Svært vanskelig sesong for mange potetprodusenter

Publisert 10.10.2019
  • Tips en venn om denne siden

Halvparten av potetarealet på Toten står igjen ute. Store verdier er i spill.

Onsdag var fylkesleder Kristina Hegge, styremedlem Bjørnhild Kihle og org.sjef Ola Råbøl på rundtur på Toten for å få et innblikk i hvordan situasjonen er for mange grønt- og kornprodusenter etter en vanskelig vår og høst.

Tekst og foto: Ola Råbøl

Etter fjorårets tørkesommer håpet vi alle at denne sommeren skulle bli en god vekstsesong for alle. For enkelte produsentgrupper, og spesielt for potetprodusentene, har det imidlertid blitt en svært vanskelig sesong. Halvparten av potetarealet på Toten; 2.000 - 2.500 dekar, er fortsatt ikke høstet. Det er produsenter som har 200-300 dekar stående ute. Samtidig regner det ofte og nå er det for vått til å komme ut på jordet med høsteutstyr. I tillegg har det vært noen frostnetter, og kvaliteten på potetene er allerede forringet. Dette gir adskillig dårligere betalt for potetene, og store økonomiske tap for den enkelte produsent.

For å komme i gang igjen med høstinga trengs noen dager med tørke, sol og vind og en må unngå frost.

 

Fikk bedre innblikk i situasjonen

Onsdag 9. oktober var styreleder Kristina Hegge og organisasjonssjef Ola Råbøl på en runde på Toten sammen med styremedlem Bjørnhild Kihle som kjentperson for å få et bedre innblikk i situasjonen. Både ved selvsyn av mange uhøsta potetåkrer og gjennom samtale med flere produsenter, fikk de en bedre oversikt over den alvorlige situasjonen mange potetprodusenter står overfor.

Hans Olav Froknestad har igjen både poteter og korn ute. Her orienterer han Kristina Hegge og Bjørnhild Kihle om forholdene.

Det står også igjen en del poteter på Hadeland, og vi fikk informasjon at det også står igjen mye i Sør-Hedmark, Lågendalen, Rogaland og i Trøndelag.

 

Vanskelig vår

Det startet greit, og en del poteter ble satt i slutten av april. Så kom det mye snø 6. og 7. mai, og det var ingen våronnaktivitet i området igjen før rundt 17. mai. Etter det var det ustabilt vær, våronna tok tid, og det ble over 20. juni før siste poteter og siste kornet var i jorda. Potetene som ble satt tidligst, fikk så mye væte først i mai at en god del av knollene råtnet i jorda.

Den vanskelige og sene våren har medført reduserte avlinger.

 

Kvalitetsforringelse

I tillegg til redusert avling og store problemer med opptak, er kvalitetsforringelsen p.g.a. den vanskelige vekst- og innhøstingssesongen et stort problem. Mange har fått beskjed om at poter som skulle gå til chipsproduksjon ikke holder god nok kvalitet, og den må da leveres til stivelse. Dette gir redusert pris på ca kr 1,50 per kg, og med store leveransekontrakter gir dette store økonomiske tap for produsentene.

 

Korn, kålrot og løk

Det står fortsatt igjen en del korn i enkelte områder, og en del er heller ikke skjært. Kålrot står også igjen, men kvaliteten har holdt seg bedre og utsiktene for å få høstet kålrota er bedre enn for poteter. Det ligger mye løk ute. På grunn av frost er det usikkert hvordan kvaliteten er.

 

Trond Huuse høstet kålrot under svært våte og klinete forhold. Han og broren Hans Kristian har igjen både korn og kålrot, men den største bekymringen er likevel de 300 daa med potet som står igjen.

Høsting av kålrot under våte og klinete forhold.

 

Det er mange bønder i området som følger ekstra godt med på Yr.no. om dagen. Det skjønner fylkesleder Kristina Hegge godt. Det er veldig frustrerende å se på avlinga som er for bløt og kald til å få i hus på en god måte, sier hun.

Kornåkre står også igjen, og en del av det er heller ikke skjært.

Løken ligger og venter på opptørking før de er høsteklare.

 

 

Grønt fokus for Innlandet – vi ga slowfood til fastfood-Erna

- Innlandet er et tyngdepunkt innen biobaserte næringer; jord og skog. Dette gir store muligheter for Innlandet, sa Erna Solberg på Agenda Innlandet-konferansen. Fra Bondelaget fikk statsministeren slowfood-poteter sammen med flere grønne oppfordringer.

Fantastisk synliggjøring av matregion nummer 1

For et mangfold vi har i matproduksjonen i Innlandet! Gjennom adventstida oppfordret vi folk på facebook til å vise fram de produktene og tjenestene som de setter mest pris på. Engasjementet gir stolthet og trygghet for Innlandet som matregion nummer 1!

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula.

Kan bli krise i potetproduksjonen

Mangel på plantevernmidler kan forårsake krise for potetproduksjon og næringsmiddelindustri. Over 70 personer møtte opp på møte om grøntproduksjon og tilgang på plantevernmidler på Brandval i Kongsvinger. Samlet konklusjon: Nå må politikerne gripe inn!

Stå bedre rustet mot uvær

Hvordan er du forberedt på utfordringer som dukker opp på garden og i drifta di? Beredskap og risikovurdering på gardsnivå og i lokallaget var, sammen med klima, hovedtemaer for ledermøtets første dag.

Anders Formo og Selsvollene

Nortura Otta - kan det satses på ei breiere plattform?

Engasjementet rundt Norturas anlegg på Otta er stort og det gjer inntrykk. Finst det andre måtar å skape meirverdi i matproduksjonen på enn berre å konkurrere med butikkane sine merkevarer, spør Anders Formo, 1.vara i fylkesstyret og Norturaeigar.

Kua gjennom Mayrhofen

Seterbrukerne feiret med folkefest

Fylkesstyret har besøkt Bayern og Tyrol. Kronen på turen var «Almabtrieb» - folkefesten i landsbyen Mayrhofen, der kua kom ned fra sætrene, gikk storpyntet gjennom hovedgata og hjem til gardene i og rundt landsbyen.

Årsmøter i lokallagene 2019

Lokallagene skal gjennomføre årsmøter innen utgangen av oktober. Lesja og Lesjaskog Bondelag er først ute med årsmøte 14. oktober, mens Nord-Fron og Ringebu Bondelag avslutter det hele med årsmøte 31. oktober.

Eggen Gardsysteri vant Innlandets Matpris

De har 20 melkekyr i fjellbygda Vingelen i Tolga, og produserer ost som har fått internasjonal gullmedalje. I år ble Eggen Gardsysteri stemt fram som vinneren av Innlandets Matpris. En strålende glad Ola Eggen mottok den gjeve prisen på Midt i matfatet på Hamar søndag.

Innlandets Matpris 2019 - finalistene er klare!

Over 50 kandidater ble nominert til Innlandets Matpris 2019. Fire finalister er nå klare, og innen 17. september kan du stemme fram din favoritt. Bondelaget og Sparebank1 Østlandet står bak prisen som går til en god ambassadør for landbruket, lokale råvarer og kortreist mat.

NHO, LO og Bondelaget tok politikere med på grønn Innlands-busstur

40 fylkespolitikere, 4 poster på programmet og 4 tydelige felles budskap fra NHO Innlandet, LO i Oppland, LO i Hedmark, Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag. Mye nytte i å dra på busstur med fokus på grønn næring og vekst i det nye Innlandet i innspurten av valgkampen - og nå er NHO på banen med jordvernengasjement.

Elvestuen utsetter rivingen av Vesllia

Regjeringen har her en mulighet til bygge tillit og vise sunn fornuft, sier leder i Oppland Bondelag, Kristina Hegge. I morgen skulle rivingen av den 150 år gamle sætra Vesllia på Dovrefjell starte. Etter den massive motstanden, er nå rivingen utsatt.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Tirsdag
04
februar

Styremøte

Honne Hotel og Konferansesenter, Biri
Onsdag
04
mars

Styremøte 4. mars 2020

Glommen Mjøsen, 5. etg.
Onsdag
18
mars

Årsmøte i Oppland og Hedmark Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel

Våre samarbeidspartnere