Nyheter

Ulven er en gave ingen vil betale for

- Søndag 3. januar var ingen god dag for Østfoldbonden. Vi fikk en genetisk viktig ulv og hans make i «gave» fra Rotevatn, sa Trude Hegle under dagens generaldebatt på årsmøte i Norges Bondelag.

Lettere å få godkjent sesongarbeidstakere i grøntnæringa

Det er nå gjort justeringer i vurderingskriteriene for ordningen med unntak fra reiserestriksjoner i grøntnæringa.

Forvaltningsplan for gås godkjent

Forvaltningsplan for gås i kommunene Sarpsborg, Råde, Moss og Hvaler for perioden 2021 til 2031 er nå godkjent av Statsforvalteren i Oslo og Viken. I tillegg er det satt igang prosessen med å åpne for tidligjakt (perioden 26/7-9/8). -Det er flott at planen endelig er på plass, og jeg vil berømme kommunene og Statsforvalteren for rask behandling og godkjenning, sier leder i Østfold Bondelag Ole-Kristian Bergerud.

Stor usikkerhet i grøntnæringen

I ukas episode av Landbrukspodden tar vi en prat med lederen i Grøntutvalget i Norges Bondelag, Thor Johannes Rogneby om situasjonen i grøntnæringen.

Hvordan har norske griser det?

Dette bør du vite om norsk svineproduksjon.

Svinestatus

I landbruket jobber vi hele tida med å bedre velferden for dyra. Her er en oversikt over hva som er gjort for gris de siste to årene.

Dyr skal behandles godt

I dag legger NRK fram bilder og film tatt etter innbrudd som viser dårlig dyrevelferd. Dyr skal behandles godt, slike forhold skal vi ikke ha, sier Lars Petter Bartnes.

Innspill til regional vannforvaltningsplan 2022 - 2027

Styret i Østfold Bondelag understreket i sitt høringssvar at all matproduksjon har en miljøpåvirkning, og målet om god miljøtilstand i vannforekomstene må balanseres mot målet om økt matproduksjon.

Lettelser for grøntsektoren

I dag er det gjort en endring i Landbruksdirektoratets søknadsordning for utenlandsk arbeidskraft i grøntsektoren.

Svarer Smaalenenes Avis: - Redaktør på villspor!

Lørdag 15. mai stilte redaktøren i Smaalenenes Avis spørsmålet om bøndene var så fornøyde med tilbudet at de derfor brøyt årets jordbruksforhandlinger. Les Ole-Kristian Bergeruds svar, som sto på trykk i samme avis lørdagen etter.

Ny nasjonal jordvernstrategi lagt fram i dag

I dag la regjeringen fram forslag til ny nasjonal jordvernstrategi med flere nye tiltak.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2021 - er du aktuell?

Har du startet en vellykket og bærekraftig bedrift med basis i landbrukets og bygdenes ressurser? Det bør du la flere få vite om gjennom å foreslå din bedrift til mottaker av denne prisen. Går du av med seieren kan du i tillegg til oppmerksomhet om din virksomhet stikke av med pengepremie på inntil 300 000 kroner. Frist 15. juni.

Bjørn Gimming innstilt som ny leder i Norges Bondelag

Bjørn Gimming fra Østfold er innstilt som ny leder av Norges Bondelag. Egil Christopher Hoen fra Buskerud og Bodhild Fjelltveit fra Vestland er innstilt som 1. og 2. nestleder.

Nå er det bondens tur!

Slik avslutta ordfører i Moss kommune, Hanne Tollerud, sin appell, som hun holdt for de mange frammøtte ved Jonsten i Råde tirsdag morgen. Både hun og kollega i Råde, René Rafshol, holdt appeller da over 50 bønder med traktorer fra kommunene Sarpsborg, Råde, Moss og Våler, møttes for å ønske Andreas Næss fra Sarpsborg god tur til Oslo.

På veien for norsk mat - kjører traktor til Oslo

Ti bønder spredt fra nord til sør har satt seg på traktoren med Stortinget som mål. Andreas Næss er klar fra Østfold, og her forteller han hvorfor de gjør det.

Sesongarbeidskraft

Vekstsesongen står for døra, og i koronapandemien er det viktigere enn noen gang at vi produserer norsk mat til norske forbrukere. Dessverre byr pandemien på store utfordringer med tilgangen på arbeidskraft i grøntsektoren. I den forbindelse har bondelagene i Viken opprettet samarbeid med NAV i Vest og Øst Viken.

Ingen vilje til å lytte

- Avstanden var for stor mellom regjeringas virkelighetsforståelse og det inntekstløftet vi mener er helt nødvendig. Derfor brøyt vi, sier Ole-Kristian Bergerud, leder i Østfold Bondelag.

Derfor er det brudd

Her kan du se forskjellene på jordbrukets krav og statens tilbud i jordbruksforhandlingene, og regne på utslagene på ditt bruk.

Bli med på Bonde-TV

Akkurat nå forhandles det om framtida til bonden, og vi vil vise fram den gode jobben dere gjør. 6. mai arrangerer vi Bonde-TV og denne gangen trenger vi ekstra mange som vil dele.

Skuffa, men ikke overraska

– Tilbudet fra regjeringa viser at den ikke anerkjenner alvoret i den økonomiske situasjonen i landbruket, men fortsetter i samme sporet Solberg-regjeringa har valgt siden 2014, sier leder i Østfold Bondelag, Ole-Kristian Bergerud.

Grøntprodusentene: Halve produksjonen kan forsvinne

Grøntprodusentene i Viken fortviler. Om det utenlandske høstepersonellet uteblir vil mange ikke klare å berge avlinga. Foreløpig ser det ut til å være liten politisk vilje til å gjøre noe med saken.

Et krav for framtidstro

– Mange bønder har en tøff økonomisk situasjon. Mange år med inntektsmessig stillstand har gjort at frustrasjonen er stor. Bøndenes organisasjoner har derfor levert et krav som vil gi bøndene et reelt inntektsløft og tro på drifta framover, sier leder i Østfold Bondelag, Ole-Kristian Bergerud.

Vil du være pilotgård for energianalyse?

Prosjektet Klimasmart landbruk Viken søker interesserte gårder inn i et pilotprosjekt på energianalyse og -rådgivning.

Pressekonferanse 27. april: overlevering av kravet

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag forhandler med staten om rammevilkårene for alle norske bønder. De to organisasjonene leverer felles krav til staten ved Landbruks- og matdepartementet.

Bondelagene i Viken møtte KrF

Mandag 19. april møtte bondelagene i Viken KrF i Viken. – Vi er veldig glade for at politikerne tar seg tid til å møte oss, sa fylkesleder i Akershus Jens Thori Kogstad på vegne av fylkeslederne. – Landbruksnæringa er viktig for oss, så dette er gjensidig, kvitterte Ida Lindtveit Røse fra KrF

Møte for grøntprodusenter i Viken om arbeidskraft

Bondelagene i Østfold, Buskerud og Akershus inviterer også i år til et teamsmøte for alle medlemmer som er grøntprodusenter. Nærmere bestemt torsdag 29. april kl. 09.30-11.30 med tema årets sesong og arbeidskraft.

Koronaen gir usikre tall for jordbruket

Budsjettnemnda for jordbruket la i dag fram tall som viser en positiv utvikling for koronaåret 2020. – Det er positivt at resultatet for 2020 viser ei bedre utvikling etter at inntektsutviklinga være nærmest flat i perioden 2015 til 2019. Derimot endrer det ikke det faktum at den svake inntektsutviklinga de foregående årene har gitt en tøff økonomisk situasjon for mange bønder, sier leder i Østfold Bondelag, Ole-Kristian Bergerud.

Behov for kompensasjonsordning i grøntnæringa

I et brev til Landbruks- og matdepartementet ber Norges Bondelag, med flere, om kompensasjonsordning for ekstraordinære kostnader i grøntnæringa.

Risikoavlastning for grøntprodusentene ved mangel på arbeidskraft

Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten har i dag blitt enige om å videreføre utvidelsen av avlingssviktordningen for jordbruket.

Slo et slag for mangfoldet

Nyvalgt leder i Østfold Bondelag, Ole-Kristian Bergerud, holdt i dag innlegg på Norges Bondelags representantskap. Der løftet han blant annet en god kornøkonomi og at gras- og beiteområder må behandles likt i alle distrikt og regioner. Videre at ordningene for regionalt miljøprogram (RMP), velferdsmidler og investeringsvirkemidlene må styrkes. Les innlegget i denne saken.

Resolusjon om skadefelling av grågås

Under generaldebatten på årsmøte i Østfold Bondelag var det stor aktivitet, og lokallagene var opptatt mange ulike utfordringer. Spesielt mange pekte på behovet for økt innsats for å få bukt med problemene med gåsekader, noe som resulterte i en resolusjon fra årsmøtet

Resolusjon om grunnlagsmaterialet

Under generaldebatten tok leder i Hobøl Bondelag, Pål Haglerød til orde for en endring av grunnlagsmaterialet i jordbruket. - Hvorfor får vi presentert tall det er lett å misforstå? Hvorfor viser ikke tallene hva vi kan tjene på jobben vi gjør? Hvorfor blande sammen vederlag til arbeid og vederlag til egenkapital? Hvorfor regnes ikke store utgifter eks jordleie som en utgift i jordbruket? - var spørsmål han stilte før han la fram et resolusjonsforslag til årsmøtet.

Ole Kristian Bergerud ny leder i Østfold Bondelag

Årsmøtet i Østfold Bondelag 2021 valgte Ole Kristian Bergerud (41) til ny leder. Ole Kristian er heltidsbonde på gården Bergerud i Varteig i Sarpsborg hvor økologisk ammeku er hovedproduksjonen. Han benyttet anledningen til å takke Svend Arild Uvaag for en formidabel innsats.

Prisdryss på årsmøte i Østfold Bondelag

Digital gjennomføring sto ikke i veien for at en rekke priser ble delt ut. Per Ola Haartveit, Aremark fikk prisen som årets verver, prisen for årets lokallag 2019 gikk til Rakkestad og Degernes Bondelag, mens årets lokallag 2020 gikk til Aremark Bondelag.

Utfordret i leders tale

I sin tale til årsmøtet i Østfold Bondelag advarte fylkesleder Svend Arild Uvaag sterkt i mot å øke importkvotene på landbruksvarer. - Det er fullstendig meningsløst hvis regjeringa bytter norske arbeidsplasser og matberedskap, tordnet Uvaag.

Innsatsprisen til Karl Emil Rosnæs

Innsatsprisen 2019 og 2020 ble på årsmøte i Østfold Bondelag tildelt Karl Emil Rosnæs fra Rygge for hans mangeårige innsats for å utvikle og sikre et sterkt miljø for produksjon av grønnsaker i Østfold.

Webinar om slam og kornøkonomi

Kornprogrammet og NLR inviterer til seminar om slam og kornøkonomi.

Sesongarbeidskraft

Vekstsesongen står for døra, og i koronapandemien er det viktigere enn noen gang at vi produserer norsk mat til norske forbrukere. Dessverre byr pandemien på store utfordringer med tilgangen på arbeidskraft i grøntsektoren. I den forbindelse har bondelagene i Viken opprettet samarbeid med NAV i Vest og Øst Viken.

Stortingets rovviltpolitikk må følges opp!

Dette er det klare rådet Østfold Bondelag har gitt til rovviltnemnda i region 4 når de nå skal revidere forvaltningsplanen for sin region. Både bestandsmålet og den todelte målsetninga må følges opp, og det må følger penger med for å sette opp og drifte rovviltavvisende gjerder, krever fylkeslaget.

Ber om mangfold

15. mars leverte Østfold Bondelag inn sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger. Fylkeslaget trekker fram at det blant annet ønsker en god kornøkonomi, og at det grasbaserte husdyrholdet i områder som har redusert sin mulighet til inntektsutvikling må løftes i årets jordbruksforhandlinger.

Fugleinfluensa i Sarpsborg

Mattilsynet melder at for første gang under det pågående utbruddet er det påvist fugleinfluensa på Østlandet, hos en kanadagås i Sarpsborg. Det er derfor ekstra viktig at hobbyfjørfehold og fjørfebesetninger i Viken fylke fortsatt overholder portforbudet.

Utenlandsk arbeidskraft med stengte grenser

Usikkerheten er stor foran den travleste tida i landbruket. Grensene er stengt, men det gis noen få unntak for at arbeidskraft kan komme til Norge. Her er oversikten.

Søk om rovviltavisende gjerder nå!

Dette var budskapet Statsforvalteren formidlet på det digitale møtet om rovvilt i forkant av beitesesongen, som Østfold Bondelag arrangerte 3. mars. Grunnen er at søknadsfristen for FKT-midler i deler av Østfold er utsatt fra 15. februar til 22. mars 2021.

Førstekonsulent i Østfold/Viken

Vi søker en positiv og samfunnsengasjert førstekonsulent med interesse for organisasjonens rolle for norsk landbruk til vårt fylkeskontor i Østfold.

Digitalt årsmøte 2021

Østfold Bondelag avholder sitt årsmøte digitalt 18. mars 2021. Her finner du sakspapirene.

Når bonden skal ha barn: Velferdsordningene er fortsatt for dårlige

- Velferdsordningene i landbruket er for dårlige. Hvis jeg skal ha en unge til, skal jeg ha au pair, sier Marthe Bogstad. 8. mars 2021 er det fortsatt uvanlig at bonden får barn, og frustrerende vanskelig å finne info om hvordan man organiserer seg best mulig – praktisk og økonomisk.

Utenlandsk arbeidskraft med stengte grenser

Usikkerheten er stor foran den travleste tida i landbruket. Grensene er stengt, men det gis noen få unntak for at arbeidskraft kan komme til Norge. Her er oversikten.

Ukens podkast: ungdom og utdanning

Landbruksnæringa er i en rivende utvikling og behovet for rekruttering er stort, men hva må til for at ungdom skal velge en utdanning i vår retning?

Hva med rovdyr - møte før beitesesongen

Østfold Bondelag inviterer deg som har dyr på beite til møte om rovdyr før dyra slippes ut. På møtet, som avholdes på Teams onsdag 3. mars kl. 19.00, vil vi ha søkelys på skadeforebyggende arbeid. Hva kan vi gjøre for å forhindre skade, samt hvordan få hjelp, og hvem gjør hva når skade har oppstått.

Premiere: Kornprogrammet inviterer til fangvekstskolen 2021

Kornprogrammet i Østfold, Akershus og Buskerud og Norsk Landbruksrådgivning har gleden av å invitere til den første fangvekstskolen!

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere