Med umoralsk mener jeg at Regjeringen løper fra ansvaret sitt i forhold til hva Stortinget mener, sier Ellingsbø. Regjeringen er utøvende myndighet og har ansvaret for å gjennomføre det Storingsflertallet har bestemt. Stortinget sier vi skal øke matproduksjonen på norske ressurser. Da må vi ha et aktivt landbruk over hele landet.

For ei politisk næring som landbruket er, er det trist å se at Regjeringen ikke skjønner hva virkemidler kan brukes til. Budsjettmidler er nødvendig for å UTØVE en aktiv landbrukspolitikk. Når Stortingsflertallet har bedt om at landbruket skal produsere mer mat på norsk jord blir det for meg useriøst at Regjeringen reduserer nettopp muligheten for å utjevne forskjeller og med det bidra til å ta hele landet i bruk. Tilbudet gir ingen reversering av fjorårets retning med færre og større bruk. Dette vil ikke gi økt matproduksjon på norske ressurser, mener Trond Ellingsbø.

 

Utsiktsrydding i kulturlandskapet

Å høre Statens forhandlingsleder Leif Forsell redegjøre for en ny ordning som gir andre departement et sugerør i jordbruksoppgjøret, var provoserende, sier Ellingsbø. Mens Regjeringen gjerne vil rydde i ordninger, foreslår de nå å innføre en ny ordning; utsiktsrydding i kulturlandskapet. Trond Ellingsbø sier det er vel og bra at det bidras mot gjengroing av landskapet. Men det er IKKE GREIT at det skal bevilges midler over jordbruksoppgjøret til å rydde kanter. Her må både kulturministeren og næringsministeren gjøre en jobb innenfor sine budsjetter. Vi skal produsere mat, og mens vi krevde ca 20 kr i økt beitetilskudd, tilbyr Staten redusert tilskudd på innmarksbeite. Beitedyr er de beste landskapspleierne, og de gir oss mat attpå, sier Trond Ellingsbø.

Foto: Bård Bårdløkken i Døla Bilde.

 

Produksjonsregioner for mjølk

Saken om kvoteregioner for mjølk er en så stor landbrukspolitisk sak, at det ikke hører inn under jordbruksoppgjøret. Dette er en sak for den nye Landbruksmeldinga. Regjeringen spiller her hasard med hva Stortinget har sagt om saken. De har fått klare beskjeder fra flertallet på Stortinget om å opprettholde mjølkeproduksjon i hele landet. Det får vi ikke med færre og større mjøkeregioner, sier Trond Ellingsbø. Jeg skjønner ikke hvorfor Regjeringa ønsker å gå på en smell her, sier han.

I det hele tatt er det mye i tilbudet som virker useriøst, avslutter Trond Ellingsbø. Han vil bruke de nærmeste timene på å sette seg djupere inn i tilbudet og få signaler fra medlemmer og tillitsvalgte i Oppland Bondelag. Det blir også jevnlig kontakt innover mot forhandlingsutvalget i Norges Bondelag.

 

Her er pressemelding fra Norges Bondelag

Hele tilbudet kan lastes ned her.