Stortingspolitikere på Totentur

Publisert 30.09.2016
  • Tips en venn om denne siden

Hvor rikt og mangfoldig er det aktive landbruket på Toten? Det vet nå toppolitikerne Knut Storberget, Pål Farstad og Åsmund Prytz (rådgiver) mer om. Kanskje lærte også lokalpolitikerne ett og annet på turen rundt på Toten i går?

Knut Storberget fra Arbeiderpartiet, Pål Farstad fra Venstre og Åsmund Prytz som er politisk rådgiver for Venstre kom i går til Toten for lære mer om det aktive landbruket på Toten. Østre Totens lokalpolitikere med ordfører Guri Bråten (AP) i spissen, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Høyre var også invitert. Både Stortingspolitikere, lokalpolitikere og de lokale bondelagene fikk seg en skikkelig Totentur og et dialogmøte.

Et mangfoldig landbruk

Fra Toten Eggpakkeri. Orientering av styreleder Knut SolbrækkenTuren startet hos korn- potet-, løk- og eggprodusent Thorleif Aas​. Deretter fikk vi en kort presentasjon og omvisning på Toten Eggpakkeri. Derfra tok bussen oss til samdrifta til Georg Raddum og Olav Owren. De produserer melk, storfekjøtt og grovfôr.

Ordfører Guri Bråten tar en prat med mjølkeprodusent Georg Raddum.

 

 

 

 

 

Viktig forskningsarbeid

Dagen ble avsluttet på NIBIO (Apelsvoll), med en presentasjon av NIBIO og den viktige jobben som utføres innen forskning og forsøksfelt her på Toten. På dialogmøtet kom temaer som tollvern, jordvern, investeringsmidler, miljø og drenering opp. 

På Apelsvoll fikk vi servert deilig mat basert på bare lokale råvarer fra ”hele Totens kokke” Anne Mari Amlien.

Her syder det av både, farger, smak og vitaminer!

Importvertvern er mer enn bare toll

En av utfordringene stortingspolitikerene fikk med seg hjem fra Tåle Willerud i Østre Toten Bondelag var: – Norge har andre forutsetninger både innenfor kostnadsbilde og klima enn mange av de vi konkurrerer med på importsiden. I tillegg har vi på mange områder strengere miljø og kvalitetskrav. Det siste er bra, men når vi importerer varer som er produsert med plantevernmidler som er forbudt her, eller importerer kjøtt som er produsert med dårligere krav til dyrevelferd, da er dette et vesentlig konkurransevridende aspekt prismessig. Politikerne må derfor tørre å se på importvern som mer enn bare toll, man må også stille krav til produktene som tas inn, sa Tåle Willerud.

 

På møtet var både representanter fra Mat fra Toten, Kolbu Bondelag, Eina Bondelag, Vestre Toten Bondelag og Østre Toten Bondelag tilstede.Med seg på turen hjem fikk selvsagt de sentrale politikerene med seg en grønnsakskurv laget av Sogstad Gardsbutikk med godsaker fra Mat fra Toten.

Knut Storberget (Ap), ordfører i Østre Toten Guri  Bråten (Ap), Thor Johannes Rogneby fra Mat fra Toten, Pål Farstad (V) og Linda Suleng (Østre Toten Bondelag og Mat fra Toten)

Tekst: Linda Suleng

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
01
desember

Årsmøte Oppland Bondelag / Konstituerende årsmøte Innlandet Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere