Lars Petter BartnesI NOUèn «Norsk pelsdyrhold – bærekraftig utvikling eller styrt avvikling?» fra 2014, gikk flertallet i Pelsdyrutvalget inn for en retning med bærekraftig utvikling for næringa. Regjeringa følger opp dette forslaget i meldinga.

- Vi mener det er rom for pelsdyrnæringa i Norge, og støtter forslaget om en bærekraftig utvikling. Pelsdyrhold er en viktig distriktsnæring i flere fylker, og bidrar til at bønder på mindre gårdsbruk i distrikta kan bidra med matproduksjon, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

- Det har vært tilfeller i næringa hvor noen ikke har overholdt den strenge standarden som et slikt dyrehold krever. Det er ikke akseptabelt. Et hvert regelbrudd som avdekkes skal alltid tas på alvor. God dyrevelferd er og skal fortsatt være en forutsetning for videre pelsdyrhold i Norge, understreker Bartnes.

Skjerpa krav til dyrevelferd

I meldinga er det foreslått ytterligere krav til avlsprogram for pelsdyr, og til at det blant annet skal være større utskiftning av aktivitetsobjekter for dyrene.

- Dyr skal ha det bra uansett produksjon, og tiltak som bidrar til høyere dyrevelferd er positivt, sier Bartnes.

Meldinga foreslår forbud mot gruppehold i mink, ved at det blir forbud mot to eller flere mink av samme kjønn i et bur.

- Det er et krevende økonomisk tiltak for den enkelte og det vil også påvirke konkurransekraften til hele næringen.

Støtter videreføring

- Forslaget om bærekraftig utvikling av næringa, betyr at pelsdyrhold videreføres som en lovlig næring i Norge, noe vi støtter opp under, avslutter Lars Petter Bartnes.