I en travel hverdag er det mange som sliter med å skaffe seg oversikt over nyttig fagkunnskap og informasjon på nettet. Bøndene er intet unntak! Landbrukets organisasjoner i Hedmark og Oppland kjører nå et forprosjekt som vil se på løsninger som kan gjøre det enklere å finne og ta i bruk kunnskap og teknologi som er relevant for innlandsbonden. Bak dette initiativet står Oppland Bondelag, Hedmark Bondelag, Oppland Bonde- og småbrukarlag, Tine, Nortura, Felleskjøpet og Skogbrukets Kursinstitutt (Skogkurs).

For å få svar på hvordan dette bør gjøres, går de nå ut med en spørreundersøkelse til alle bønder for å kartlegge nettbruk og ønsker om informasjon.

Alle bønder som er medlem eller kunde/leverandør hos en av organisasjonene vil få tilsendt et spørreskjema på e-post i løpet av de nærmeste dagene. Svarene skal gi en pekepinn på om det er ønske om en nettjeneste som gir bedre oversikt, -et «veikart» til kunnskap på nett. Resultatene fra undersøkelsen vil også benyttes for å kartlegge hva slags verktøy/teknologi som er mest aktuell, og til å gjøre organisasjonene bedre i å tilpasse kommunikasjon og nettjenester til bondens behov.

Landbruket er ei næring som ligger langt framme i å ta i bruk ny forskning. Mye kunnskap ligger ute på nettet, men det er ikke alt som er like enkelt å finne. Det er ikke sikkert at det er en ny portal som er løsningen. Vi må finne ut hva bonden ønsker i framtida, og se framover på nye tenkiske løsninger, sier prosjektgruppa.

Forprosjektet er finansiert av Fylkeskommunene og Fylkesmannens landbruksavdeling i Oppland og Hedmark. Skogkurs har prosjektledelsen for forprosjektet.

Opprinnelsen til dette arbeidet er Oppland Fylkeskommunes satsning på «RULL», Rekruttering, utdanning og likestilling i landbruket. Første runde med RULL ble fullført i 2012. En videreføring – nå kalt RULL 2 – er igangsatt med fokus på økt kompetanse for økt verdiskaping og attraktive arbeidsplasser. Slagordet er «Dyrk kunnskap – kunnskap er lønnsomt!». I denne delen av arbeidet er også Hedmark invitert med, slik at det er et felles Innlands-initiativ.

Styringsgruppa for forprosjektet. (Fotograf: Jon Eivind Vollen, Skogkurs). Bak fra venstre: Øystein Havrevoll, Nortura. Annette Jørstad, Oppland bonde- og småbrukarlag. 2. rekke, fra venstre: Sjur Haanshus, Skogkurs, Margrete Nøkleby, Hedmark Bondelag. Eva Skagestad, Skogkurs (prosjektleder). Foran: Astrid Simengård, Oppland Bondelag. Tom Arild Fredriksen, Tine. Jan Selbek, Felleskjøpet.

 

For spørsmål, ta kontakt med prosjektleder Eva Chr. Skagestad på Skogbrukets Kursinstitutt, telefon 97 17 44 57 eller e-post: es@skogkurs.no