det flotte jordbrukslandskap de fleste har i nær avstand, oppfordrer lokale bønder.

Smittevernveileder 2.0 for produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet

Benytt sjansen til å ta vårt nettkurs og/eller lese deg opp på smittevernveilederen for produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter som nå ligger oppdatert i 2.0 versjon på Mattilsynets hjemmesider.

Jordbruksoppgjøret 2021 må gi inntektsvekst til alle bønder

Dette uttalte fylkesleder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag, på Norges Bondelags lederkonferanse, som blei arrangert på Gardermoen 25. juni 2020. I denne saken finner du hele innlegget Uvaag holdt.

Bondelaget inviterer - #komhit i sommer

– Jordbruket gjør landskapet rundt oss vakkert, og i sommer vil vi «ramme inn» det aller vakreste for nettopp deg om du vil ta en titt.

Ukens podkast - store endringer for et sterkere Nortura

Milliardinvestering, ny teknologi og en mer effektiv struktur skal skape et sterkere Nortura for framtida. Vi får høre hvordan skuta skal snus for samvirket.

Pant boksen i sommer så slipper dyra å lide

Denne uken lanserer vi i Norges Bondelag en landsomfattende informasjonskampanje.

Ukens podkast - om å elske en bonde

Hva må til for å sikre godt samliv på gården? I denne episoden som er et gjenhør snakker vi om alt fra særeie til samboerkontrakt og romantikk i hverdagen.

Naturtyper skal kartlegges

Mange grunneiere i Østfold, Akershus og Buskerud har i mai fått brev fra Fylkesmannen i Oslo og Viken om at hele eller deler av deres eiendom skal kartlegges for naturtyper i sommer (mai til oktober). Grunneiere bes ta kontakt med Fylkesmannen dersom det er spesielle hensyn som kartleggeren må ta hensyn til ved ferdsel på deres innmark.

Webinar - Biokull som klimatiltak i offentlig regi

Onsdag 17. juni kl. 10.00-12.00 vil du få høre erfaringer fra etablering av anlegg, produksjon og bruk av biokull, samt beregning av klimanytte.

Ønsker rovviltnemnda lykke til med arbeidet

Etter fylkestingsvalg blir det også oppnevnt nye medlemmer til rovviltnemndene. -Vi ønsker den nye nemnda for region 4 lykke til med arbeidet, og ser fram til god dialog, sier leder i Østfold Bondelag Svend Arild Uvaag.

Bondelaget møtte Høyres landbruksnettverk

Onsdag 3. juni møtte Østfold Bondelag representanter fra Høyres landbruksnettverk. Sakene som sto på dagsorden var betydningen av hva landbruket produserer i Østfold, landbrukets løsninger for kutt i klimagassutslipp uten å nedbygge landbruket, korona nedstengingens konsekvenser for matproduksjon i våre områder og ikke minst villsvin og gås.

Smittevernveileder for produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet

Vi er glad for at veilederen er på plass. Bondelaget har sammen med øvrige organisasjoner i grøntnæringa arbeidet med å få myket opp noen av de mest krevende forslagene.

Viktig informasjon om arbeidstillatelser

Vi har fått informasjon fra UDI om at det ved behandling av visum og arbeidstillatelser for arbeidere fra tredjeland er viktig med direkte kontakt til politiet for å få effektuert arbeidstillatelsene.

Klimagassreduksjon gjennom husdyravl

Bønder og avlsorganisasjonene de eier samarbeider om redusert klimautslipp gjennom avl.

Gratis nettkurs om smitteveilederen for våre medlemmer.

På kurset gjennomgår vi smittevernveilederen for produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter. Det er også mulig å kjøpe kurset i vår nettbutikk for de som ønsker det.

Nyttig informasjon for beitebruker

Fylkesmannen i Oslo og Viken har utarbeidet en brosjyre «Beitedyr og rovvilt - samordnet informasjon». Brosjyren inneholder blant annet informasjon om forvaltningen, ansvarsfordeling, informasjon om de ulike fellingsmetodene, skadefelling, erstatning, tilskudd og kontaktinformasjon.

Ukens podkast - traktor i trafikken

Hvordan navigerer man blant alle reglene for veitrafikken når traktoren skal ut på tur? Vi kjører gjennom de viktigste reglene for traktoren i veitrafikken.

Koronasituasjonen og regjeringens kompensasjonsordninger

Her kan du lese om de økonomiske tiltakene for foretak med inntektsbortfall grunnet koronakrisen. Fristen er utvidet til 3. juni.

Stor fare for vårflom

Forbered deg og eiendommen på flom med denne sjekklista.

Vi lanserer Den grønne skolen på nett

Den grønne skolen har vært viktig for Norges Bondelag i mange år. Tilbudet har bestått av ulike hefter, og er flittig brukt av skoler og barnehager. Nå er materiellet oppgradert og digitalisert.

Klimagrep kan fjerne 220 fjøs i Østfold-regionen

Dersom regjeringa følger Klimakur 2030 kan det føre til en nedbygging av landbruket i Østfold. Nå advarer Østfold Bondelag. – En sterk motsetning til dagens debatt om å styrke matsikkerhet og beredskap i landbruket, sier fylkesleder Svend Arild Uvaag.

Ber om koronapakke

Norges Bondelag ber regjeringen om en koronapakke for å dekke ekstraordinære kostnader i næringen på grunn av restriksjoner og andre direkte effekter av koronasituasjonen.

Webinar: Biokull som klimatiltak

Økt bruk av biokull bidrar til karbonlagring i jorda, og vil ha flere positivt effekter på jordhelse. Lær om biokull i teori og praksis torsdag 14. mai kl. 10.00.

En annerledes Åpen Gård 2020

Åpen Gård 2020 er planlagt gjennomført søndag 23.august. Rammene for årets arrangementer blir trolig endret på grunn av koronasituasjonen og påmeldingfristen er blitt forlenget.

Podkast - jordbruksoppgjør spesial

Korona har preget årets jordbruksoppgjør. Hvordan har prosessen vært og hva ble resultatet?

Dette er jordbruksavtalen

Her er flere detaljer om jordbruksavtalen for 2021.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere