Trine Hasvang Vaag fra Nord-Trøndelag er styremedlem i Norges Bondelag, og hun besøkte Oppland Bondelag for første gang i år.

Det er to viktige arbeidsoppgaver for Norges Bondelag i år; jordbruksforhandlingene og valget til høsten.

Jordbruksforhandlingene

Vi skal oppnå et økonomisk resultat for bonden som skaper optimisme og begeistring. Det er helt nødvendig om vi skal klare å øke matproduksjonen.

Valget 2013

Matproduksjon er ikke en selvfølge. Kampen om virkelighetsforståelsen er en viktig kamp. Vi har vært og skal fortsatt være aktive i programprosessen i partiene. Vi skal synliggjøre forskjeller og moderere det dårligste i høyrepartia sin landbrukspolitikk.

Vi ønsker at matentusiaster, venner av landbruket og hele matproduksjonskjeden skal stemme på de partiene som vil satse på næringa. Valgresultatet skal gi oss bedre politiske rammebetingelser i neste stortingsperiod

Distriktsgruppa

Distriktsvirkemidlene i landbruks-politikken har så langt gått ut på å kompensere for driftsulemper. Distriktsgruppa som har jobbet med distriktsvirkemidler åpner nå for at begrepet "dårlig utvikling". Da vil vi gå bort fra prinsippet om kompensasjon for driftsulemper. Dette vil kunne gi mindre forutsigbarhet for virkemidlene. Noen omfordeling er ikke aktuelt for Bondelaget. Det må friske midler til!

Ekspertgrupper

Landbruks- og matministeren satte ned to ekspertgrupper for å se på hva som kan gjøres for å øke henholdsvis storfekjøttproduksjon og kornproduksjon.

For storfekjøttproduksjonen er det skissert to tiltak på kort sikt; økning av slaktevekt for lette okseslakt og oppfôring av kalv som i dag ikke slaktes som kvalitetskalv.

For kornproduksjonen er økt fokus på god agronomi, nydyrking og jordvern de viktigste faktorene som er nevnt.. 

Her er mer fra foredraget til Trine Hasvang Vaag.