Spennende spennvidde på Landbrukshelga

Av Guro Breck,
  • Tips en venn om denne siden

Det er neppe noe å si på spennvidden på fellesforedragene som alle deltakerne på Landbrukshelga får med seg: Hør Anne Kristine Rossebø om KLIMARÅD, Kjersti Hoff, Thomas Cottis og Ingeborg Grimsrud om SAMLIV på en gård, og Charlotte Mohn Gaustad om hva KOKKEN ØNSKER FRA BONDEN.


Foredragsholdere på fellesforedrag på Landbrukshelga 2017: Kjersti Hoff, Thomas Cottis, Ingeborg Grimsrud, Anne Kristine Rossebø og Charlotte Mohn Gaustad.

For å ta sistnevnte først:
Charlotte Mohn Gaustad er kjent som TV-kokk, blant annet i TV2-programmene «Fingrene av fatet» og «Jenter på hjul». Hun har jobbet som frontfigur i tv-reklamene til matprat.no, og har hatt fast matspalte i Dagbladet. Hun kommer fra Bjerke gård i Solør, og har erfaring fra en rekke restauranter ulike steder i Norge, samt i London. Som 27-åring ble hun i 2005 tildelt Norges Bondelags kokkestipend. Nå driver hun sitt eget firma på gården Markestad i Vang i Hamar, hvor hun tilbyr matkurs, foredrag og møter/selskaper med servering basert på hennes egen filosofi om matkvalitet, råvarer, mattradisjoner og matkultur.

På Landbrukshelga 2017 holder hun et foredrag kalt «Kokken trenger bonden!». Her vil hun fortelle mer om hva slags bonde kokken liker og trenger. Ingen tvil om at vi her snakker om en næringsrik symbiose!

Og så har vi ønsket å ta for oss de mellommenneskelige sidene ved å bo sammen på en gård. Hvordan står det til mellom dere på gården? Livet på en gård er tradisjonsrikt på mange måter, men nettopp det kan også by på utfordringer.

For det første ville vi ta for oss samlivet i par. Gårdsdriften byr ofte på mer arbeid enn hva som er normalt for vanlige lønnsmottakere. Det er arbeid på ukurante tider av døgnet, og med store sesongmessige svingninger. Dessuten er kanskje den ene i parforholdet sterkere knyttet til gården enn den andre, gjennom oppvekst/odel. Paret skal samarbeide tett om arbeidet, og trør hverandre dermed nærmere enn andre par. Hva byr dette på av utfordringer?

Klissete, tenker du kanskje, men da kan du trygt tenke en ekstra gang. De som tar for seg dette temaet er vitterlig ikke klissete: Kjersti Hoff og Thomas Cottis driver småbruket Høgholen i Løten, og har samtidig gjort seg sterkt og tydelig bemerket i samfunnslivet. Kjersti Hoff har blant annet vært styremedlem i Nortura i over åtte år, og har vært varaordfører i Løten for SV. Thomas Cottis bygget opp studiet i økologisk landbruk ved Høgskolen i Hedmark, og har de siste årene vært en tydelig klimaaktivist. I år tok Cottis over ledervervet i Naturvernforbundet i Hedmark. Hoff og Cottis har drevet gård sammen i godt over 25 år, og i tillegg har Cottis skrevet boka Snakk om sex – elsk mer.

Paret holder foredrag under følgende tittel: Samboere, kjærester og arbeidskamerater 24 timer i døgnet - krevende og herlig.

Deretter overtar Ingeborg Grimsrud, som er spesialsykepleier i psykisk helse. Hun har lang erfaring innen blant annet forebyggende helsearbeid, og er bosatt i Ringebu.
Grimsrud vil ta for seg forholdet mellom generasjonene. Hvordan står det egentlig til mellom generasjonene på gården? er tittelen på hennes foredrag.
På en gård bor ofte foreldre- og besteforeldregenerasjonen tettere på hverandre enn det som nå er vanlig i samfunnet. Dette har årelange tradisjoner, ungfolk og kårfolk kan ha gjensidig nytte av hverandre, men det kan også by på nye utfordringer etter hvert som hverdagslivet endrer seg fra generasjon til generasjon.

Åpningsforedraget på Landbrukshelga er det Anne Kristine Rossebø som står for. Hun har lang erfaring innen landbrukets organisasjoner, og var fram til i vår landbrukssjef i Våler kommune i Hedmark. Da gikk hun inn i prosjektlederstillingen for Klimarådgiving på gårdsnivå, som er i gang etter initiativ fra Norges Bondelag og Norsk Landbruksrådgiving. Hun vil ta for seg konkrete løsninger for bonden, og samtidig vise at dette er til nytte for både miljø, klima og økonomi.

Disse omtalte bolkene er fellesbolker under Landbrukshelga 2017, som foregår 28.-29. januar på Meetingpoint Hafjell Hotel & Resort (tidligere Quality Hafjell) i Øyer i Oppland. Landbrukshelga er ei felles kurshelg for landbruket i Hedmark og Oppland, i regi av Landbruksråd Innlandet.

For øvrig tilbys 20 forskjellige kursbolker denne helga, hvor hver kursdeltaker velger seg fire kurs. Les omtale av alle de 20 kursbolkene.

Påmeldingen er godt i gang, og fristen er allerede 1. desember. Meld deg på Landbrukshelga 2017 via vårt enkle nettskjema i deltager.no her.

Generell info om Landbrukshelga finner du her.

Velkommen!

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
01
desember

Årsmøte Oppland Bondelag / Konstituerende årsmøte Innlandet Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere